Ο ανεκδιήγητος Μπαλτάς για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Τι μπορεί να πει κανείς για τη δήλωση του Μπαλτά για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη;

“Ο Ευάγγελος Γιακουμάκης αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα του σχολικού εκφοβισμού, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς , για το θάνατο του σπουδαστή, και σημείωσε τα εξής:

Α. Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με όλα τα σχολεία της χώρας, κάθε βαθμίδας και κάθε κατεύθυνσης, πενθούν μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους οικείους του.

Β. Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε παν το δυνατό για να εκλείψει το φαινόμενο.

Γ. Η εμπέδωση της δημοκρατικής παιδείας παντού είναι ειδική ευθύνη και αναγνωρίζουμε πλήρως το βάρος της.”

Φαίνεται πως ο Μπαλτάς δεν έχει ακούσει ποτέ για την υπόθεση Άλεξ στη Βέροια, όπου οι δράστες ήταν μια πολυπολιτισμική ελληνορουμανοαλβανική συμμορία και όπου το θύμα έκανε το σφάλμα να μην ανήκει στις κατηγορίες μαθητών που σύμφωνα με την Αριστερά χρήζουν συμπαράστασης. Τότε κάποιοι “προοδευτικοί και δημοκρατικοί εκπαιδευτικοί” έλεγαν ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το θύμα αλλά με τους θύτες γιατί υπέφεραν από την ταξικότητα της εκπαίδευσης(!) επειδή το θύμα είχε ταλέντο στη μουσική και παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου. Το πόσο υπέφεραν το δείχνει και το παρακάτω άρθρο, που ίσως φρεσκάρει τη μνήμη του Μπαλτά:

“9/3/15
“ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΦΕΡΝΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ”!!! ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ… ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ ΤΟΥ!!!

Προκλητικός και σκληρός, σε σημείο που να σοκάρει, αλλά κυρίως αμετανόητος εμφανίστηκε ένας από τους δύο «αρχηγούς» της ομάδας της Βέροιας που ενεπλάκησαν στην απίστευτη υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Αλεξ μιλώντας στην Αγγελική Νικολούλη, που αναβίωσε την τραγική ιστορία με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας.

Στην εκπομπή «Φως στο τούνελ» φιλοξενήθηκαν δηλώσεις δύο πρώην μελών της ομάδας. Ο ένας μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τον Αλεξ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν τον σκοτώναμε εμείς, δεν θα τον πετάγαμε αλλού, αλλά νεκρό στην αγκαλιά της μάνας του»! Οταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν γνώριζε πού είναι θαμμένο το παιδί, απάντησε προκλητικά: «Αν ήξερα πού είναι τα κόκαλά του, θα τα έφερνα σπασμένα μπροστά σου»!

Ο αμετανόητος νεαρός παραδέχτηκε ότι βρίσκεται παράνομα στη χώρα και δεν δίστασε να προκαλέσει με θράσος την Αστυνομία λέγοντας: «Αν θέλουν οι μπάτσοι να έρθουν να με βρουν»! Μάλιστα, όταν η Αγγελική Νικολούλη τον ρώτησε γιατί στα λόγια του κρύβονται τόσο μίσος και οργή, εκείνος απάντησε ότι από αυτήν την ιστορία έχει καταστραφεί η ζωή του, κανείς δεν τον βοήθησε και κατηγόρησε τον Βορειοηπειρώτη που ομολόγησε τη δολοφονία του Αλεξ. Οταν η δημοσιογράφος τού θύμισε ότι τότε είχε ομολογήσει και εκείνος πως όλα συνέβησαν πάνω στο «παιχνίδι», απάντησε προκλητικά: «Τότε έλεγα άλλα, τώρα λέω άλλα»!

Αντίθετα, ο δεύτερος της ομάδας των «σκληρών» εμφανίστηκε μετανιωμένος, ζήτησε συγγνώμη για τον Αλεξ και απηύθυνε ξεκάθαρο μήνυμα στους μαθητές που έχουν υποστεί bullying: «Μην υποκύπτετε, μιλήστε, αντισταθείτε. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει κανείς από έναν τέτοιο φαύλο κύκλο είναι να μιλήσει. Στους γονείς του, στους δασκάλους του, ακόμη και στην Αστυνομία, αν χρειαστεί…» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, όταν συμμετέχεις σε μια ομάδα με βίαιη συμπεριφορά, νιώθεις ισχυρός, αλλά αν αποφασίσεις να φύγεις, σε κυριεύει ο φόβος από τις απειλές που δέχεσαι ότι θα πάθεις τα ίδια.

Στην εκπομπή η μητέρα του Αλεξ, Νατέλα έκανε έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι για την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη να μιλήσουν προκειμένου να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των συγγενών του και έστειλε μήνυμα στη μητέρα του 20χρονου να μείνει ψύχραιμη, να κάνει κουράγιο και να μη σταματήσει στιγμή να ψάχνει το παιδί της.

Ανδρέας Αξιώτης”

Επίσης θα θυμίσουμε στο Μπαλτά πως πριν από λίγα χρόνια είχαμε αυτοκτονία μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο λόγω bullying, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά τα στερεότυπα που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν.

Και τελικά τι σχέση έχει το ιδεολόγημα της δημοκρατικής παιδείας με τους θανάτους αυτούς; Ακριβώς η δημοκρατικότητα ήταν που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα: Κάποιοι αποφάσισαν πως επειδή είναι αρκετοί μπορούν να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του ενός, όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά μόνο και μόνο εξαιτίας της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής τους. Και κάποιοι “υπεύθυνοι” θεώρησαν πως για τα θέλω της συντριπτικής πλειοψηφίας δε χρειάζεται να μπουν σε μπελάδες και να καταστείλουν “αντιδημοκρατικά” την ομαδική παραβατικότητα.

Ας ελπίσουμε πως οι μελλοντικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας θα έχουν μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα.