Το Ελληνικό δράμα της Γιάννας Αγγελοπούλου

Τελικά το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου δεν ξεσήκωσε τόσο θόρυβο όσο θα περίμενε κανείς. Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έδειξε να στρέφεται στα όσα είχαν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και το βιβλίο υποτίθεται ότι περιλαμβάνει και την πορεία της Γιάννας από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στη Νομική (και στην πολιτική μέσω της ΔΑΠ θα προσθέταμε εμείς).

Στο βιβλίο της η Γιάννα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αυστηρή ανατροφή που έλαβε από τον παραδοσιακών αρχών πατέρα της Φρίξο Δασκαλάκη, που κι εκείνος είχε τη δική του ιστορική διαδρομή:

“Μια … «λιποθυμία» της κυρίας Παρθένη – Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου , την πληρώνουμε χρυσάφι.

Αποκαλύψεις – σοκ για τις σπατάλες της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, στελέχη και γενικοί διευθυντές όχι απλά κόστισαν το ελληνικό δημόσιο με τους δυσθεώρητους μισθούς, αλλά χρέωναν ασύδοτα καθ΄όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Αγώνων.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο έλεγχος των πιστωτικών καρτών που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές, μέλη ΔΣ και άλλους έδειξε πως ο καθένας μπορούσε να χρεώσει την κάρτα του έως 25.00 ευρώ περίπου αναλόγως της θέσης του, ωστόσο όλοι είχαν ξεπεράσει το όριο φτάνοντας ακόμα και τα 51.000 ευρώ!

Παράλληλα, η οργανωτική επιτροπή αποδείχθηκε ότι πλήρωνε νοίκι για μονοκατοικία στην Φιλόθεη που έμενε υψηλόβαθμο στέλεχος το ποσό των 2935 ευρώ το μήνα περά από την αμοιβή του. Παράλληλα, πλήρωσε 4.000 ευρώ το μήνα νοίκι για σπίτι στο Καστρί ενός συμβούλου σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων ο οποίος μάλιστα αμείφθηκε με το «ταπεινό» ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ.

Η οργανωτική επιτροπή 2004 χρυσοπλήρωνε τα στελέχη της που σημειωτέον τα προσελάμβανε απευθείας χωρίς προκήρυξη. Για του λόγου το αληθές, στελέχη με μισθούς από 31000 ευρώ έως και 117388 ευρώ έπαιρναν επιπλέον χρήματα για διαμονή, διατροφή κινητά τηλεφωνά και μετακίνηση. Τα έξοδα μετακίνησης των εταιρικών αυτοκίνητων στην διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων έφτασαν τα 4.668.292 ευρώ.

Δικηγόρος πήρε 132000 ευρώ για να δίνει συμβουλές για ενάμιση χρόνο, ενώ δικηγορικό γραφείο πήρε συνολικά 843.000 ευρώ για την νομική υποστήριξη της διεύθυνσης τελετών έναρξης και λήξης των ολυμπιακών αγώνων συν 180 ευρώ για την κάθε ώρα υπερωρίας.

Μια Ελληνίδα ήρθε από το εξωτερικό που έμενε μόνιμα για να συντονίζει τους λαμπαδηδρόμους με μισθό το μήνα 4200 ευρω, αεροπορικά εισιτήρια για την χώρα που κατοικούσε πριν προσληφθεί και άλλες 4000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης στη χώρα μας. Η ερεύνα της επιτροπής έδειξε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας.
Θυμόσαστε την περιβόητη λιποθυμία …στα …χέρια του Αγγελόπουλου κατά την διάρκεια μιας θείας λειτουργίας στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης ; Αυτή πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια.

Ο Μπαμπάς Φρίξος Δασκαλάκης ήταν μέλος της περιβόητης συμβουλευτικής του Παπαδόπουλου και διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ από το καθεστώς της 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ.”

