Τα κροκοδείλια δάκρυα για την αριστεία

Η αποστροφή του Μπαλτά περί “χιτλερικής έμπνευσης σχολείων” και η στάση πολλών ΟΛΜΕδων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των προτύπων ήταν αναμενόμενη και σίγουρα δεν έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Το θέμα της αριστείας στην Ελληνική πραγματικότητα και της αντιμετώπισης της έννοιας της αριστείας από την Αριστερά είναι μεγάλο και θα μας απασχολήσει σε μελλοντικά άρθρα.

Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η υποκριτική στάση της ΝΔ στο θέμα της αριστείας, το οποίο και ταυτίστηκε στην κοινή γνώμη με το θέμα των προτύπων. Από πότε η ΝΔ ήταν υπέρ της αριστείας και τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα; Μήπως ο Καραμανλισμός δεν ήταν που επέβαλε κομμουνιστικά δόγματα ισοπέδωσης και ουσιαστικής μετατροπής της αριστείας σε στίγμα που βλάπτει την κοινωνική ισότητα όπως την ευαγγελίστηκε ο εσμός των τενεκέδων της ΝΔ που υποτίθεται πως οδήγησε τη χώρα στη δημ(ι)οκρατία;

Όσο για τα πρότυπα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάποια από αυτά υπήρξαν ανάλογα του Κολλεγίου Αθηνών για κάποιες τοπικές κοινωνίες και μικρή σχέση είχαν με την αριστεία. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που πρότυπα φαίνονται να συνδέονται στενά με τη Σιβιτανίδειο(!).

Το καθεστώς της ΝΔ είχε τον έλεγχο κάποιων σχολείων ώστε αυτά να αποτελούν φυτώρια για επιλεγμένους γόνους που στη συνέχεια στελέχωσαν άφθονα τον κομματικό μηχανισμό. Και η Αριστερά με τη σειρά της είχε τον έλεγχο κάποιων άλλων σχολείων ώστε να αποτελούν φυτώρια γκρουπούσκουλων και κομματικών οργανώσεων “βάσης”. Με την εκατέρωθεν ανοχή το σύστημα λειτούργησε για πολλά χρόνια χωρίς κανένας να λέει τίποτα.

Όσο για τα πρότυπα, σίγουρα δεν ήταν όλα έτσι, και δεν έχει κανείς παρά να παρατηρήσει από ποιά πρότυπα βγήκαν άφθονα κομματικά στελέχη και από ποιά όχι. Υπήρξαν δε στο παρελθόν και άνθρωποι που εργάστηκαν πραγματικά για να λειτουργήσει ένα σύστημα προτύπων όπως θα έπρεπε, και οι οποία συχνά πάλεψαν με αντίξοες συνθήκες και δεχόμενοι τη χλεύη των κυβερνώντων.

Η ουσία όμως παραμένει η ίδια: Η δήθεν αγανάκτιση της ΝΔ για τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην αριστεία είναι υποκριτική και δεν έχει καμια σχέση με την αριστεία, την οποία η ΝΔ διαχρονικά πολέμησε αντικαθιστώντας της με τον νεποτισμό και τον κομματισμό.

Advertisements