Η υπόθεση Μαντέλη

Οδεύει προς παραγραφή η υπόθεση δωροδοκίας του Τάσου Μαντέλη:

“Καμπανάκι παραγραφής σήμανε στο Εφετείο της Αθήνας, που με βούλευμά του διαχώρισε τη δικογραφία για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκαναν δεκτό το αίτημα των ειδικών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση (Μαρία Νικολακέα, Ιωάννης Φιοράκης και Νίκος Πιπιλίγκας) καθώς υπάρχει -όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν- «άμεσος κίνδυνος παραγραφής ορισμένος αδικημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνδρομή στην παραπάνω πράξη κατʼ εξακολούθηση και παθητική δωροδοκία . Για τις πράξεις αυτές έχει ήδη απολογηθεί και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην υπουργός έλαβε χρήματα από τη Siemens ως «προεκλογική χορηγία» ύψους 450 χιλιάδων μάρκων.

Το ποσό αυτό εμβάστηκε τμηματικά (200.000 και 250.000 μάρκα το 1998 και το 2000 αντίστοιχα) σε λογαριασμό που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του, Γ. Τσουγκράνης με τον κωδικό «Α. Rocos». Το επίμαχο ποσό αυτά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφορούσε στην έγκριση της επίμαχης σύμβασης 8002 του ΟΤΕ…”

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο τέλος ο πρώην υπουργός θα παραδοθεί καθαρός στην κοινωνία και θα ισχυρίζεται ότι τα δικαστήρια τον δικαίωσαν, όπως κάνει και κάποιος πρώην πρύτανης που κατάφερε να αθωωθεί με παρόμοιο πονηρό τρόπο.

Θα θυμίσουμε ότι στην περίπτωση Μαντέλη ο υπόδικος είχε αμαρτήσει για τα παιδιά του, προκειμένου να κάνουν δαπανηρές σπουδές στην Αμερική και στη συνέχεια το ένα από τα δύο να ξεκινήσει καριέρα στην εταιρία που δωροδόκησε τον πατέρα του και χρηματοδότησε τις σπουδές του.

Το ερώτημα είναι πόσοι άλλοι γόνοι είδαν τις πολυδιαφημισμένες σπουδές τους στο εξωτερικό να χρηματοδοτούνται με παρόμοιο τρόπο…

Advertisements