Για το ότι η θητεία στη ΔΑΠ φαίνεται να δίδαξε πολλά στη Γιάννα η ιστορία δείχνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές αμφιβολίες:

“Μια νεαρή και όμορφη δικηγόρος έκανε την άσκησή της εν έτει 1979 στο δικηγορικό γραφείο του κ. Νώντα Ζαφειρόπουλου, μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ. Λεγόταν τότε Γιάννα Παρθένη- Δασκαλάκη και πρόκειται για τη σημερινή πρόεδρο του «2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Αυτό το γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι. Ακόμη λιγότεροι θυμούνται την πολιτική καριέρα της κυρίας Αγγελοπούλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: πώς και γιατί την επέλεξε ο κ. Μ. Εβερτ το 1986 ή γιατί της βάφτισε το παιδί ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Σχεδόν κανένας δεν θυμάται πώς «φτιάχτηκε» η οικογένεια Αγγελοπούλου από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να πάμε ακόμη παλαιότερα. Βέβαια όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν η κυρία Αγγελοπούλου δεν ήταν σήμερα το αφεντικό του «Αθήνα 2004» και αν οι Αγώνες δεν αποτελούσαν το κορυφαίο εθνικό γεγονός για όλους τους Ελληνες.

…Ολοι όμως διηγούνται μια ιστορία γι’ αυτήν. Τη θυμούνται ακόμη ασκούμενη δικηγόρο στο γραφείο του κ. Νώντα Ζαφειρόπουλου το 1979. Εκείνη την εποχή ο μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ κρατούσε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα. Δραστήρια, όμορφη και φιλόδοξη, έτσι την περιγράφουν. Ηταν παντρεμένη εκείνη την εποχή με τον επιχειρηματία Παρθένη, με τον οποίον είχαν αποκτήσει μια κόρη. Η προσωπική της φιλία με τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη την έφερε το 1986 ως το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, τότε ισχυρού προέδρου της ΝΔ. Κρήτες και οι τρεις, δεν δυσκολεύτηκαν να συνεννοηθούν.
Χάρη στη διαμεσολάβηση του κ. Μητσοτάκη η νεαρή δικηγόρος τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μ. Εβερτ που διεκδικούσε τη δημαρχία της Αθήνας. Κάποιοι έχουν να λένε ως σήμερα για τα πολυτελή και μοντέρνα γραφεία που είχε ανοίξει στο Κολωνάκι ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος η κυρία Παρθένη-Δασκαλάκη! Ηταν το ντεμπούτο της στην πολιτική. Τον Απρίλιο του 1989 τοποθετήθηκε στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ μετά από πρόταση του κ. Μητσοτάκη. «Είχε κάποιες ενστάσεις ο Μητσοτάκης αλλά εκάμφθησαν» σχολιάζει άνθρωπος που βρισκόταν τότε στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Οσοι τη θυμούνται εκείνη την εποχή λένε ότι η κυρία Δασκαλάκη είχε μεγάλη επιτυχία στην κομματική βάση της ΝΔ. Ενα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διηγείται την εξής σκηνή από την προεκλογική εκστρατεία της στην Α’ Αθηνών. Ανεβασμένη σε μια εξέδρα, με τολμηρή για την εποχή αμφίεση, χαιρετούσε διά χειραψίας τους καλεσμένους της στα πρώτα καθίσματα και οι οπαδοί της παραληρούσαν. Είχε προφανώς φαντασία και θέληση που ξεπερνούσαν τα όρια ενός συντηρητικού κόμματος. Εξελέγη με το σπαθί της βουλευτής στην Αθήνα. Αυτή η αστραπιαία άνοδος κάνει ορισμένους στη Ρηγίλλης να σχολιάζουν: «Αν εξελέγη πανηγυρικά τότε ως άγνωστη δικηγόρος, σήμερα μπορεί να τα αποκτήσει όλα στη ΝΔ».
Δεν είχαν περάσει μερικές εβδομάδες από την εκλογή της και εκλήθη μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Γινόταν στο Φανάρι μια μεγαλειώδης εκδήλωση για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πατριαρχείου. Χορηγός της ανακαίνισης ήταν η οικογένεια του επιχειρηματία Αγγελόπουλου, η οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με το Πατριαρχείο. Εκεί η βουλευτής της ΝΔ γνώρισε τον κ. Θ. Αγγελόπουλο και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν. Για χάρη του θυσίασε τη βουλευτική έδρα της. Η ιστορία λέει ότι η επιδέξια δικηγόρος κατάφερε να εκδώσει το διαζύγιό της με τον κ. Παρθένη σε 23 ημέρες σπάζοντας κάθε ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά.”

Οι πολύτιμες εμπειρίες της Γιάννας στην προκλητική ενδυμασία θα της χρησίμευαν αργότερα:

“Οι άνδρες είναι εύκολο να χειραγωγηθούν, επειδή είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κολακεία και στην «τόνωση» του «εγώ» τους.

