Η υπερχρεωμένη "δωρεάν" παιδεία

Αν και η Άννα Διαμαντοπούλου δε μας είπε ακόμα πόσο μας κόστισε η τοποθέτηση του συζύγου της Ιωάννου Σαλαβάνου στο ΔΣ του Κτηματολογίου, έσπευσε να μας δώσει έναν απολογισμό από το πόσα χρωστάει αυτή τη στιγμή η παιδεία:


*Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας: 57 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί να δοθούν ως συμμετοχή σε ερευνητικά ινστιτούτα και προγράμματα.

*Για έργα από το ΕΠΕΑΕΚ, του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου 30 εκατ. ευρώ.

*Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς: 5,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1.150.000 αφορά νόμιμες πληρωμές.

*Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Υπολογίζεται ότι το υπουργείο οφείλει 5-10 εκατ. ευρώ σε συγγραφείς.

*Αποζημιώσεις ωρομισθίων: Στα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη.

*Για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πύλη που παρέχει τηλεματικές υπηρεσίες σε 14.390 σχολεία, 2.937 διοικητικές μονάδες κ.λπ. σε όλη τη χώρα.

*Μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές: 110 εκατ. ευρώ.

*Χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε φορείς όπως Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.

*Οφειλές ύψους 12 εκατ. ευρώ στις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, οι οποίες είναι και οι μόνες που έχει δρομολογηθεί να αποπληρωθούν.

*Χρέη 10 εκατ. ευρώ για τους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.

*Η νέα πολιτική ηγεσία «βρήκε» επίσης υπέρογκα έξοδα για ερευνητικές μελέτες που ανέθετε το υπουργείο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου πήγαιναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

*Τα τελευταία χρόνια έγιναν προμήθειες τόνων χαρτιού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπίες και μπήκαν στις αποθήκες. «Ενα ολόκληρο δάσος αγοράστηκε λες και περιμέναμε πόλεμο», σχολιάζουν υπάλληλοι του υπουργείου. Συγχρόνως, στα υπόγεια βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, μεγάλης αξίας. Επί πέντε χρόνια κανένας δεν γνώριζε πού βρίσκονται, αφού κανείς δεν τους αναζητούσε. Τώρα είναι κλειδωμένοι γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν να τους κρεμάσουν, επειδή οι τοίχοι είναι από γύψο. Κυρίως, όμως, γιατί φοβούνται ότι θα κλαπούν…

*Χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπως λένε οι υπάλληλοι, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί τους «χτυπάει» κατακούτελα το φως, αφού δεν υπάρχουν… κουρτίνες στα παράθυρα.

Δύο διαγωνισμοί που έγιναν επί υπουργίας Α. Σπηλιωτόπουλου απέβησαν άκαρποι, γιατί δεν βρήκαν το συγκεκριμένο ύφασμα και στην ποσότητα που ήθελαν. Ετσι, το κονδύλι των 120.000 ευρώ που προοριζόταν για κουρτίνες χρησιμοποιήθηκε για άλλες ανάγκες κι οι υπάλληλοι αναγκάζονται για να προστατευθούν από τον ήλιο, να χρησιμοποιούν… εφημερίδες για να «ντύσουν» τα παράθυρα.

*Μπορεί να μην πήραν κουρτίνες, οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου φρόντισαν, όμως, για την… πόρτα υψίστης ασφαλείας του γενικού γραμματέα. Υπάλληλοι εκτιμούν ότι κόστισε πάνω από 70.000 ευρώ…

Το ερώτημα είναι πόσα χρεώθηκε το Ελληνικό κράτος από τους ίδιους οργανισμούς στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2004, και ιδιαίτερα στη Γραμματεία Νέας Γενιάς και στα πανεπιστημιακά συγγράματα!

Advertisements