Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης έλαβε το μήνυμα ευρωεκλογών

Οι εκλογές είναι σαν τη βροχή που κάνει τα σαλιγκάρια να βγαίνουν αφήνοντας πίσω τους σάλιο, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς που οι τελευταίες ευρωεκλογές έγιναν αφορμή για την επανεμφάνιση του φιλόδοξου Κωνσταντίνου Μαργαρίτη, που φρόντισε να τοποθετηθεί με σοβαροφανές ύφος στο θέμα των κοινοτικών κονδυλίων:

“Οι Ευρωεκλογές έδωσαν το μήνυμά τους και τα πολιτικά κόμματα θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Με ωριμότητα και σωστή προετοιμασία θα στείλουν τους ευρωβουλευτές τους να αναλάβουν αποστολή και να δώσουν τις μεγάλες μάχες της επόμενης πενταετίας.

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη

Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και θα απαιτηθούν πολλές εργατοώρες για να πειστούν τα νέα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, των υπολοίπων κρατών-μελών, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών.

Πόσα ήταν τελικά τα κονδύλια που πήρε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία τριακονταετία και πού δαπανήθηκαν; Ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η διαχείριση, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να γίνει αποδοτικότερη η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων;

Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως τα συνολικά έσοδα της χώρας μας από κοινοτικές επιχορηγήσεις προσέγγισαν τα 200 δισ. ευρώ. Άλλα 40 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2020.Ποσά που αν αξιοποιούνταν με προγραμματισμό και χρηστή διοίκηση θα είχαν αλλάξει το πρόσωπο της χώρας μας.

Σήμερα οι Έλληνες πεινάνε, η επιχειρηματικότητα διαλύεται και οι νέοι μεταναστεύουν, γιατί κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί λειτούργησαν για τους εαυτούς τους και τις παρέες τους!!

Απόρροια του κακού σχεδιασμού είναι πως με τα κοινοτικά κονδύλια κατασκευάσαμε μια Εγνατία Οδό, αλλά ακόμα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Δαπανήσαμε δισεκατομμύρια για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία μικρότερο τμήμα του έναντι προηγούμενων δεκαετιών.

Τα μυθικά κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Κρήτη (από βιομηχανίες πλαστικών σωλήνων, μέχρι βιομηχανίες τροφίμων), χωρίς να γίνει το ίδιο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 1981 μέχρι το 2008 η Ελλάδα είχε λάβει από τα κοινοτικά ταμεία περί τα 91 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό ξεπερνά τα 110 δισ. αν συνυπολογιστεί και το εν εξελίξει ΕΣΠΑ.

Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται 29,4 δισ. ευρώ για βασικές υποδομές (τα 17,9 δισ. ευρώ διατέθηκαν στον τομέα των μεταφορών, δηλαδή για νέους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες κ.λπ.). Αν κάνουμε μια έρευνα και ρωτήσουμε τους πολίτες πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ποιότητα των υποδομών της πατρίδας μας, θα καταλάβουμε πόσο καλά αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια…”

Εμφανής η ευαισθησία για τα κοινοτικά κονδύλια του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη, πολιτευτή της ΝΔ με αξιοσημείωτη κομματική πορεία που έπεσε σε αφάνεια προκειμένου να ξεχαστεί το περίφημο μεταπτυχιακό που είχε εξασφαλίσει από diploma mill. Αναφορές λοιπόν σε χρηστή διοίκηση, αποδοτική αξιοποίηση, ποιότητα υποδομών, και κυρίως στη διαφάνεια.

Άραγε θα μπορούσε να μας απαντήσει ο φέρελπις νέος και για το πως η διοίκηση του ΟΕΕΚ, στην οποία συμμετείχε επί σειρά ετών, αξιοποίησε τα κοινοτικά κονδύλια που έρρεαν άφθονα στον ΟΕΕΚ; Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δει τόσα χρόνια το χάλι των δημόσιων ΙΕΚ το πιθανότερο είναι ότι θα είχε ζητήσει τα λεφτά της πίσω. Όμως τότε ο Μαργαρίτης δεν έβλεπε τίποτα από όλα αυτά, καθώς ήταν απασχολημένος με την προβολή του και με τις συσκέψεις του με τις έμπειρες συνεργάτιδές του και τις συζητήσεις με φίλους δημοσιογράφους που τον ενημέρωναν για τυχόν αρνητικά σχόλια οπότε δεν υπήρχε καιρός για ανησυχία για το πως “αξιοποιούνται” τα κοινοτικά κονδύλια.

Τώρα όμως που η πολιτική του καρίερα πέρασε σε μία φάση στασιμότητας και ο ίδιος φλερτάρει με την αβάσταχτη αφάνεια, ήρθε ο καιρός για προβληματισμούς για τη σωστή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων!

Βέβαια ο Μαργαρίτης δίκαια αισθάνεται αδικημένος που το υποτιθέμενο μεταπτυχιακό του του κόστισε την πολιτική του καριέρα. Ο άλλοτε φίλος του, και συμπτωματικά ειδικός στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων στα πλαίσια του ΟΕΕΚ και όχι μόνο, Ιωάννης Λυμπέρης παρά το πλαστό πακιστανικό πτυχίο του εξακολουθεί να είναι στη θέση του ως αιώνιος διευθυντής δημοσίων ΙΕΚ, αλλά και να απολαμβάνει την προστασία άλλοτε της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλοτε του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά.

Advertisements