Από την άλλη πλευρά, «επιτέθηκα» και σε νεαρές γυναίκες στο γραφείο μου, οι οποίες φορούσαν μίνι φούστες και κατά καιρούς, προκλητική ενδυμασία. Δεν είχα ξεχάσει ότι κάποτε φορούσα κι εγώ μίνι φούστες. Και δεν αντιδρούσα υπερβολικά σε οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο γραφείο. Αυτές οι γυναίκες έπρεπε να είναι μέρος μιας ομάδας που έπρεπε να εμπνέει επαγγελματισμό και να παρέχει τα υψηλότερα στάνταρντς για όλους εκείνους -και υπήρχαν πολλοί- που πέρασαν τις πόρτες των γραφείων. Και για τους επισκέπτες μας, το πρόχειρο ντύσιμο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με προχειρότητα και αντιεπαγγελματισμό (εκτός από την «casual Friday», αν δεν είχαμε μια επίσημη συνάντηση).”

Το ενδιαφέρον των αναμνήσεων της σεμνής Γιάννας δεν εξαντλείται όμως τόσο εύκολα, όπως βλέπουμε στη συνέχεια:

“Πιστέψτε με, έχω χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που είχα στη διάθεσή μου -εκτός από ένα!- συμπεριλαμβανομένου του κλάματος και της κολακείας προκειμένου να χειραγωγήσω τους άντρες και να κάνουν αυτό που έπρεπε.

Σε κρίσιμα σημεία της Ολυμπιακής μας εκστρατείας, σαγήνευσα και κατέκτησα, μετατρέποντάς τους σε συμμάχους μου, άντρες με τους οποίους σε κάθε άλλη περίπτωση θα απαξιούσα να πιω έστω και έναν καφέ. Τους επισκεπτόμουν στα γραφεία τους και τους έλεγα: Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που μπορεί να καταφέρει αυτό που σου ζητάω. Η πατρίδα θα σου οφείλει ιδιαίτερη υποχρέωση. Φρόντιζα να υπάρχει φωτογράφηση σε αυτές τις επισκέψεις, έτσι ώστε να δημοσιεύονται και να κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο. Χειραγωγείς εύκολα τους άντρες, επειδή είναι ευάλωτοι στην κολακεία και στο να τους χαϊδεύεις τον εγωισμό τους”

Εύκολα δημιουργείται στον αναγνώστη η απορία αν αυτή τη προσέγγιση η ώριμη ΔΑΠίτισσα την απόκτησε από εξάσκηση ως ψηφοπαγίδα σε φοιτητικές εκλογές. Άλλωστε οι λεπτομέρειες που η ίδια αφηγείται δείχνουν πως είχε ταλέντο:

“Πανικό στα αρσενικά προκαλούσε στην εφηβεία της η Γ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο της. Μικρή, απολάμβανε τις λιχουδιές της μητέρας της και ήταν ελαφρώς παχουλή, αλλά στη συνέχεια έπαθε… εμμονή με τις μίνι φούστες. «Με πόδια που επιτέλους άξιζε να φανούν, ξεκίνησα να φοράω μίνι φούστες, πολύ κοντές, για να τραβήξω τα βλέμματα. Έκανα τους άντρες να ζαλίζονται, να παθαίνουν εγκεφαλικό. Για κακή μου τύχη, μέσα στους άντρες που ζάλιζα ήταν και οι γείτονές μας, στο τοπικό καφέ, όπου μια μέρα έτυχε να βρίσκεται εκεί ο πατέρας μου», αναφέρει περιγραφικά και συνεχίζει: «Μπήκε με ορμή στο σπίτι και είπε στη μητέρα μου: “Παραλίγο να πάθω εγκεφαλικό”. Έτσι, η μητέρα μου έβαλε ένα κορίτσι που μας βοηθούσε στο σπίτι να μου μακρύνει τις φούστες. Βέβαια, παρά τις παρεμβάσεις της μητέρας μου, είχα μάθει πολλά. Κάθε φορά που προετοιμαζόμουν να βγω έξω, έμπαινα στο μπάνιο με βελόνα και κλωστή και με λίγη κόλλα έκανα ξανά τα μάξι μίνι»”

Άραγε πόσο λεπτομερές μπορεί να είναι το βιβλίο στην περιγραφή των έντονων συγκινήσεων της ΔΑΠίτικης φοιτητικής ζωής της Γιάννας στη Θεσσαλονίκη; Θα αναμείνουμε τα σχετικά αποσπάσματα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Advertisements