Ενστάσεις στα ΙΕΚ

Κατά τις τελευταίες αιτήσεις για εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ δόθηκε έμφαση σε ένα γνωστό τροπάριo που δήθεν δείχνει το αδιάβλητο της διαδικασίας, αυτό των ενστάσεων.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των απατεώνων που διευθύνουν τα διάφορα ΙΕΚ, υποτίθεται πως ακριβώς επειδή η επιλογή των εκπαιδευτών είναι ιδιαίτερα αξιοκρατική μπορεί κάποιος που θεωρεί πως θίγεται να καταθέσει ένσταση και να βρει το δίκιο του.

Αυτό βέβαια συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια, και συνήθως εκείνοι που κατέθεταν ενστάσεις ήταν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Κατά τα τελευταία χρόνια όμως ο αριθμός των ενστάσεων έγινε σημαντικότερος, με ολοένα και πιο βαριές καταγγελίες. Σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη αρνητική δημοσιότητα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποφάσισε να επισημοποιήσει δήθεν τη διαδικασία, και κατά το προηγούμενο έτος δημοσιοποίησε στη σελίδα του τις ενστάσεις που κοινοποιήθηκαν σε αυτό μαζί με το αποτέλεσμά τους.

Κατά περίεργο τρόπο, κανένας από όσους έκαναν ένσταση δε δικαιώθηκε, τις περισσότερες φορές με αναφορά στο δήθεν ασαφές της ένστασης, ενώ από το κύκλωμα που λυμαίνεται εδώ και χρόνια τις ωρομισθίες των ΙΕΚ δόθηκε τρομοκρατικά το μήνυμα σε όσους διαμαρτύρονταν πως τώρα πλέον όποιος κάνει ένσταση θα στιγματίζεται και το όνομά του θα φαίνεται ώστε να υποστεί τον ανάλογο αποκλεισμό στο μέλλον.

Κατά τις τελευταίες αιτήσεις εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ ξαναπαίχτηκε το ίδιο θέατρο, με τους λαμογιοδιευθυντές των ΙΕΚ να ακολουθούν τη νέα γραμμή που τους υπέδειξε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και να προκαλούν όσους διαμαρτύρονται για αδιαφάνεια να καταθέσουν ενστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω μαρτυρία, η οποία και δείχνει πολλά για το πως εξασφαλίζει τη διαφάνεια ο “υπολογισμός των μορίων”:

“Στο ΙΕΚ Ευοσμου στη Θεσσαλονικη,πριν τον ελεγχο της επιτροπης ημουν πρωτος με 48 και ο δευτερος ειχε 35, μετα τον ελεγχο ειμαι δευτερος με 44 και ο δευτερος ηρθε πρωτος με 46. Δηλαδη ο ανθρωπος πηγε εκανε αιτηση δηλωσε οτι εχει 35 μορια και η επιτροπη του αναγνωρισε αλλα 11. Τυχαιο βεβαια οτι δουλευε στο εν λογω ΙΕΚ το προηγουμενο εξαμηνο. Πηγα και ρωτησα τον τυχαρπαστο δ/νη και σε ολες τις ερωτησεις μου, η απαντηση του ηταν να κανεις ενσταση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στο τελος τον ρωτησα τι ειδικοτητα ηταν και η απαντηση του ηταν, ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Μεγας μαυροματης (δεν ξερω και τουρκικα) ο τυπακος. Ουτε καν μου απαντησε ποια μορια μου αφαιρεθηκαν για να ξερω τον λογο της ενστασης μου.”

Προκαλεί απορία το γιατί προσπαθεί να αποκρύψει την ειδικότητά του ο ΠΕ14.04 διευθυντής του ΙΕΚ Εύοσμου Ανθόπουλος Βασίλειος, όπως περίεργο είναι και το πλήθος των ενστάσεων που κατατέθηκαν εναντίον του κατά το προηγούμενο εξάμηνο, το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο των υπολοίπων ΙΕΚ. Περίεργο επίσης και το πως όλες απορρίφθηκαν με τη δικαιολογία της “ασαφούς διατύπωσης”.

Σημειώνεται επίσης πως το ΙΕΚ Εύοσμου είναι γνωστό για την άθλια κατάσταση που επικρατεί και το γεγονός πως άνεργοι επιστήμονες αναγκάζονται να υποβάλλονται σε τέτοιες διαδικασίες για να εργαστούν ως ωρομίσθιοι σε τέτοιο περιβάλλον είναι ενδεικτικό της ηθικής κατάπτωσης και εργασιακής κατάντιας που μαστίζει την Ελλάδα.

Το ίδιο θέατρο παίζεται και αυτό το εξάμηνο, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (και ο ΟΕΕΚ παλαιότερα) προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι οι διάφοροι “αξιοκρατικοί πίνακες” καταρτίζονται από κοινού από το διευθυντή και υποδιευθυντή κάθε ΙΕΚ και εκπρόσωπο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ή του ΟΕΕΚ παλαιότερα), ώστε το μαγείρεμα των πινάκων να έχει κοινή αποδοχή, και πως δεν πρόκειται ποτέ όλοι αυτοί να ομολογήσουν δημόσια πως τα πάντα είναι μία καλοστημένη απάτη για να κρύψουν την αλήθεια για το πως γίνονται οι προσλήψεις στα δημόσια ΙΕΚ.

Οι φορείς που υποτίθεται πως εποπτεύουν τα ΙΕΚ (ΙΝΕΔΙΒΙΜ-ΟΕΕΚ, Υπουργείο Παιδείας) δεν αποκαλύπτουν στους άμεσα ενδιαφερόμενους ποιοί θα εξετάσουν τις ενστάσεις και με ποιά διαδικασία, για τον απλούστατο λόγο πως “εξετάζονται” από τους ίδιους που μαγείρεψαν τους πίνακες και τις προσλήψεις. Γι’αυτό και κανένας από τους δεκάδες που καταθέτουν ενστάσεις δεν έχει δικαιωθεί.

Με τις ενστάσεις του τελευταίου εξαμήνου παίχτηκε πάλι το ίδιο θέατρο, με δεκάδες ενστάσεων να απορρίπτονται για τους πλέον πιθανούς και απίθανους λόγους, ενώ αλλού αναφέρεται πως η απρόσωπη επιτροπή δε μπαίνει στον κόπο να εξετάσει τις διαπροσωπικές συνεννοήσεις με τους διευθυντές και αλλού πως δεν εξετάζει τις ενστάσεις γιατί υπήρξε συνεννόηση με τους διευθυντές! Αφήνουμε κατά μέρος την ιδιότυπη σύνταξη που δείχνει πως τα ευτράπελα με τους αγράμματους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν περιορίζονται στη διαδικασία των αιτήσεων. Επιπλέον, η επιτροπή αρνήθηκε να εξετάσει τη μοριοδότηση άλλων υποψηφίων.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας πίσω από το θέατρο σκιών των ενστάσεων είναι ότι όχι μόνο η “επιτροπή” αρνήθηκε να εξετάσει την ορθότητα της συνολικής διαδικασίας μοριοδότησης, αλλά έβγαλε λίστα με τα ονόματα όσων έκαναν ένσταση χωρίς να αναφέρει ούτε τα ΙΕΚ που αφορούν οι ενστάσεις ούτε τα ονόματα των μελών της επιτροπής!

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να υφίσταται αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς είναι να καταργηθούν τα δημόσια ΙΕΚ και οι λαμογιοδιευθυντές τους να πάνε να κάνουν μάθημα σε τάξη.

Advertisements