ΟΕΕΚ: Πού πήγαν τα 46 εκατομμύρια;

Ενώ η δικαιοσύνη ακόμα να αποφανθεί για το πρώτο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ, που αφορά επίσημα πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ και ανεπίσημα το ύψος των κλεμμένων παραμένει άγνωστο, φαίνεται πως το δεύτερο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ που αφορά το ιλλιγγιώδες ποσό των 46 εκατομμυρίων ευρώ δεν απασχολεί κανέναν.

Το ποσό αυτό αφορά οφειλές του αμαρτωλού οργανισμού και κυρίως τις αμοιβές εκπαιδευτών τις οποίες δεν κατέβαλε για μία περίοδο άνω των τριών ετών:

“”

Το ερώτημα είναι πως προέκυψαν οι οφειλές αυτές, καθώς υποτίθεται πως το κάθε ΙΕΚ του ΟΕΕΚ (και πλέον του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μετά την κατάργηση του ΟΕΕΚ για την κάλυψη των σκανδάλων) είχε συγκεκριμένο προϋπολογισμό με τα ποσά που θα έπρεπε να καταβληθούν στους συμβασιούχους εκπαιδευτές. Για τους αφελείς που μπορεί να πιστέψουν πως απλώς το κράτος δεν είχε χρήματα, σημειώνουμε πως τα δημόσια ΙΕΚ λειτουργούν σε κοινούς χώρους με σχολεία, μοιραζόμενα τις ίδιες αίθουσες και σχολικά εργαστήρια, εισπράττοντας δίδακτρα από τους εκπαιδευόμενους, και επιπλέον έχοντας κοινοτική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί σειρά ετών. Ουσιαστικά λοιπόν οι αμοιβές των εκπαιδευτών προκύπτουν από τα εισπραττόμενα δίδακτρα, οπότε προκαλεί απορία το πως χάθηκαν αυτά τα ποσά στην πορεία και που κατέληξαν.

Επιπρόσθετα, το κάθε ΙΕΚ φαίνεται να έχει διαφορετικό έλλειμα και καθυστέρηση στην πληρωμή των εκπαιδευτών, ένδειξη πως υπάρχει ευθύνη των κατά τόπους διευθυντών ΙΕΚ σε βαθμό που ποικίλει.

Τα ερωτηματικά πληθαίνουν αν αναλογιστούμε πως σε μεγάλο ποσοστό οι διευθυντές αυτοί οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για αυτές τις μαύρες τρύπες όπου χάθηκαν 46 εκατομμύρια ευρώ συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι σήμερα, καθώς υπάρχει μία διακομματική συμφωνία για μία άτυπη μονιμότητα στις θέσεις των διευθυντών ΙΕΚ.

Όλα αυτά δεν πρέπει όμως να προξενούν κατάπληξη, καθώς ανάμεσα στους σημερινούς διευθυντές ΙΕΚ βρίσκουμε και κάποιους που το όνομά τους είχε εμπλακεί στο πρώτο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ, όπως τον Βασίλειο Αναγνωστόπουλο.

Μήπως θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα να ενδιαφερθεί για το πως διαχειρίστηκαν κάποιοι τα χρήματα που διέθετε για πολλά χρόνια στα δημόσια ΙΕΚ;

Advertisements