Επαρκειούχοι ξένων γλωσσών: Τα πρώτα θύματα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση

Από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ο ανεκδιήγητος Κουράκης μόλις ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας ήταν να ικανοποιήσει ένα συντεχνιακό αίτημα των αποφοίτων τμημάτων Αγγλικής Φιλολογίας, οι οποίοι και απαιτούσαν να απαγορευθεί στους επαρκειούχους ξένων γλωσσών να διδάσκουν ξένες γλώσσες στα φροντιστήρια:

“Στον «πάγο» 8.000 αιτήσεις για την χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Η θέση του Αν. υπουργού Παιδείας Τ. Κουράκη, αρμόδιος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι η εξής:

«Στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, καθώς και στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, θα μπορούν να διδάξουν μόνο οι κάτοχοι πτυχίου της αντίστοιχης ξένης φιλολογίας. Οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με προσόν την κατοχή διπλώματος επιπέδου Γ2, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους».”

(Μεγαλόψυχος ο Κουράκης δεν απαίτησε να απολυθούν από τα φροντιστήρια και οι ήδη εργαζόμενοι επαρκειούχοι)

Σε βάθος δεκαετιών, οι επαρκειούχοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το βάρος της εκπαίδευσης στις ξένες γλώσσες. Το να πούμε ξαφνικά ότι δεν είναι κατάλληλοι για να διδάσκουν σε ένα φροντιστήριο, το οποίο δεν αποτελεί τυπική δομή εκπαίδευσης και ουσιαστικά ο καθένας μπορεί να επιλέξει το δάσκαλο που θέλει, δεν είναι παρά παραχώρηση στη συντεχνία των αποφοίτων Αγγλικής Φιλολογίας, οι οποίοι και προσπαθούν να εξοβελίσουν όλους τους άλλους.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι είναι αμέτρητα τα παιδιά που έμαθαν ξένες γλώσσες από επαρκειούχους, όταν οι “πτυχιούχοι Αγγλικής Φιλολογίας” στο σχολείο δεν ήξεραν ούτε στοιχειώδεις λέξεις. Ο αποκλεισμός μπορεί να ικανοποιεί τις συντεχνίες, αλλά βλάπτει τη διάχυση της γνώσης και την ανοικτή κοινωνία.

Ανάλογες απαιτήσεις διατυπώνονται κατά καιρούς από πολλές συντεχνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαίτηση των αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας να μπορούν μόνο αυτοί να εργάζονται ως δημοσιογράφοι. Το ότι η συγκεκριμένη απαίτηση για τον αποκλεισμό των επαρκειούχων εφαρμόστηκε με τέτοια ταχύτητα από τον Κουράκη αμέσως μόλις ανέλαβε τη θέση του δείχνει ότι υπήρχε προετοιμασία και παρασκηνιακή συννενόηση πριν από τις εκλογές.

Και το ερώτημα είναι: Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι πρέπει να δοθεί ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες για να μην υπάρχει αποκλεισμός. Πώς γίνεται και το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις κερδίζει τις εκλογές είναι να αποκλείσει τους επαρκειούχους; Μήπως έπρεπε να δηλώσουν και αυτοί λαθρομετανάστες;

Advertisements