Σιβιτανίδειος: Προοίμιο μίας φωτογραφίας

Μια φανταστική ιστορία που θα μπορούσε να είναι και …αληθινή

Φθινόπωρο του 2009. Η χαριτόβρυτη Άννα Διαμαντοπούλου, επικουρούμενη από την Κάλερ Χριστοφιλοπούλου, ανακοινώνει με στόμφο προς επιτέλους θα βάλει ένα τέλος στο όργιο διορισμών στη Σιβιτανίδειο. Στην πραγματικότητα εννοεί πως θα μετατρέψει και πάλι τη Σιβιτανίδειο σε μία κλειστή λίμνη, ή ακριβέστερα έλος, όπου τα πάντα θα είναι άκρως ελεγχόμενα από έμπιστες φαμίλιες.

Όπως και να έχει, ο πύρινος λόγος της τότε Υπουργού Απαιδείας και της Υφυπουργού της πείθει ομάδα λιγοστών έντιμων εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου (όσο κι αν ακούγεται περίεργο υπάρχουν και τέτοιοι), οι οποίοι την προσεγγίζουν και της θέτουν συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες θα παύσει επιτέλους το όνειδος του Σιβιτανίδειου πορνείου και της προτείνουν:

-την πλήρη κατάργηση της Σιβιτανιδείου
-την ενσωμάτωση των σχολείων στη Δ’ ΔΙΔΕ Αθήνας
-τη μεταφορά του διοικητικού προσωπικού στην ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας
-την πλήρη ανάληψη της λειτουργίας του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου από τον τότε ΟΕΕΚ

Η Διαμαντοπούλου περιορίζεται σε γενικόλογες διακηρύξεις περί διαφάνειας και αξιοκρατίας, καθώς την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η διάδοχος κατάσταση στη Σιβιτανίδειο.

Κάπου εκεί μπαίνει στο κάδρο ο συνταξιούχος της Σιβιτανιδείου, ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να επηρεάσει την αυλή της υπουργού. Προβάλλει άλλοτε την αδυναμία του να ζήσει με τη σύνταξή του και άλλοτε την υποστήριξη που έχει από το προσωπικό της Σιβιτανιδείου, στο οποίο στα προηγούμενα χρόνια είχε φροντίσει να συμπεριλάβει πληθώρα συγγενικών του προσώπων. Άλλωστε τους έχει υποσχεθεί ότι οι πιέσεις τους δε θα μείνουν χωρίς ανταμοιβή, όπως έκανε και τα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή του.

Ο συνταξιούχος έχει ιδιαίτερη προϊστορία στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Αρκετοί θυμούνται πως κατάφερε να αναρριχηθεί σε μία ανορθόδοξη στάση, ενώ έχει την υποστήριξη όχι μόνο πολιτικών αλλά και θρησκευτικών κύκλων από διάφορες θρησκείες, γεγονός που θα μετρήσει στην τελική απόφαση της γνωστής για το θρησκευτικό της συναίσθημα υπουργού.

Ο απόφοιτος της Σιβιτανιδείου με την ειδικότητα του Τεχνικού Τροφίμων και Ποτών, με ιδιαίτερη έμφαση στο δεύτερο, είναι γνωστός για την απέχθεια, στα όρια του μίσους θα έλεγε κανείς, για τους μορφωμένους που κατά καιρούς ο δρόμος του διασταυρώθηκε με το δικό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμά να παρουσιάζεται ως χημικός με ακαδημαϊκή παρουσία(!). Αρκετοί θυμούνται με αηδία τη ροπή του σε διάφορες καταχρήσεις, όπου και αποδίδουν τα περίεργα ξεσπάσματά του και τις εμφανείς μανιοκαταθλιπτικές τάσεις του. Ίσως βέβαια για τους ειδικούς να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή η ψυχική ανισορροπία σε συνδυασμό με την έλλειψη μόρφωσης να οδήγησαν σε αποκλίνουσες συμπεριφορές…

Φαίνεται όμως πως όλα αυτά μέτρησαν υπέρ του τόσο για ομάδες μέσα στη Σιβιτανίδειο που είχαν ωφεληθεί από τη διαπλοκή μαζί του πέρα από κάθε φαντασία, όσο και από παράγοντες του υπουργείου, και κάποιοι διαδίδουν με ιδιαίτερη χαρά πως θα αναλάβει τη διεύθυνση της Σιβιτανιδείου το “super puma” που θα τους σώσει από τυχόν κινδύνους κατάργησης του διεφθαρμένου ιδρύματος.

Για την προώθηση του αιτήματος του συνταξιούχου προς τη Διαμαντοπούλου θα φροντίσουν και ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ όπως Ευθυμίου, Μπόλαρης, Ξενογιαννακοπούλου, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιός τους τα προηγούμενα χρόνια είχε απολαύσει προνομιακές σχέσεις εκατέρωθεν εξυπηρετήσεων με πρόσωπα της γαλάζιας διακυβέρνησης. Όμως και κάποιοι θρησκευτικοί παράγοντες έδειξαν το ενδιαφέρον τους, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά σε αρκετούς.

Όταν έφτασε ο καιρός για την τοποθέτηση του συνταξιούχου με το ναπολεόντειο σύμπλεγμα στην καρέκλα που είχε καθήσει και λίγα χρόνια πριν (για να φύγει, προσωρινά. με σκιές οικονομικής και ηθικής παραφύσης), μία ακόμα γραφική εικόνα ήρθε να προστεθεί στην ιστορία της Σιβιτανιδείου Σχολής: Ο συνταξιούχος να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους της σαν κωμικοτραγικό μαγκάκι ακολουθούμενος από την εξίσου γραφική ακολουθία του…

Κάπου εδώ τελειώνει, προσωρινά, η αφήγηση…

Advertisements