Ιωάννης Λυμπέρης: Το γαλάζιο λαμόγιο με το πλαστό Πακιστανικό πτυχίο που θα έσωζε το ΤΕΙ Λάρισας

Μία απίστευτη πολυπολιτισμική ιστορία γαλάζιας λαμογιάς με πράσινες αποχρώσεις

Ο θεσμός των εξωτερικών συμβουλίων διοίκησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έγινε δεκτός με μεγάλο σκεπτικισμό από τις υγιείς, κυρίως εκτός Ελλάδας, ακαδημαϊκές τάξεις. Και αυτό γιατί θεωρήθηκε, και όπως δείχνουν τα πράγματα καθόλου άδικα, πως θα αποτελέσουν ένα ακόμα εφαλτήριο για πρόσωπα αμφίβολης ηθικής και επιστημονικής στάθμης.

Η ιστορία που θα παρουσιάσουμε ξεπερνά κάθε φαντασία και δείχνει πως η περίπτωση Μαργαρίτη δεν ήταν παρά πταίσμα μπροστά σε άλλες ιστορίες που καταφέρνουν, με την κάλυψη σκοτεινών κύκλων, να περνούν απαρατήρητες. Το Education in Greece για άλλη μία φορά σπάει το κατεστημένο και φέρνει στο φως αυτή την πραγματικά απίστευτη ιστορία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τα προσόντα για την εκλογή εξωτερικού μέλους σύμφωνα με το Νόμο 4009/11 είναι «…η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή τις τέχνες, η διάκρισή του στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική ή πολιτιστική ζωή σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο και η γνώση και εμπειρία από θέση ευθύνης …»

Φαίνεται πως ένα από τα πρόσωπα που θεώρησαν πως ανταποκρίνονται σε αυτές τις προϋποθέσεις ήταν ο Ιωάννης Λυμπέρης, επαγγελματίας διευθυντής δημοσίων ΙΕΚ, αλλά και γνωστό πολιτικό πρόσωπο τόσο στο βραχύβιο κόμμα της Ντόρας, η οποία και φρόντισε γι’αυτόν υπέρ του δέοντως, όσο και εσχάτως στο περιβάλλον Σαμαρα, στην ομάδα Μουρούτη-Παρρά και ΣΙΑ. Επιπλέον, Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου επί υπουργίας Καλού και αργότερα Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγίου. Επίσης μέλος διαφόρων διοικητικών συμβουλίων καθώς και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΔ και αργότερα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές προσπάθησε να λάβει και το δημαρχιακό χρίσμα, αλλά αναγκάστηκε να αρκεστεί σε αυτό του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου. Σταχυολογούμε από σχετικό δημοσίευμα:

“Ο εκ Μοναστηρακίου Δωρίδας καθηγητής Μαθηματικός κ. Γιάννης Λυμπέρης, Νομαρχιακός Σύμβουλος συμπολίτευσης στη Φωκίδα, δραστηροποιείται για τον συγκρότηση δυναμικού ψηφοδελτίου ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον νεοσύστατο Δήμο Δωρίδας με έδρα το Λιδορίκι.

Σύμφωνα με δήλωσή του στην εφημερίδα “νέο Άστρο” στο ψηφοδέλτιό του θα συμμετέχουν “τρανταχτά” ονόματα απο όλους τους πολιτικούς χώρους και ότι “κατέληξε στην απόφαση για να σπάσει το κατεστημένο” που υπάρχει στον νυν Δήμο Ευπαλίου”!..
Να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία κ. Λυμπέρης ήταν Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου.”

Το πως βρέθηκε ο Ιωάννης Λυμπέρης στο ΤΕΙ Λάρισας έχει ως αφετηρία ένα περίεργο “έργο” που έλαβε χώρα με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη Σιβιτανίδειο:

“«Δημιουργία Εικονικών επιχειρήσεων στα Τ.Ε.Ε.» (Κατηγορία πράξεων 2.3.2.β, Ενέργεια 2.3.2., Μέτρο 2.3. του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), με τελικό δικαιούχο τη Σιβιτανίδειο Σχολή σε σύμπραξη με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Λάρισας και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών”

Η Σιβιτανίδειος έχει μακρά παράδοση στην εικονικότητα, παράδοση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε πάντως ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να θεωρηθεί πρότυπο εικονικότητας από μόνο του, καθώς η υλοποίησή του υπήρξε αστεία και μάλλον έτσι θα το θυμούνται και οι τελικοί αποδέκτες του. Από την πλευρά του ΕΚΠΑ συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, διάδοχος του Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου στην προεδρία του συλλόγου αποφοίτων της Ιωνιδίου Σχολής.

