Τα πλαστά πτυχία της εκπαίδευσης

Ενώ το Ελληνικό κράτος συνεχίζει να επιβραβεύει το παραεκπαιδευτικό κύκλωμα της Άρτας παρά τις συνεχείς καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, ενώ διάφορα “στελέχη της εκπαίδευσης” επικαλούνται πτυχία που κανείς δε γνωρίζει πως απόκτησαν, και ενώ στην ανάγκη εφευρίσκονται και τίτλοι όπως ΔΕ Ψυχολογίας, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα πατάξει το φαινόμενο, αρχίζοντας φυσικά από κάτω.

Διαβάζουμε σε άρθρο του Θάνου Πασχάλη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία:

“Σε «άντρο» παρατυπιών και παρανομιών αποκαλύπτεται ότι είχαν μετατρέψει το δημόσιο ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τον έλεγχο απο τις διευθύνσεις προσωπικού των ατομικών τους μητρώων και της επικαιροποίησης του υπηρεσιακού τους φακέλου. Οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται φανερώνουν ξέφραγο αμπέλι καθώς υπάλληλοι εντοπίστηκαν να λαμβάνουν επιδόματα θέσης δηλώνοντας ότι παρακολούθησαν σεμινάρια χωρίς όμως ποτέ να προσκομίσουν στην υπηρεσία τους τα ανάλογα πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Από τον έλεγχο που ξεκίνησαν να κάνουν οι διευθύνσεις προσωπικού σε ορισμένες υπηρεσίες υπουργείων και δήμους προκειμένου να εντοπιστούν κοπανατζήδες ή υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να προσληφθούν ή να προαχθούν στο δημόσιο μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως σημεία και τέρατα.
Υπάλληλοι βρέθηκαν να έχουν προσληφθεί σε Δήμο της Αττικής προσκομίζοντας πλαστά απολυτήρια λυκείου ενώ άλλοι που είχαν δηλώσει ότι παρακολουθούν πανεπιστημιακή σχολή ουδέποτε προσκόμισαν τα πτυχία τους. Παρόλα αυτά στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις οι υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί στο δημόσιο και έχουν ενταχθεί ακόμα και στο μισθολόγιο υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνοντας και τους ανάλογους βαθμούς. Η περίπτωση που κυριολεκτικά βγάζει μάτι είναι άνδρα υπαλλήλου σε δήμο της Αττικής που όταν ελέγχθηκε πρόσφατα ο υπηρεσιακός του φάκελος βρέθηκε να έχει προσληφθεί με απολυτήριο λυκείου που ανήκει σε γυναίκα. Από την άλλη ελλιπείς έως παράτυποι είναι οι υπηρεσιακοί φάκελοι για ορισμένους υπαλλήλους καθώς εμφανίζουν πρόσθετα τυπικά προσόντα με αμφιβόλου εγκυρότητας τίτλους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει εντοπισθεί στα κατατεθειμένα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών σε αρκετά από τα οποία διαπιστώνεται ότι δεν προέρχονται από πιστοποιημένους φορείς. Μέσω της διαδικασίας επικαιροποίησης των προσωπικών μητρώων υπαλλήλων η οποία ξεκίνησε σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων και δήμους με αφορμή την κατάργηση οργανικών μονάδων (υπηρεσιών) αλλά και τον έλεγχο για τους υπαλλήλους που προαλείφονται για θέσεις προϊσταμένων αναδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα του δημοσίου σε θέματα διαφάνειας. Μάλιστα εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μέσω αυτής της διαδικασίας θα βρεθεί εκτός δημοσίου – πέραν των επιόρκων – εφόσον διαπιστωθεί ότι εμφάνισαν πλαστά πιστοποιητικά, είχαν μεγάλο αριθμό αναρρωτικών αδειών αλλά και απρεπή συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας.

Επιδίωξη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόϊκα, είναι να εντοπισθεί μέσω αυτής της διαδικασίας ένας σημαντικός αριθμός κοπανατζήδων υπαλλήλων ή με πλαστά πιστοποιητικά οι οποίοι θα διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά και θα πάρουν άμεσα το δρόμο της αυτοδίκαιης αργίας εκτός δημοσίου.”

Νέα δημοσιότητα στο θέμα έδωσε η έρευνα του Χρήστου Μαζάνη για την αγορά των πλαστών πτυχίων:

“Στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μέσα σε 10 ημέρες στέλνουν στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου όποιο δίπλωμα ή master επιθυμεί από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Το κόστος ξεκινάει από τα 100 ευρώ για ένα καλό πτυχίο και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν GCSE, bachelor, master, PhD, ακόμη και τον τίτλο πανεπιστημιακού καθηγητή.

Σε παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με τον John Bear, σύμβουλο του FBI στο θέμα των πλαστών πτυχίων από το Internet, οι έμποροι πτυχίων ετησίως τα τελευταία χρόνια κάνουν τζίρο που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Οι περιπτώσεις αποκάλυψης πλαστών πτυχίων και «νοθευμένων» βιογραφικών είναι πολλές στην Αμερική, στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα.

Στη Νέα Υόρκη, μια εταιρεία διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι 250 από τα 1.000 βιογραφικά υπαλλήλων που εξέτασε ήταν παραποιημένα, κοινώς «κατασκευασμένα». Τα ίδια και μια εταιρεία ερευνών στην Αγγλία, η οποία ανακάλυψε ύστερα από έρευνα ότι το 21% των βιογραφικών από 1.500 εταιρείες ήταν παραποιημένο.”

Θα σταθούμε όμως στην παρακάτω δήλωση:

“Μιλώντας στο web zougla radio, o προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Μανώλης Σφακιανάκης, ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, σε συνεργασία με το FBI, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν εδώ στην Ελλάδα αυτούς που αγοράζουν πλαστά πτυχία από τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχουν εντοπίσει παλαιότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα άτομα τα οποία πουλούσαν πλαστά πτυχία.”

Άραγε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, αν βρεθεί ότι τέτοια πλαστά πτυχία έχουν αγοράσει και πρόσωπα που κινούνται σε κυβερνητικούς κύκλους και κατέχουν σημαντικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση; Άραγε θα τους βρει όπως βρήκε και τον Μαργαρίτη, με τον οποίο έβγαιναν μαζί στις εκπομπές της Άννας Δρούζα έχοντας ως ακροατήριο τους σπουδαστές του ΟΕΕΚ;

Advertisements