Λαθρομετανάστες, εκπαιδευτικοί, μαθητές: Επιλεκτικές ευαισθησίες

Το θέμα που θα θίξουμε απασχολεί μεγάλο αριθμό υποψήφιων συμβασιούχων για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, και πολλές φορές έχουμε λάβει μηνύματα από αναγνώστες μας για αυτό. Όμως οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν να αδιαφορούν. Επιπρόσθετα, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, το θέμα λαμβάνει πλέον και ρατσιστική διάθεση εναντίον των Ελλήνων.

Θα ξεκινήσουμε με μία είδηση που αφορά τους λαθρομετανάστες (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

“Με μια εγκληματική για την δημόσια υγεία απόφαση, η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκουπούλη, κατάργησε υγειονομική διάταξη, η οποία αφορούσε τον περιορισμό της διάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων από λαθρομετανάστες.

Η υγειονομική διάταξη, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2012, έκρινε ως υποχρεωτικό τον έλεγχο και τη νοσηλεία λαθρομεταναστών για τα παρακάτω νοσήματα: πανδημική γρίπη, SARS, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός, ενεργός φυματίωση, ελονοσία πολιομυελίτιδα από φυσικού τύπου ιού, ενεργός σύφιλη, ενεργός λέπρα, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί. Μάλιστα οι αρχές του υπουργείου Υγείας, έκαναν τότε λόγο για υγειονομική βόμβα εξαιτίας της παρουσίας των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, δίχως κανένα υγειονομικό έλεγχο, τονίζοντας παράλληλα την έξαρση ασθενειών οι οποίες είχαν εξαφανισθεί ή ήταν άγνωστες, στον ελληνικό πληθυσμό.

Παρά ταύτα, η υφυπουργός Υγείας τάχτηκε κατά της διάταξης, υποστηρίζοντας πως πρέπει να καταργηθεί ως αντισυνταγματική. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή της, έκανε λόγο για υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησής της και διότι «καταπατούσε» θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συνταγματικά κατοχυρωμένα! Δηλαδή στην «δημοκρατική» Ελλάδα, για την υφυπουργό Υγείας, ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οι λαθροεισβολείς, αλλά δεν έχουν οι Έλληνες, των οποίων η υγεία τίθεται σε μείζονα κίνδυνο από τις ορδές των λαθρομεταναστών!

Η διάταξη η οποία καταργήθηκε, προέβλεπε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων λαθρομεταναστών πάσχουν από τα ανωτέρω νοσήματα, ενώ για εκείνους που βρίσκονταν ήδη στη χώρα, προέβλεπε το περιορισμό τους (καραντίνα), προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Ο Συνήγορος του Πολίτη, είχε επίσης ταχθεί κατά της διάταξης αυτής, υποστηρίζοντας πως «όχι μόνο παραβιάζει δικαιώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά και είναι αλυσιτελές μέσο για την πρόληψη και προστασία της δημόσιας υγείας», καθιστώντας την ελληνική κοινωνία έρμαιο οποιασδήποτε υγειονομικής απειλής.

Σε ένα ακόμη τομέα της κρατικής πολιτικής, αποδεικνύεται ότι το καθεστώς το οποίο εξουσιάζει την Ελλάδα, δε λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού. Αντίθετα, στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού, οι λαθρομετανάστες ενθαρρύνονται να αλωνίζουν ανενόχλητοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ από την άλλη πλευρά οι Έλληνες υποχρεώνονται να αποδεχτούν καταστάσεις ανεκδιήγητες, από ένα τυραννικό και ανθελληνικό καθεστώς, το οποίο τους αντιμετωπίζει ως πολίτες β’ κατηγορίας.”

Ενώ αυτά ισχύουν για τους λαθρομετανάστες, στις χώρες των οποίων ας σημειωθεί πως απαγορεύεται η είσοδος σε όσους δεν προσκομίζουν έγγραφα που να αποδεικνύουν πως έχουν υποβληθεί σε συγκεκριμένους εμβολιασμούς, για τους Έλληνες ισχύουν τελείως διαφορετικά:

Όλοι οι συμβασιούχοι που θα απασχοληθούν στην εκπαίδευση υποχρεώνονται να προσκομίσουν Πιστοποιητικό Υγείας από Υγειονομική Επιτροπή, για την έκδοση του οποίου απαιτούνται γνωματεύσεις από παθολόγο, δερματολόγο, ακτινολόγο και ψυχίατρο, καθώς και ακτινολογικές και αιματολογικές εξετάσεις. Κάθε χρόνο διευρύνεται το είδος των απαιτούμενων εξετάσεων, ενώ οι υποψήφιοι για πανεπιστημιακές θέσεις υποχρεώνονται να προσκομίσουν το σχετικό Πιστοποιητικό Υγείας με την κατάθεση της αίτησής τους, και μάλιστα αυτό πρέπει να είναι περισσότερο πρόσφατο από τρεις μήνες.