Φαίνεται ότι κάποιοι στο ΤΕΙ Λάρισας είχαν ιδιαίτερα ζεστές αναμνήσεις από την ανάπτυξη της εικονικότητας, οπότε ο Ιωάννης Λυμπέρης βρήκε πρόσφορο έδαφος στην κατάκτηση μίας ακόμα κορυφής στην καριέρα του, οι ιδιαιτερότητες της οποίας θα αναφερθούν στην πορεία…

Προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις του, ο Ιωάννης Λυμπέρης συνήθιζε να παρουσιάζεται ως Υποψήφιος ∆ιδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Μηχανολόγων-Αεροναυπηγών, με θέμα ∆ιδακτορικής ∆ιατριβής την «Προσομοίωση Λειτουργίας Φρένου». Το πως έφτασε να συγγράφει αυτή τη διδακτορική διατριβή αποτελεί αντικείμενο ευρείας απορίας, φαίνεται όμως πως κάποια στιγμή ματαιώθηκε η ολοκλήρωση αυτού του δίχως αμφιβολία σημαντικού για την Επιστήμη έργου. Οι κακές γλώσσες είπαν ότι τελικά δε βρέθηκε κάποιος κατάλληλος να τη συγγράψει στη θέση του πολυάσχολου επιβήτορα της πολιτικής, ή ότι η ματαίωσή της συνέπεσε με τις σφοδρές εσωτερικές διαμάχες των μασωνικών κύκλων της Πάτρας. Όπως και να έχει, προκειμένου να αναλάβει το μανατζάρισμα του ΤΕΙ Λάρισας, ο Ιωάννης Λυμπέρης δεν επικαλέστηκε πλέον την ιδιότητα του Υποψηφίου Διδάκτορα, αλλά παρουσιάστηκε ως

“Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Master) «Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business Administration)», Πανεπιστήμιο Rochville, Η.Π.Α., 2004.”

Κάποιοι θα απορούσαν για το πως ο Ιωάννης Λυμπέρης έλαβε τον τίτλο αυτό το 2004, όταν ανέλαβε το τιμόνι της Σιβιτανιδείου, ενώ προτύτερα ήταν Διευθυντής δημοσίου ΙΕΚ στον Πειραιά, και γιατί δεν τον ανέφερε στη θέση της ατελέσφορης διδακτορικής διατριβής για τα φρένα.

Με όλα αυτά φτάνουμε αισίως στο Μάϊο του 2012, οπότε και στο ΤΕΙ Λάρισας συνεδριάζουν για το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, το λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ξενοφών Σπηλιώτης, ο οποίος και έπλεξε το εγκώμιο του Ιωάννη Λυμπέρη:

“…διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε διοικητικές θέσεις διαφορετικών αντικειμένων, επιδεικνύοντας μεγάλη κινητικότητα. Επιπλέον, γνωρίζει καλά τα θέματα εκπαίδευσης.
Οι μεταπτυχιακοί του τίτλοι είναι σχετικοί με θέματα διοίκησης και εκπαίδευσης σε αντίθεση με αυτόν του κ. Καστώρη που είναι στη μηχανική…”

Ο ομιλητής παρέλειψε να αναφέρει ότι η “μεγάλη εμπειρία σε διοικητικές θέσεις” άφησε πίσω της και αρκετές μαύρες οικονομικές τρύπες, με αποκορύφωμα τις “χαμένες” ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της Σιβιτανιδείου, ύψους περίπου 2,5 εκατομυρίων ευρώ. Σημειώνουμε όμως το θαυμασμό του για τους μεταπτυχιακούς τίτλους του Ιωάννη Λυμπέρη σε θέματα διοίκησης.

