Υπουργείο Παιδείας: Κι άλλο …κάρβουνο

Ο αγράμματος ΤΕ ήταν καλό στέλεχος. Ανίκανος να εργαστεί στο αντικείμενό του, πόσο μάλλον να το διδάξει, ξεδίπλωσε το ταλέντο του σαν κομματικό στέλεχος, πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη ΝΔ. Τυπικό βλαχαδερό που ήξερε να μην έχει ντροπή στις μεταπτώσεις του, περνούσε τις ώρες του φροντίζοντας να τα έχει καλά με όλους εκείνους που θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμοι.

Η μοίρα όμως του επιφύλλαξε μια λαχτάρα. Μετά από μια μακρά θητεία σαν διευθυντής ΙΕΚ, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να φλερτάρει με τη διαθεσιμότητα. Σκληρό το χτύπημα της μοίρας. Από διευθυντής που κανόνιζε όλη μέρα για ρουσφέτια και απολάμβανε την εξουσία, να φτάσει να περάσει στη διαθεσιμότητα σαν ένας άχρηστος που δε δούλεψε ποτέ πραγματικά στη ζωή του; Να καταλήξει να στερηθεί τη γλυκιά εξουσία της καρέκλας και να εμφανιστεί στην κοινωνία με τα ρακένδυτα ιμάτια ενός αγράμματου κομματόσκυλου;

Μπορούσαν όμως τα κομματικά γραφεία να τον αφήσουν έτσι; Ένα άξιο στέλεχος που υπηρέτησε τη διαφθορά με τόση αφοσίωση να πάει στα αζήτητα, ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει την προσφορά του, πάντα φυσικά σε κάποιο γραφείο; Γιατί όλα κι όλα. Τα δοκιμασμένα στελέχα, τα ψημένα στην απάτη και το ρουσφέτι, τα ανδρωμένα στον αδελφισμό και τα αλληλομαχαιρώματα, όχι! Είναι άδικο να παραγκωνιστούν σαν κοινοί θνητοί αντί να εξασφαλίσουν μια καλή σύνταξη, ένα σίγουρο μέλλον!

Έτσι λοιπόν το στέλεχος της ιστορίας μας κατέληξε και αυτός σε ένα γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντική αποστολή. Να αναλύει και να προτείνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τώρα πως γίνεται να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή όταν δεν ξέρει καλά καλά ούτε να γράφει, αυτό έχει μικρή σημασία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, λένε εδώ και χρόνια οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, δε χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος. Αρκεί μια κοπτοραπτική από ότι ακούγεται καλό και πιασάρικο. Εκείνο που μετράει είναι να πιάνουν το λαϊκό παλμό. Οπότε και χρειάζονται άνθρωποι του λαού για τη δουλειά αυτή, αγράμματοι, κουτοπόνηροι, που πίνουν κι ένα ποτηράκι παραπάνω που λέει ο λόγος.

Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας μπορεί να ανησύχησε άλλους, αλλά για το άξιο στέλεχος δεν υπήρξε πρόβλημα. Αντίθετα, αναγνωρίστηκε η συμβολή του στο διεφθαρμένο κατεστημένο και η πολύτιμη τεχνογνωσία του. Τι κι αν είχε τη στάμπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Δε χάθηκε ο κόσμος και για μια στάμπα παραπάνω. Εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μοντέρνο κόμμα που αναζητά τους κατάλληλους ανθρώπους, μια και δεν έχει αρκετούς Καρανίκες στις τάξεις του.

Στα πλαίσια αυτά, το στέλεχος αναβαθμίστηκε. Ενώ ετοιμάζεται η επιστροφή του στη γνώριμη διευθυντική καρέκλα, του ανέθεσαν και επιπλέον καθήκοντα ώστε να αναδειχθούν περισσότερο τα ταλέντα του, όπως η συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλουν ριζικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όπως ο Καρανίκας απέδωσε θαυμάσια με τη συμμετοχή του σε τεχνικές επιτροπές για τις τηλεπικοινωνίες, έτσι και το αξιόλογο στέλεχος θα συνεχίσει να ρίχνει …κάρβουνο στη μηχανή του εκσυγχρονισμού.

Advertisements