Αικατερίνη Σαββαΐδου

Πολύ μελάνι χύθηκε για την τοποθέτηση της Αικατερίνης Σαββαΐδου στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, και τονίστηκαν ιδιαίτερα τόσο τα προσόντα της όσο το αξιοκρατικό της επιλογής της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα από τα πολλά δημοσιεύματα για το θέμα:

“”Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου 4093/2012. Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.”

Όποιος είχε την τύχη να συμμετέχει σε τέτοιες επιτροπές “αξιολόγησης” γνωρίζει καλά πόσο ανεξάρτητη είναι η όλη διαδικασία. Και θα ήταν διπλά αφελείς να πιστέψει ότι δεν υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συγκρούσεις συμφερόντων.

Η πορεία της Σαββαΐδου είναι χαρακτηριστική: Εμφανίζεται να περνά με χαρακτηριστική ευκολία σε διάφορα στάδια σπουδών και επαγγελματικής απασχόλησης, ταυτόχρονα να είναι στέλεχος σε πολυεθνική εταιρία και λέκτορας στο πανεπιστήμιο σε συνδυασμό με ταξίδια στο εξωτερικό.

Θα έλεγε κανείς ότι ένα αόρατο χέρι σπρώχνει τη Σαββαΐδου σε όλη της τη ζωή, οικοδομώντας γι’αυτήν το κατάλληλο προφίλ. Προφίλ που σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην Ελληνική πραγματικότητα, όπου πολλοί επιστήμονες συναντούν μπροστά τους ένα αδιαπέραστο τοίχος και αναγκάζονται να γίνουν μετανάστες.

Δε χρειάστηκαν πολλές ημέρες, για την ακρίβεια ούτε μία, για να αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία για την πορεία της Σαββαΐδου, που εκείνοι που την προώθησαν μάλλον δε θα ήθελαν να γίνουν γνωστά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα:

“Γιατί κρύβουν ότι η Σαββαΐδου είχε οριστεί τοποτηρητής της ΝΔ στον Χάρη Θεοχάρη

24 Ιουνίου 2014

Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι η δικηγόρος Αικατερίνη Σαββαΐδου επελέγη μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση ως η διάδοχος του Χάρη Θεοχάρη στη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα σχετικά ρεπορτάζ μάλιστα μιλούσαν για επιλογή έκπληξη από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και για ενδεχόμενη διάσταση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο όμως δεν έχει άλλη επιλογή από το να την αποδεχθεί για να μη δοθεί κακή εικόνα στην Τρόικα.

Κανείς όμως δεν αναφέρει ότι η κυρία Σαββαΐδου είχε οριστεί από τις 15 Ιουλίου του 2013, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μέλος του πενταμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου με τριετή θητεία. Αποκλειστικός στόχος του συμβουλίου αυτού που είχε ιδρυθεί με το νόμο 4152/2013 είναι να ελέγχει τις πράξεις, αλλά και την απόδοση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Εκτός από αυτήν το συμβούλιο συμπλήρωναν οι:

Φορτσάκης Θεόδωρος του Πέτρου, καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με διετή θητεία
Ιωάννης Σταυρόπουλος του Φωτίου, δικηγόρος, με μονοετή θητεία
Daly John Frank, ανώτατο στέλεχος της Ιρλανδικής Φορολογικής Διοίκησης, με τριετή θητεία
Sjöstrand Gösta Mats, ανώτατο στέλεχος της Σουηδικής Φορολογικής Διοίκησης, με διετή θητεία.
Σύμφωνα με την τότε απόφαση:

Το Συμβούλιο, το οποίο αναφέρεται στον Υπουργό, συντάσσει ετήσια αναφορά προς τον Υπουργό, καθώς και ενδιάμεσες τετράμηνες αναφορές εφόσον ζητηθούν, σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την επίδοση της φορολογικής και τελωνειακής Διοίκησης σε σχέση με τον σχεδιασμό και τους τεθέντες στόχους και την άσκηση των εξουσιών του από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Επίσης, τα μέλη καταθέτουν τις απόψεις τους στον Υπουργό για θέματα που τους ζητά τη συνδρομή τους, με τον τρόπο που τους υποδεικνύει κατά περίπτωση. Επιπλέον, το Συμβούλιο υποβάλλει στο Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προτάσεις και απόψεις επί θεμάτων που τους θέτει για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την αναδιοργάνωση, την αναμόρφωση και την λειτουργία της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, καθώς και επί γενικότερων θεμάτων διαχείρισης και διοίκησης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα αποτελέσματά της, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών και των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων. Επιπλέον παρέχει συμβουλές σε μείζονα θέματα στρατηγικής της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων διαχείρισης, διοίκησης, στοχοθέτησης, ανταμοιβής και εξέλιξης του ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Παλιά γνώριμη στην πλατεία Συντάγματος

Παράλληλα, κανείς δεν αναφέρει ότι η κυρία Σαββαΐδου, της οποίας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα δεν αμφισβητούνται ήταν παλιά γνώριμη στα υπουργικά γραφεία της πλατείας Συντάγματος.

Είχε διατελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλος στον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, επί κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ όταν προέκυψε το θέμα του μόνιμου γενικού γραμματέα Εσόδων είχε προταθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Όπως είναι γνωστό όμως τη θέση πήρε τελικά ο Χάρης Θεοχάρης.

Δεν το λένε ούτε στο βιογραφικό της

Αυτό που προκαλεί πάντως ιδιαίτερη έκπληξη είναι ότι στο βιογραφικό της νέας γενικής γραμματέως που μοίρασε το υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα, επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υπουργική απόφαση του κ. Στουρνάρα, ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).”

Κάτι μας λέει ότι στο μέλλον θα προκύψουν και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την πορεία της Σαββαΐδου, που θα έλεγε κανείς ότι προετοιμάστηκε αρκετές δεκαετίες για να τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση. Και θα θυμίσουμε ότι κάπως έτσι προέκυψε και ο Θεοχάρης, που αφού επιτέλεσε το ρόλο για τον οποίο τον είχαν προετοιμάσει πέρασε, προσωρινά τουλάχιστον, στην αφάνεια. Και μάλιστα με κάπως δραματικό τρόπο.

Advertisements