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Άγγελος Παπαιωάννου:

“Έχουμε δύο πολύ καλούς υποψήφιους οι οποίοι
πραγματοποίησαν πολύ καλές παρουσιάσεις…

…η συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η κινητικότητα που έχουν επιδείξει, η εικόνα που απεκόμισα από τη συνέντευξή τους και αν διαθέτουν ηγετικό προφίλ…

…Αντίθετα, ο κ. Λυμπέρης επέδειξε κατά τη γνώμη μου το απαιτούμενο ηγετικό προφίλ, έχει παρουσιάσει σημαντική κινητικότητα, είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και έχει κριθεί πολλαπλώς σε πολλές και διαφορετικές θέσεις ευθύνης.”

Αφού και δεύτερο μέλος του συμβουλίου εντυπωσιάστηκε από το ηγετικό προφίλ του Ιωάννη Λυμπέρη και την απόδοσή του σε θέσεις ευθύνης, η συνεδρίαση καταλήγει σε ισόρροπο αποτέλεσμα και στην απόφαση να κληθούν οι δύο ισοψηφίσαντες υποψήφιοι σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Όταν όμως έφτασε η ώρα της δεύτερης συνεδρίασης, ο έτερος υποψήφιος δήλωσε πως δε μπορεί να παραστεί λόγω έκτακτου γεγονότος, οπότε ο Ξενοφών Σπηλιώτης άδραξε την ευκαιρία για να θέσει αποφασιστικά ζήτημα ακύρωσης της αντίπαλης υποψηφιότητας:

“Προσωπικά δε θα με πείραζε να παρίσταται μόνο ο κ. Λυμπέρης.

Θέτω θέμα ακυρότητας της υποψηφιότητας του κυρίου Καστώρη διότι: α) του ζητήθηκαν συγκεκριμένα διασαφηνιστικά στοιχεία (επιστολή δική του) για την λεπτομερή εργασιακή του κατάσταση και αντ ́ αυτού μας εστάλη e-mail – συστατική επιστολή από τρίτο πρόσωπο που θεωρώ ότι αποτελεί προσβολή προς το Σώμα, β) επιπρόσθετα δεν παρευρέθηκε στη συμφωνημένη για σήμερα διαδικασία λόγω ασθένειας, που όμως δεν πιστοποιείται από
δημόσιο φορέα του Ε.Σ.Υ. Αναφέρω επίσης στο Σώμα ότι θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως το έγκυρο του φακέλου υποψηφιότητας του κυρίου Καστώρη που αναφέρεται στην μετά την συνταξιοδότηση προϋπηρεσία του και ειδικότερα αν αυτή είναι εν γνώσει του συνταξιοδοτικού του φορέα.”

Επισημαίνουμε πως ο Ξενοφών Σπηλιώτης έθεσε ζήτημα εγκυρότητας του φακέλου υποψηφιότητας του Καστώρη, χωρίς να θέσει αντίστοιχο ζήτημα για τον φάκελο του Λυμπέρη.

Όταν τα υπόλοιπα μέλη δεν έδειξαν να συμφωνούν, ο Ξενοφών Σπηλιώτης έθεσε θέμα σύννομου της υποψηφιότητας Καστώρη προκειμένου να δηλώσει τη βαθιά του πίστη στην υποψηφιότητα Λυμπέρη, παίρνοντας μαζί του και τους άλλους θιασώτες του:

“Καταθέτω ένσταση σχετικά με το νόμιμο της υποψηφιότητας του κ. Καστώρη για τα σημεία που έχω προαναφέρει και αποχωρώ, διότι θεωρώ ότι η συνέχεια της διαδικασίας με τη συμμετοχή της υποψηφιότητας του κ. Καστώρη είναι μη σύννομη.
Ο κ. Παπαϊωάννου: Αποχωρώ και εγώ συμφωνώντας με το κ. Σπηλιώτη.
Ο κ. Καραστεργίου: Το ίδιο, αποχωρώ.”

Στο σημείο αυτό αρχίζει η συνεδρίαση να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με την τοποθέτηση Νούλα:

“Ο έτερος υποψήφιος κ. Λυμπέρης τελείωσε το Μαθηματικό τμήμα το 1980, εικάζω ότι τελείωσε το στρατό το 1982, και το 1984 σε ηλικία 28 ετών γίνεται Διευθυντής στα μεταλυκειακά. Από τότε έως και σήμερα υπηρετεί αποσπασμένος πότε ως διευθυντής σε διάφορα ΙΕΚ (Κορυδαλλού, Νέας Σμύρνης, Πειραιά ) είτε ως Διοικητής σε νοσοκομείο ή τη Σιβιτανιδείου Σχολής.

