Εργασιακός μεσαίωνας στα φροντιστήρια

Εδώ και πολλά χρόνια στα φροντιστήρια υπάρχει ένας συνεχής κατήφορος στις συνθήκες εργασίας των φροντιστών. Την ώρα που τα διάφορα θεσμικά και μη προεδρεία της δημόσιας εκπαίδευσης επιδίδονται σε ρουσφετολογικές και συντεχνιακές ομφαλοσκοπήσεις, η ΟΙΕΛΕ για άλλη μία φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων καταγγέλοντας άλλη μία υπόθεση αδήλωτης εργασίας. Αυτά ας τα βλέπουν οι ΟΛΜΕδες, που ταξιδεύουν μόνο όταν είναι να πάνε σε ψευτοσυνέδρια για να μετρήσουν τα κουκιά τους.

Διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της ΟΙΕΛΕ:

“Ένα ιδιότυπο εκπαιδευτικό Κωσταλέξι αποκάλυψε σήμερα στην Εύβοια κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας που μετέβη στο φροντιστήριο ΑΛΦΑ μαζί με μέλη της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας και εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών.
Εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας του σχολείου κλείδωσαν στον πρώτο όροφο εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, με σαφή κίνδυνο ακόμη και για την ασφάλεια των έγκλειστων. Κάτω από την απειλή της επέμβασης της αστυνομίας ο όροφος άνοιξε και στον έλεγχο που ακολούθησε καταγράφηκαν βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Το συγκεκριμένο φροντιστήριο δεν τηρούσε μαθητολόγιο, οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν δηλωμένοι σε καμιά δημόσια αρχή (μήπως επειδή – παρανόμως – είναι εκπαιδευτικοί και του ομώνυμου ιδιωτικού σχολείου;), ενώ οι ιδιοκτήτες του είναι παράλληλα και ιδιοκτήτες του ιδιωτικού σχολείου ΑΛΦΑ, γεγονός που απαγορεύει ρητά η νομοθεσία. Τα ονόματα των εκπαιδευτικών είναι ήδη στην κατοχή της Επιθεώρησης Εργασίας και θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες.
Η νέα αυτή υπόθεση πρωτοφανούς αυθαιρεσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης καθιστά επιτακτική πλέον την ενίσχυση της κρατικής εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία, διότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.”

Αφού πέτυχαν ακόμα και τη θεσμική μείωση του ωρομισθίου σε τριτοκοσμικά επίπεδα, οι φροντιστηριούχοι θεώρησαν καλό να συνεχίσουν την πορεία τους, αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτικούς σαν λαθρομετανάστες και κλειδώνοντάς τους για να μη τους βρει ο έλεγχος. Το συμβάν αποτελεί άλλη μία περίπτωση ιδιοκτητών εκπαιδευτικών super market, οι οποίοι έχουν ιδιωτικό σχολείο και ταυτόχρονα και φροντιστήριο. Και θα προσθέταμε εμείς πως υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών φροντιστηρίων που λαμβάνουν πλούσιες ωρομισθίες σε δημόσια ΙΕΚ και ταυτόχρονα καταλαμβάνουν θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, χωρίς ποτέ να υπάρξει έλεγχος.

Ας σημειωθεί ότι πολλές φορές οι γονείς έχουν απαιτήσεις από τον εκπαιδευτικό (τις οποίες προβάλει στη συνέχεια και ο θρασύς “εργοδότης”) τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός αυτός μπορεί να δουλεύει κυριολεκτικά για τα εισιτήρια ή τη βενζίνη και ένα πιάτο φαί.

Η λύση σε όλα αυτά είναι να σταματήσουν να αποτελούν τα φροντιστήρια είδος πρώτης ανάγκης και οι γονείς να στρώνουν τα παιδιά τους στο διάβασμα αντί να ψάχνουν που θα τα παρκάρουν.

Advertisements