Από τον Ομπάμα στον Τσίπρα: Η ελπήδα έρχεται

Όταν ο Ομπάμα παρουσιάστηκε μπροστά στο αφελές εκλογικό κοινό, όλοι μίλησαν για την ελπίδα που έρχεται. Σε ένα χαρούμενο γαϊτανάκι που έκανε το γύρο της Αμερικής, προσωπικότητες όλων των ειδών αλλά και λαϊκά αριστερίζοντα είδωλα όπως ο Bob Dylan και ο Bruce Springsteen επιστρατεύτηκαν για να προπαγανδίσουν τον αμφίβολης εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων ψευδομεσσία, που με κύριο στοιχείο της εικόνας του το χρώμα του ευαγγελιζόταν την αλλαγή που θα οδηγούσε την Αμερικανική κοινωνία σε ύψη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευμάρειας.

Λίγοι ήταν εκείνοι που είδαν πίσω από τα φώτα: Ο Ομπάμα έμοιαζε να έχει προεπιλεγεί ώστε την κατάλληλη στιγμή να καθήσει στην προεδρική καρέκλα και να παίξει έναν προαποφασισμένο ρόλο. Η ζωή του δεν παρουσίαζε κάποια δυσκολία στην επαγγελματική και οικονομική του πορεία, σαν όλα να είχαν φροντιστεί από μια προνοητική οικονόμο.

Το κλίμα άκρατης ευφορίας και ενθουσιασμού υποχώρησε γρήγορα όταν φάνηκε ότι ο Ομπάμα δε θα έκανε τίποτα, απολύτως τίποτα, για τις μάζες των προβάτων που πίστεψαν τον έγχρωμο Ανδρέα Παπανδρέου. Η φτώχεια συνέχισε να μαστίζει τεράστια ποσοστά του πληθυσμού, οι κοινωνικές ανισότητες συνέχισαν να οξύνονται, η Αμερική μπήκε και σε άλλους πολέμους, η καταστολή της κοινωνικής αντίδρασης έγινε πολύ πιο βίαιη και συστηματική, και κατά τραγική ειρωνία της τύχης τα μεγαλύτερα θύματά της ήταν εκείνοι που παρασύρθηκαν περισσότερο από τις υποσχέσεις του μαύρου πολιτικάντη, δηλαδή οι μαύροι.

Η πιο μεγαλεπήβολη υπόσχεση του Ομπάμα στον εύπιστο λαό, ένα εθνικό σύστημα υγείας, ναυάγησε όταν ξεκίνησε η αντίδραση για όσα έκρυβε, καθώς δεν ήταν παρά μια βιτρίνα για το ηλεκτρονικό μαρκάρισμα του πληθυσμού, προάγγελο των σχεδίων για ολοκληρωτικό έλεγχο των ανθρώπων.

Κι όμως, ο Ομπάμα, αποτυχημένος και συστημικός, χειρότερος ακόμα και από τους προηγούμενους, έχοντας βυθίσει τη χώρα του ακόμα περισσότερο στα προβλήματα που υποτίθεται πως θα έλυνε, κατάφερε να επανεκλεγεί. Κι αυτό γιατί από όλες τις υποσχέσεις του κατάφερε, ή μάλλον θέλησε, να τηρήσει μόνο μία:

Τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, την παροχή επιπλέον δικαιωμάτων στις σεξουαλικές παρεκλίσεις, και την επιβολή της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Επιπρόσθετα, έκανε και κάποιες κινήσεις για τη διευκόλυνση των λαθρομεταναστών που τις τελευταίες δεκαετίες εισρέουν ασταμάτητα από το νότο.

obama-marriage

Η ομοιότητα των δύο φερέλπιδων πολιτικών είναι εμφανής. Ανεπάγγελτος και άθεος, αμφίβολης σύμφωνα με κάποιους εθνοτικής καταγωγής, με ενδιαφέρουσα οικογενειακή ιστορία που περιλαμβάνει ιερατικές προσωπικότητες με εμμονή στον αντιρατσισμό και τις αριστερές ιδεοληψίες, χωρίς να έχει ζήσει ποτέ έξω από κάποιο κομματικό μαντρί, ο Τσίπρας προωθήθηκε με μαγικό τρόπο στην ηγεσία μιας χώρας που πάντα χαρακτηριζόταν από την αναζήτηση σωτήρων που θα μοιράσουν λεφτά στους πιστούς οπαδούς.

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, και ενδεχομένως σε κάποια από αυτά να επιτύχει κάτι. Όμως εκείνο που δείχνει πραγματικά αποφασισμένος να κάνει είναι αυτό που πάντα τον απασχολούσε, δηλαδή η παροχή ιθαγένειας σε όλους τους λαθρομετανάστες. Σε αυτό θα προστεθεί και η αναγωγή της ομοφυλοφιλίας σε πρότυπη σεξουαλική συμπεριφορά και η αποχριστιανοποίηση της κοινωνίας προς όφελος της αθεΐας και του μωαμεθανισμού.

Όταν ξεφουσκώσουν όλες οι άλλες υποσχέσεις, αυτές θα είναι οι μοναδικές υποσχέσεις που θα τηρήσει ο Τσίπρας. Και σε αυτό θα έχει την πλήρη στήριξη της κομματοκρατίας και του αντισυνταγματικού τόξου, γιατί στην πραγματικότητα και η Νέα Δημοκρατία θα ήθελε να προωθήσει την ίδια ατζέντα και ο μόνος λόγος που έδειξε διστακτικότητα ήταν η πιθανή κατακραυγή από σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της.

Όσο για τους Αμερικάνους ψηφοφόρους του Ομπάμα; Ακόμα περιμένουν την αλλαγή και μέχρι τότε αρκούνται στην ελπήδα.

Advertisements