Επειδή πιστεύω ότι ο κ. Λυμπέρης είναι ένα άτομο από τα πολλά που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία ποτέ δεν υπηρέτησαν στη θέση για την οποία προσλήφθηκαν, η μόνιμη θέση του είναι καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά αποσπασμένοι υπηρέτησαν άλλες θέσεις και άλλα συμφέροντα, για αυτό τον αποκλείω από τη διαδικασία εκλογής προέδρου και καλώ τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο και να ψηφίσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο, τον άριστο, για το ΤΕΙ και όχι τον αρεστό.
Σημειωτέων ότι για να αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου ΤΕΙ ο κ.Λυμπέρης θα πρέπει να πάρει απόσπαση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Χωρίς καμιά αμφιβολία ο κ. Καστώρης υπερτερεί τόσο στα τυπικά όσο και στα ουσιαστικά προσόντα έναντι του κ. Λυμπέρη. Ο τελευταίος έχει κατά κανόνα υπηρεσία στα ΙΕΚ, εκπαιδευτικά ιδρύματα κατώτερα των ΤΕΙ. Επί πλέον το μεταπτυχιακό του από το Rochiville University, δε συνοδευόταν στο φάκελό του από αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ.
Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως σε άλλο πρακτικό ο κ. Λυμπέρης θα ζητούσε τη μετάθεσή του σε ΙΕΚ της Λάρισας και αυτό το θεωρώ μειονέκτημα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΙ Λάρισας να είναι ένας υπάλληλος των ΙΕΚ.”

Κάπου εδώ έληξε (επίσημα) η περιπέτεια του Ιωάννη Λυμπέρη στη Λάρισα. Για την ιστορία αναφέρουμε πως ο πρόεδρος που η διαδικασία αυτή ανέδειξε παραιτήθηκε αργότερα διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο Αθηνά, κίνηση που μάλλον θα απέφευγε να κάνει ο Ιωάννης Λυμπέρης αν είχε καταφέρει να εκλεγεί.

Βέβαια η μετάθεση του Ιωάννη Λυμπέρη στο ΙΕΚ Λάρισας δε θα ήταν πρόβλημα, καθώς θα πήγαινε εκεί με την ίδια ευκολία που πήγε στο ΙΕΚ Νέας Σμύρνης.

Όμως από όλη αυτή την κριτική στο πρόσωπο του Ιωάννη Λυμπέρη θα κρατήσουμε την αναφορά στο μεταπτυχιακό του από το Rochville University, για το οποίο αναφέρεται ότι δεν προσκόμισε σχετική αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ. Θα επισημάνουμε πως η αναφορά αυτή δεν ήταν η δέουσα, καθώς κάποιος μπορεί να είναι απόφοιτος Oxbridge και να μην του αναγνωρίζει το πτυχίο το ΔΙΚΑΤΣΑ (ΔΟΑΤΑΠ), ενώ κάποιος άλλος μπορεί να είναι απόφοιτος κάποιου τυχάρπαστου “πανεπιστημίου” της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας ή της Ιταλίας, και ενίοτε και της Αλβανίας (αναφορά σε πραγματικές περιπτώσεις) και να έχει αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Το ζήτημα στην περίπτωση του μεταπτυχιακού του Ιωάννη Λυμπέρη είναι ότι το Rochville University έχει μία ιδιαιτερότητα που κανένας στο ΤΕΙ Λάρισας δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται, ιδιαίτερα δε εκείνοι που απαιτούσαν με μανία την ανάδειξή του σε ηγήτορα του ΤΕΙ Λάρισας.

