espiv και indymedia

Οι πρόσφατες περιπέτειες του espiv δείχνουν ακόμα πιο έντονα αυτό που όλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή το indymedia αποτελεί προϊόν αλληλοσυμπληρούμενων συμφερόντων.

Ο server του espiv βρίσκεται στο Πάντειο και φιλοξενεί υλικό συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου. Πολλοί θα πουν ότι δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Η δική μας θέση είναι ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην έκφραση, αρκεί να επιτρέπουν την έκφραση αυτή και στους άλλους. Και αυτό στην περίπτωση πολλών φορέων του αριστερού χώρου δε συμβαίνει, καθώς χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο και κυρίως παράνομο μέσο για να μην επιτρέψουν την έκφραση ιδεολογιών που δεν τους είναι αρεστές.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση του espiv, έχουμε μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη:

“Σήμερα, Δευτέρα 7/7/2014, ο πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου έδωσε εντολή να τεθεί εκτός λειτουργίας ο κινηματικός server espiv. Αφορμή ήταν εξώδικο που στάλθηκε προς το πανεπιστήμιο από τον ιδιοκτήτη της OnlineSales, στο οποίο ζητά να διαγραφεί ανάρτηση που τάχα τον δυσφημεί και να κατονομαστούν οι συντάκτες της. Η εν λόγω ανάρτηση:

– —————————————————-

OnLine Sales: Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες, συγκεντρωνόμαστε στην Επιθεώρηση Εργασίας

Στις 06/06/14 το αφεντικό απέλυσε και τη συνάδελφο Ε.Τ. επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει να δουλεύει απλήρωτη και πέραν του ωραρίου της, μέχρι να πιάσει το “στόχο πώλησης” της εταιρείας. Η απαίτηση αυτή, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, είναι καθημερινότητα στο εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ε.T. το αφεντικό ξεπέρασε κάθε όριο,καθώς επιτέθηκε λεκτικά και σωματικά στη συνάδελφο, όταν της ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα δήλωνε ότι δεν έχει οικονομικές ή άλλες απαιτήσεις από την εταιρεία και εκείνη διατύπωσε της νόμιμες επιφυλάξεις της.

*/Να υπενθυμίσουμε ότι τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, στις 10:00, στην Επιθεώρηση Εργασίας (Αγησιλάου 10, κοντά στην Ομόνοια) θα εξεταστούν οι καταγγελίες των συναδέλφων Η.Κ., Ε.Δ. και Ε.Τ. και καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συλλογικότητα, κάθε συνέλευση γειτονιάς και κάθε μεμονωμένο συνάδελφο να έρθει και να στηρίξει με την παρουσία του τις συναδέλφισσες Η.Κ. και Ε.Δ. στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη και τη συνάδελφο Ε.Τ. που βίωσε την κατάφωρη εργοδοτική αυθαιρεσία./*”

Η εργασιακή πραγματικότητα στα διάφορα τηλεφωνικά κέντρα, οι συνθήκες εργασίας και οι πενιχρές απολαβές είναι πράγματα που έχουν γίνει γνωστά εδώ και πολύ καιρό. Πολλά ρεπορτάζ έχουν γίνει από διάφορα μέσα και κανάλια για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να συγκεντρώσουν εργαζόμενους με διάφορες παραπλανητικές αγγελίες και υποσχέσεις, αλλά και για το πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι συχνά βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική ανάγκη οπότε και πέφτουν εύκολα θύματα επιτήδειων.

Η συγκεκριμένη καταγγελία δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Η ευαισθησία της εν λόγω εταιρίας θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί συγκυριακή, δεδομένου ότι παρουσιάστηκε ακριβώς πριν από την κρίση της Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως και να έχει, εκείνο που προξενεί απορία είναι η ιδιαίτερη ευαισθησία του πρύτανη, και κυρίως η άμεση αντίδρασή του, δεδομένου ότι το επίμαχο κείμενο, ιδωμένο μέσα στα πλαίσια μίας συγκεκριμένης κοινωνικής πραγματικότητας, δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ακραίο.

Ας συγκρίνουμε την περίπτωση αυτή με την περίπτωση του indymedia, όπου οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ επικαλούνται επί σειρά ετών από την προστασία του ασύλου μέχρι την προστασία των τηλεπικοινωνιών προκειμένου το indymedia να εξακολουθεί να λειτουργεί ανενόχλητο, υπό την υψηλή προστασία των πρυτανικών αρχών, του Υπουργείου Παιδείας, των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, και φυσικά του George Soros. Με τη διαφορά ότι το indymedia συχνά προβαίνει σε στοχοποιήσεις ανθρώπων, σε προτροπή σε βιαιοπραγίες, σε εξύμνηση εγκληματικών πράξεων και αποτελεί μέσο έκφρασης εγκληματιών που παρουσιάζουν τις πράξεις τους μέσα από αυτό. Όμως κανένας δεν τολμά να θίξει το indymedia, και δεν έχουμε παρά να θυμίσουμε τις αστείες εξαγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη τις οποίες όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση φρόντισε να ξεχάσει.

Καλό είναι λοιπόν τα διάφορα ανεγκέφαλα πρόβατα να βλέπουν ποιοί είναι αντισυστημικοί και ποιοί αποτελούν μέρος του συστήματος.

Advertisements