Ο Νανόπουλος και το CERN

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα είναι η χώρα της παράνοιας.

Με αφορμή την υποψηφιότητα Νανόπουλου για το CERN, διαβάζουμε ύμνους για το πρόσωπο του Νανόπουλου:

“Ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του γενικού διευθυντή στο κέντρο CERN.Η υποψηφιότητα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Έρευνας (CERN) από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη, την Τετάρτη 28 Μαΐου. Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.

«Η υποψηφιότητα του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του CERN είναι πολύ σημαντική, αλλά και τιμητική για την Ελλάδα», επεσήμανε ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι «με μια τόσο ισχυρή υποψηφιότητα, η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς, δεδομένου ότι πρόκειται για τη θέση του επικεφαλής ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου διεθνούς Οργανισμού, που έχει εσχάτως βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω της ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς».”

Δηλαδή για την Ελλάδα και τη διεθνή προβολή της “η υποψηφιότητα του Νανόπουλου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του CERN είναι πολύ σημαντική”, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την υποψηφιότητά του για μία θέση στο Ελληνικό πανεπιστήμιο, η οποία απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες;

Το πως λαμβάνουν χώρα αυτά τα παράδοξα το εξηγεί το παρακάτω:

“Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε σήμερα ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, Δημήτρης Νανόπουλος, που είναι σήμερα υποψήφιος διευθυντής του Cern. Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Texas αποκάλυψε μάλιστα πώς όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να τον παύσει από εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο. Όπως είπε ο καθηγητής όταν έφτασε στο CERN δέχθηκε ένα e-mail από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας το οποίο ενημέρωνε για τον αντικαταστάτη του. Η ευθύνη μάλιστα βάραινε την Άννα Διαμαντοπούλου ενώ αποκαταστάθηκε στη θέση του μόλις ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός.

Απάντηση στον Δημήτρη Νανόπουλο έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook αλλά και μέσω δελτίου τύπου για όσα ισχυρίστηκε ο διάσημος Έλληνας επιστήμονας το πρωί στο Mega αφήνοντας αιχμές για τις οικονομικές απαιτήσεις του:

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κυρίου Δ. Νανόπουλου

Ο κύριος Δημήτρης Νανόπουλος είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας που έχει διακριθεί για το έργο του διεθνώς. Στη σημερινή εκπομπή “MEGA Σαββατοκύριακο” αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο σε μένα, κυρίως όμως διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τον διορισμό του ως εθνικό εκπρόσωπο για το CERN.
Επειδή, ως υπουργός παιδείας αρνήθηκα το δικαίωμα του υπουργού να διορίζει επιστήμονες, όλοι οι διορισμοί εθνικών αντιπροσώπων, μετά τη λήξη της θητείας τους, ανανεώνονταν με διεθνείς προκηρύξεις. Παραθέτω αυτούσιο το δελτίο τύπου του Μαΐου του 2011 που απαντούσε και πάλι σε αυτά που σήμερα αναφέρθηκε ο κύριος Νανόπουλος.
Δεν θα ήθελα δε να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη θητεία του και τις οικονομικές διεκδικήσεις και απαιτήσεις του ως πρόεδρου, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.”

Με άλλα λόγια, η υποψηφιότητα του Νανόπουλου δεν είχε κάποια εξάρτηση από την πραγματική του αξία, αλλά από το ποιό κόμμα ήταν στην εξουσία. Θα θυμίσουμε ότι στην άρνηση της υποψηφιότητάς του για μία θέση στο Ελληνικό πανεπιστήμιο πρωτοστάτησε η πράσινη οικογένεια Βαρώτσου, ενώ και εκείνοι που την υποστήριζαν ελπίζαν πως θα μπορέσουν να προσκολληθούν για να παρουσιάσουν κάποιο επιστημονικό έργο.

Όσο για τη Διαμαντουέτα, η ευαισθησία της στο δικαίωμα του υπουργού να διορίζει φάνηκε από το πλήθος όσων διόρισε στην αυλή της και από το πως διόρισε τον άντρα της με ψευδή ισχυρισμό περί πτυχίου στο Κτηματολόγιο. Θα προσθέταμε και τους ΠΑΣΠίτες της Κοζάνης που βόλεψε σε διάφορες θέσεις, και το πλήθος των αναπληρωτών που τακτοποίησε στη Σιβιτανίδειο και αλλού.

Αντί λοιπόν να αφήνει αιχμές για τις οικονομικές απαιτήσεις του Νανόπουλου γιατί δεν αναφέρει τα γεγονότα ώστε να κρίνει ο πολίτης αν ο Νανόπουλος είχε δίκιο ή όχι; Γιατί είναι επόμενο ότι επιστήμονες διεθνούς κύρους δε μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα με τον ίδιο μισθό που παίρνει ο μέσος διαπλεκόμενος και επιστημονικά ανύπαρκτος πανεπιστημιακός, και από πάνω να υπομείνουν το νοσηρό κλίμα αναξιοκρατίας και νεποτισμού που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην Ελλάδα.

Διεθνούς κύρους λοιπόν ο Νανόπουλος, αλλά πολύ λίγος για την Ελλάδα της Διαμαντουέτας.

Advertisements