Ας αρχίσουμε με το τι είναι το Rochville University και που βρίσκεται:

“Rochville University is an unaccredited online university offering a “Life Experience Degree, and Certificate Program”. It has been accused of being a diploma mill. The Texas Higher Education Coordinating Board has indicated that Rochville, Belford University, and the agencies from which they claim accreditation, “appear to be operated by the same people”.[1]The Oregon Office of Degree Authorization lists it as “fake”.[2]

Rochville has claimed to be accredited by various organizations but none are recognized higher education accreditors. These have included the International Accreditation Agency for Online Universities (IAAOU), the Universal Council for Online Education Accreditation (UCOEA), the Board of Online Universities Accreditation (BOUA), and the World Online Education Accrediting Commission (WOEAC). Because Rochville University is not accredited by any recognized accreditation bodies in the United States, its degrees and credits are unlikely to be acceptable to employers or other institutions.[3] Jurisdictions that have restricted or made illegal the use of credentials from unaccredited schools include Oregon,[2][4] Michigan,[5] Maine,[6] North Dakota,[4] New Jersey,[4] Washington,[2][7] Nevada,[2][8] Illinois,[2] Indiana,[2] and Texas.[3][9] Many other states are also considering restrictions on the use of degrees from unaccredited institutions.[10]”

Με άλλα λόγια, η επίκληση τίτλου του Rochville University είναι παράνομη σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ και οι υπόλοιπες σταδιακά προσαρμόζουν αντίστοιχα τη νομοθεσία τους.

Ποιοί είναι οι κάτοχοι αυτών των πτυχίων και πόσο διαρκεί η φοίτησή τους;

“According to GetEducated.com, an online learning consumer group, Rochville University operates under various aliases, including affordabledegrees.com.[14] An advertisement on affordabledegrees.com asks prospective students whether they “struggle in relationships, as ‘she’ thinks you don’t have a promising future?” The advertisement then promises “an accredited degree on the basis of life experience you already have with no studies, no attendance, no waiting, and no examinations.” The website claims that this degree can be obtained online “for as little as $399 and received in just 14 days!”[15]

In 2009, GetEducated.com reportedly managed to purchase an online MBA for its mascot, a dog named Chester Ludlow. The news release indicates that $499 and a resume were submitted to Rochville in May and a week later the degree with a packet of corresponding paperwork arrived from Dubai showing that the dog graduated with a 3.19 G.P.A. In addition to the MBA diploma and transcripts, Chester received a “certificate of distinction in finance and a certificate of membership in the student council”.[16][17]

On 15 December 2005, CNN aired a report on diploma mills and terrorism.[18] As part of its coverage, the network purchased a master’s degree in chemistry from Rochville in the name of Abu Salsabil Hassan Omar, presumably an identity of their own creation. Attempts to find a physical presence for Rochville failed. CNN reported that its website was operated from Sarasota, Florida. The diploma received by the network was mailed from the United Arab Emirates.

There have also been concerns that some people may have used degrees obtained from Rochville and other online universities for fraudulent purposes. On 22 February 2007 Yorkshire police announced plans to re-investigate 700 court cases after the conviction of Gene Morrison, “a fraudster who conned the courts for three decades by posing as a forensic expert.”[19] Morrison was convicted of 22 counts involving his claimed education, including four counts of obtaining money by deception, seven counts of attempting to obtain property by deception, eight counts of perverting the course of justice or intending to pervert the course of justice, and three counts of perjury.[19] The court ruled that his BSc degree in forensic science, a master’s degree with excellence in forensic investigation and a doctorate in criminology from Rochville University in the United States were gained “not from years of study and learning, but from accessing a website, http://www.affordabledegrees.com, and paying a fee.”[19]

The Sacramento Bee reported that firefighters who had purchased degrees from diploma mills to get raises were having their raises revoked. Rochville University was listed as one of the institutions that had provided degrees.[20] In Guam, a Rochville online degree was determined to be inadequate to meet the educational requirements for the position of chief of police.[21]”

Συνεχίζουμε με περισσότερες λεπττομέρειες:

“Michigan State Warning:
CAUTION! The State of Michigan classifies this online college as an UNACCEPTABLE INSTITUTION for credentialing for those seeking jobs in the State’s Department of Civil Service: (Consult Michigan’s NON ACCREDITED COLLEGES/UNIVERSITIES – “Degrees from these institutions will not be accepted by the Department of Civil Service as satisfying any educational requirements indicated on job specifications”: http://www.michigan.gov/documents/Non-accreditedSchools_78090_7.pdf)