(Στην περίπτωση των υποψήφιων πανεπιστημιακών η τακτική αυτή αποτελεί και ένα μέσο αποθάρρυνσης των ανεπιθύμητων…)

Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και οι ωρομίσθιοι που θα απασχοληθούν για ευτελή ποσά στην Ενισχυτική Διδασκαλία να πρέπει να υποβληθούν στη διαδικασία αυτή, η οποία όχι μόνο είναι χρονοβόρα και υποβάλλει σε επιπλέον έξοδα τους ταλαίπωρους άνεργους, αλλά δημιουργεί και στα δημόσια νοσοκομεία έναν επιπλέον φόρτο εργασίας χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι τώρα καμία “ένωση αναπληρωτών” ή “σωματείο αδιόριστων” δεν έχει αναφερθεί στο θέμα, καθώς κάποιοι συνδικαλιστάδες θεωρούν πως οι ίδιοι θα το βγάλουν έχοντας εξασφαλισμένες τις συμβάσεις των επόμενων τριών ετών, ενώ η διαδικασία θα είναι μια επιπλέον ταλαιπωρία για τους πολλούς, μειώνοντας έτσι τον “ανταγωνισμό”.

Μόνο το Education in Greece αναφέρεται από την αρχή της λειτουργίας του στο θέμα αυτό, δίνοντας φωνή σε αυτούς που οι επαγγελματίες του συνδικαλισμού επιλέγουν να αγνοούν.

Με άλλα λόγια, το Ελληνικό κράτος θεωρεί ότι στην περίπτωση του λαθρομετανάστη θίγονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αν αυτός υποστεί υγειονομικό έλεγχο, παρά την επανεμφάνιση στη χώρα ξεχασμένων ασθενειών. Στην περίπτωση όμως του Έλληνα εκπαιδευτικού δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα, ακόμα και αν αυτός πρόκειται να εργαστεί ως ωρομίσθιος με πενιχρές απολαβές. Δηλαδή οι μαθητές δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κάτι από τους λαθρομετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου θερίζουν οι ασθένειες που αναφέρθηκαν, αλλά από τον Έλληνα που μπορεί να μεγάλωσαν στην ίδια με αυτόν γειτονιά!

Στη συνέχεια ερχόμαστε σε μία πρόσφατη ερώτηση στη Βουλή της γνωστής Μαρίας Ρεπούση:

“Κύριε Υπουργέ,
Αυτή την περίοδο, έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές των παιδιών στις σχολικές μονάδες για το διδακτικό έτος 2013-14. Για την εγγραφή παιδιών στα νηπιαγωγεία απαιτείται η προσκόμιση δύο ιατρικών γνωματεύσεων (μία από τον παιδίατρο και μία από τον οδοντίατρο) ενώ για την εγγραφή στα δημοτικά σχολεία ζητείται η προσκόμιση τεσσάρων ιατρικών γνωματεύσεων (από οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, καρδιολόγο και παθολόγο). Τις ιατρικές γνωματεύσεις αδυνατούν να χορηγήσουν οι γιατροί των νοσοκομείων της πόλης των Ιωαννίνων, του ΙΚΑ καθώς και οι ελάχιστοι συμβεβλημένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού προσέλευσης ασθενών, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς των μαθητών, μερικοί εκ των οποίων είναι ανασφάλιστοι, να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς με σημαντική οικονομική επιβάρυνση-πάνω από 120 ευρώ.
Βάσει των πιο πάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου αφενός να διευκολύνει την εγγραφή των μικρών μαθητών στα σχολεία της χώρας και αφετέρου να σταματήσει την οικονομική αφαίμαξη των γονέων;”

Σωστά θέτει το ερώτημα αυτό η Ρεπούση. Το ερώτημα είναι γιατί, τόσο η ίδια ως εκπαιδευτικός, όσο και άλλοι βουλευτές, δεν θέτουν το ίδιο ερώτημα για αντίστοιχη ταλαιπωρία των συμβασιούχων εκπαιδευτικών αλλά και των συμβασιούχων πανεπιστημιακών; Τη στιγμή μάλιστα που στην περίπτωση των μαθητών θα μπορούσε κάποιος να δεχθεί ότι οι εξετάσεις αυτές έχουν κάποιο όφελος για την υγεία τους, αν και υποψιαζόμαστε πως απλώς διεκπεραιώνονται τυπικά, ενώ στην περίπτωση των ενήλικων συμβασιούχων αποσκοπούν αποκλειστικά στην ταλαιπωρία τους και στην οικονομική τους επιβάρυνση, τόσο για μετακινήσεις σε δημόσια νοσοκομεία όσο και για πληρωμή εισιτηρίων καθώς δεν είναι αλλοδαποί;

Άλλωστε περισσότερο κινδυνεύουν οι μαθητές να κολλήσουν κάτι από τον λαθρομετανάστη μαθητή παρά από τον Έλληνα συμβασιούχο!

Advertisements