Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και Θερινά μαθήματα αντιφασισμού

Για το κατ’ευφημισμό “Διεθνές” Πανεπιστήμιο Ελλάδας έχουμε γράψει αρκετές φορές χρόνια πριν. Ποτέ όμως δε φανταζόμασταν την παρακάτω είδηση:

“Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών θα προσφέρει στις εγκαταστάσεις της, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι από τις 1-12 Ιουλίου θερινά μαθήματα με θέμα “Εθνικισμός, θρησκεία και βία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”…

…Γενικό θέμα του θερινού σχολείου αποτελεί ο Εθνικισμός, η Θρησκεία και η Βία στην ΝΑ Ευρώπη, επικεντρώνοντας την προσοχή στη μελέτη για τη βία. Βασικός στόχος του θερινού σχολείου είναι να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στη μελέτη της βίας και να λειτουργήσει ως καταλύτης στην γιγάντωση της μελέτης της βίας γενικότερα….”

Όταν δημιουργήθηκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας προκειμένου να τακτοποιηθεί μία κλίκα του LSE, ακούγαμε εξαγγελίες για την παγκόσμια ακτινοβολία που θα απολάμβανε το εγχείρημα και για το πως θα γινόταν πόλος έλξης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου για σπουδές στους κλάδους των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών. Τελικά όλες αυτές οι υποσχέσεις κατέληξαν στο να οργανώνει θερινά σχολεία για τον εθνικισμό. Λυπηρό από τη μία, αναμενόμενο από την άλλη για όσους έζησαν από κοντά την πορεία του εγχειρήματος που στιγματίστηκε από την αλαζονεία κάποιων φωστήρων του LSE, το οποίο κοντεύει να μετατραπεί σε Ελληνική αποικία αριστεριστών.

Όμως εδώ θα προσθέσουμε και ένα άλλο αντίστοιχο συμβάν που έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό, και το οποίο δείχνει να διέφυγε της προσοχής της συνήθως καλά πληροφορημένης Χρυσής Αυγής. Την 1η Ιουνίου 2013 έλαβε χώρα ημερίδα που οργάνωσε το ΑΠΘ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Δράσης για την εκπαίδευση αλλοδαπών, με θέμα την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα πλαίσια της εκπαίδευσης αλλοδαπών. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δράσης είναι, σύμφωνα με τη σελίδα του προγράμματος:

“…Αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς, γιατί βελτιώνει το εκπαιδευτικό έργο των σχολείων και τους προετοιμάζει, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

…Καλλιέργεια κλίματος διαπολιτισμικής επικοινωνίας”

Επίσης σχετίζεται με τη διοργάνωση “γιορτής πολυγλωσσίας” στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του γνωστού Μπουτάρη, όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων τα “Αλβανικά, Βουλγάρικα, Τσιγγάνικα” σε δημοτικό σχολείο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η ημερίδα δεν έλαβε χώρα στο ΑΠΘ, αλλά στη γνωστή για την καλλιέργεια “αντιφασιστικού κλίματος” Σιβιτανίδειο. Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας όπου ειπώθηκαν αρκετές αερολογίες για να περάσει η ώρα συμμετείχαν αρκετά “στελέχη” της Σιβιτανιδείου, γνωστά για την αριστερή τους δράση μέσα στη Σιβιτανίδειο (αλλά και για άλλες αμαρτωλές υποθέσεις διαφόρων αποχρώσεων) τα οποία δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της εκπαίδευσης των αλλοδαπών, αλλά όχι και στην προστασία μεροκαματιάρηδων Ελλήνων που κινδυνεύουν να μαχαιρωθούν από Αλβανούς χασισοκαλλιεργητές εντός του χώρου της Σιβιτανιδείου.

Η ημερίδα δεν εξέπληξε μόνο για την περίεργη συνεργασία του ΑΠΘ με τη Σιβιτανίδειο, που θυμίζει την παλαιότερη συνεργασία της Σιβιτανιδείου με το ΤΕΙ Λάρισας που κατέληξε στην προσπάθεια του λαμόγιου Ιωάννη Λυμπέρη να καταλάβει την προεδρία του ΤΕΙ Λάρισας με πλαστό πακιστανικό πτυχίο. Εξέπληξε και για το ότι η Σιβιτανίδειος εδώ και πολλές δεκαετίες αποτυγχάνει να προσφέρει εκπαίδευση στους Έλληνες μαθητές, με αποτέλεσμα τα αιτήματα των τελευταίων καταλήψεων που θορύβησαν έντονα κάποιους.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να αναμένουμε είναι μία ενοποίηση ΔΠΕ, LSE, ΑΠΘ και Σιβιτανιδείου με αντικείμενο την προσφορά σπουδών σε λαθρομετανάστες.

Advertisements