Texas State Warning:
CAUTION! The State of Texas classifies this online college as an ILLEGAL SUPPLIER of educational credentials in the State of Texas (Consult: Texas Higher Education Coordinating Board Institutions Whose Degrees are Illegal to Use in Texas: http://www.thecb.state.tx.us/AAR/PrivateInstitutions/NoTX.cfm)

Rochville also operates as affordabledegrees.com. In 2009, Rochville University awarded an online MBA with honors to the Diploma Mill Police mascot, Chester Ludlow, a pug dog from Vermont, for the sum of $499. Rochville diplomas and transcripts are shipped from a PO Box in Dubai”

Από το Ντουμπάϊ και τα Αραβικά Εμιράτα, τα ίχνη του Rochville University καταλήγουν στο Καράτσι του Πακιστάν:

“Rochville University Scam Quick Facts

Site: rochvilleuniversity.org
Date of inception: July 9, 2003
Alexa Visibility: Not Ranked
Approximate number of graduates per year: 30
Location: Karachi, Pakistan

“I decided to apply to Rochville for a PhD in chemistry. Why chemistry? Why not? I have good chemistry. I crafted an appropriate résumé: In high school I’d been good at chemistry but I hadn’t had the chance to go to university. I got a job at a company in Jamaica that manufactures household chemicals. For 20 years, I worked my way up the ranks and I now wanted to set up my own business. But I needed that piece of paper to prove I knew what I was doing. Competent professionals often don’t get the respect they’re due because they aren’t certified.

Within 15 minutes of emailing my application, I got a call from a representative of Rochville. The Admissions Office at the Mona campus of the University of the West Indies could definitely take lessons in speedy response to applications. See, even ‘real-real’ universities have their administrative challenges.

The rep asked if had a bachelor’s or master’s in chemistry. When I said no, I was offered a package deal of all three degrees. The next question was about payment. I proposed international money transfer. It had to be either a credit or debit card. When my credit-card number was requested, I protested. Did I need to pay in advance for the review of my life experience that would determine eligibility for the degrees?”

“Rochville University, an online college lacking proper accreditation, and specializing in life experience online degrees, awarded a distance online MBA (a life experience college degree) to a dog (GetEducated’s pug mascot, Chester Ludlow) for $499.

Yet Rochville University’s diplomas based on work experience and life experience continue to be touted by hundreds of professionals on the resumes they post to LinkedIn, a popular online networking site.
Listing fake degrees can be resume fraud and employers are becoming more vigilant.
Besides Rochville, many other online colleges that lack proper distance learning accreditation are listed by LinkedInusers on their public resumes—thousands of professionals claiming what amounts to fake diplomas and phony degrees.

HR screeners be forewarned: degree and resume fraud may be rampant.””

Με άλλα λόγια, ο Ιωάννης Λυμπέρης δε διάλεξε ένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά το Rochville University, το οποίο από το Καράτσι του Πακιστάν στέλνει πτυχία όλων των ειδών και βαθμίδων μέσω θυρίδων στο Ντουμπάϊ ακόμα και σε σκύλους(!) και η φοίτηση διαρκεί λίγα λεπτά, όσο χρειάζεται για να σταλεί το σχετικό αντίτιμο μέσω πιστωτικής κάρτας. Όπως έδειξαν τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που αποδεικνύονται από επίσημα έγγραφα και πρακτικά, ο Ιωάννης Λυμπέρης δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να προσκομίσει ένα τέτοιο “πτυχίο” προκειμένου να ηγηθεί ενός Ελληνικού τριτοβάθμιου ιδρύματος, ενώ και αναπληρωτές καθηγητές εκθείασαν τις σπουδές του(!) και απαίτησαν χωρίς αισχύνη να του δοθεί η σχετική θέση!

Επιπλέον, ο Ιωάννης Λυμπέρης, όπως σωστά αναφέρθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση, ουδέποτε έχει υπηρετήσει στη θέση για την οποία προσλήφθηκε, παρά αποτελεί αιώνιο διευθυντή που από διάφορες θέσεις κρίνει τα πτυχία και τα προσόντα των άλλων και από τη θέση του διευθυντή δημοσίων ΙΕΚ αποφασίζει για προσλήψεις! Αυτή τη στιγμή το ξεδιάντροπο αυτό λαμόγιο κατέχει τη θέση του διευθυντή του ΙΕΚ Νέας Σμύρνης, γεγονός που συνδέεται με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε κάθε τόσο τους πολιτικούς ταγούς, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, να ομιλούν για απολύσεις που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο επειδή κάποιοι έχουν πλαστά πτυχία. Ο Σαμαράς δήλωσε πως κάτι τέτοιο “το απαιτεί η κοινωνία”, ενώ η δέσμευσή του έχει προβληθεί ιδιαίτερα:

“«Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας ξεκρέμαστο τον Μανιτάκη.”

Πλήθος δημοσιευμάτων προειδοποιούν για τον πέλεκυ που θα πέσει βαρύς στα κεφάλια όποιων τόλμησαν να προσκομίσουν όχι μόνο πλαστά πτυχία αλλά και πλαστές βεβαιώσεις σεμιναρίων. Ενδεικτικά:

“…Από εξονυχιστικό έλεγχο θα καταγράφουν αναλυτικά τα προσόντα 206.000 δημοσίων υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών,με σκοπό να εξακριβωθούν οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, κάτι που αυτομάτως θα τους οδηγήσει εκτός δημοσίου.”

Αντώνη Σαμαρά, θα εφαρμόσεις άραγε τις εξαγγελίες σου και για τον άνθρωπο του περιβάλλοντός σου, αλλά και άνθρωπο της Ντόρας που κάποιοι προστάτευαν και επί πράσινων κυβερνήσεων, που αυτομάτως με το διορισμό του στην εκπαίδευση χρήστηκε διευθυντής, που αποπειράθηκε να αναλάβει τη διοίκηση ενός ΤΕΙ προσκομίζοντας πλαστό μεταπτυχιακό που αγόρασε από Πακιστανούς;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια…

ΥΓ: Μία ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας αφορά τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ξενοφώντα Σπηλιώτη, ο οποίος από τη στιγμή που δεν κατάφερε να αναδείξει σε Πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας τον Ιωάννη Λυμπέρη ξεκίνησε αντάρτικο εναντίον κάθε άλλου υποψήφιου. Διαβάζουμε σε άρθρο του Θάνου Πασχάλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τον Απρίλιο του 2013:

“…Η επιλογή και εκλογή του Κωνσταντίνου Χατζηθεοφίλου ως Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας έγινε στις 18.09.2012 χωρίς την παρουσία τριών από τα έξι μέλη του συμβουλίου οι οποίοι έχουν βγει πλέον στα κάγκελα. Για την τότε απόφαση τα τρία εναπομείναντα μέλη του συμβουλίου διοίκησης υποστηρίζουν ότι προχώρησαν στην εκλογή ως Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του κου Χατζηθεοφίλου και τριών άλλων εξωτερικών μελών καθώς τα τρία μέλη του Συμβουλίου που σήμερα διαμαρτύρονται απείχαν συστηματικά και αρνούνταν να προσέλθουν στις αρχαιρεσίες παρότι κλήθηκαν επανειλημμένως ακόμα και με sms. Το μείζον ηθικό ζήτημα που έχει προκύψει αφορά το γεγονός στο κατά πόσον γνώριζαν τα τρία μέλη που ενέκριναν την τοποθέτηση του κου Χατζηθεοφίλου ότι σε βάρος του εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη ώστε να προχωρήσουν στην εκλογή του. Και εάν γνώριζαν θα έπρεπε αυτό να αποτρέψει την τοποθέτησή του ως Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης των ΤΕΙ Λάρισας; Ένα από τα τρία μέλη του Συμβουλίου, ο Ξενοφών Σπηλιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής σήμερα στα ΤΕΙ Λάρισας δεν συμμετείχε όπως υποστηρίζει στις αρχαιρεσίες εκλογής του κου Χατζηθεοφίλου ως Προέδρου και άλλων τριών εξωτερικών μελών καθώς δεν κλήθηκε ούτε ο ίδιος ούτε τα υπόλοιπα δύο μέλη. Όπως υποστηρίζει όλα έγιναν εν κρυπτώ παρότι οι διαδόσεις και οι φήμες στη Λάρισα έκαναν λόγω ότι ο κος Χατζηθεοφίλου ήταν πειθαρχικά υπόλογος για το πάρτι προμηθειών ιατρικών υλικών στο Νοσοκομείο της Λάρισας στο οποίο είχε χρηματίσει Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής πριν από τη συνταξιοδότησή του. Ο Ξενοφών Σπηλιώτης καταφέρετε κατά των τριών μελών του Συμβουλίου καταγγέλλοντας ότι προχώρησαν αδιαφανώς και παρατύπως στην εκλογή του ως Προέδρου παρότι γνώριζαν για τις πειθαρχικές του εκκρεμότητες. Μάλιστα τα τρία μέλη της διοίκησης που απείχαν της διαδικασίας εκλογής του έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαδικασίας εκλογής του ως Προέδρου όπως και των υπολοίπων τριών εξωτερικών μελών.

«Όπως γνωρίζεται, δηλώνει ο Ξενοφών Σπηλιώτης, μετά την ψήφιση του Ν. 4009/2011, στο ΤΕΙ Λάρισας, μετά από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 28/02/2012, εκλέχθηκαν τα 6 εσωτερικά του μέλη, ένα από τα οποία είμαι και εγώ. Ακολούθως, είχαμε την τροποποίηση του Ν. 4009 με την ψήφιση του Ν. 40076/2012, για την άρση των αδιεξόδων που εμφανίστηκαν στην εφαρμογή του Ν. 4009/2011.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο των 6 εσωτερικών μελών, ακολουθώντας μία διοικητική διαδικασία, κατά την γνώμη μου προδήλως μη σύννομη, με παρουσία μόνο τριών εκ των έξι μελών του (των κκ. Α. Νούλα, Ν. Μπάτη και Δ. Πατέρα), επέλεξε στις 28/11/2012 τα 4 εξωτερικά του μέλη του Συμβουλίου, εκ των οποίων ένα είναι ο νυν Πρόεδρός του, ο κ. Κ. Χατζηθεοφίλου. Για μία σειρά παραβιάσεων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, εγώ και άλλα δύο εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ/Λ (κκ. Σ. Καραστεργίου και Α. Παπαϊωάννου) προσέφυγα στο ΣτΕ.
Συνεπώς, γνωρίζω τον κ. Κ. Χατζηθεοφίλου με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συμβουλίου του ΤΕΙ/Λ. Πρόσφατα, χωρίς να είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω, πληροφορήθηκα ότι το όνομα του κ. Κ. Χατζηθεοφίλου εμπλέκεται σε διαδικασία διερεύνησης διάπραξης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Δεν γνωρίζω ποια είναι η έκβαση της υπόθεσης ούτε κάτι άλλο σχετικά, παρά μόνο όσα ακούγονται ευρέως ως φήμες στην τοπική κοινωνία.»”

Με λίγα λόγια, ο Ξενοφών Σπηλιώτης, συνεπικουρούμενος από τους συντρόφους του Παπαϊωάννου και Καραστεργίου στην προσπάθεια εκλογής του Ιωάννη Λυμπέρη, κατηγορεί τα υπόλοιπα μέλη ότι όφειλαν να γνωρίζουν για τυχόν ευθύνες του Χατζηθεοφίλου στο Νοσοκομείο Λάρισας, μιλώντας ταυτόχρονα για “φήμες που ακούγονται ευρέως” για πάρτυ προμηθειών, αλλά και για “μείζον ηθικό ζήτημα”, τη στιγμή που ο ίδιος όχι μόνο δεν είχε ακούσει τίποτα για την εμπλοκή του Ιωάννη Λυμπέρη σε υπόθεση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ούτε και για τα όσα αφορούσαν το είδος της διοίκησης που άσκησε όχι μόνο στη Σιβιτανίδειο αλλά και αλλού. Και αν για τα θέματα αυτά δεν είχε τύχει να ακούσει κάτι, πώς εξηγείται το ότι εξήρε τους μεταπτυχιακούς τίτλους του Ιωάννη Λυμπέρη στη διοίκηση τη στιγμή που το σχετικό μεταπτυχιακό είχε αγοραστεί από το Πακιστάν και είναι το ίδιο με αυτό που έχει απονεμηθεί στο σκύλο Chester Ludlow(!);

Άραγε θα υπάρξει έρευνα για τις ευθύνες του Ξενοφώντα Σπηλιώτη στην απίστευτη αυτή ιστορία πρωτοφανούς λαμογιάς;

Advertisements