Ο πόνος των μονίμων για τους “παλιούς αναπληρωτές”

Αποκαλυπτική της επιλεκτικής ευαισθησίας των μονίμων για τους αναπληρωτές είναι η παρακάτω περιγραφή μιας ακόμα περίεργης συγκέντρωσης ΟΛΜΕδων:

“Έρχεται «κόφτης» για 7.500 αναπληρωτές
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 9 Ιούνιος, 2016

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

​Αυτό τον Σεπτέμβριο, περί του 7.500 αναπληρωτές και αναπληρώτριες που δούλευαν κάθε χρόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα μείνουν εκτός εργασίας ή πιο απλά, άνεργοι. Αυτή, είναι μια τόσο αναπόδραστη εξέλιξη εφόσον εφαρμοστούν κανονικά αποφάσεις, εξαγγελίες κ.λπ. που ακόμα και οι κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να κάνουν «έλεγχο ζημίας» στους ψηφοφόρους τους και να απαλύνουν με κάποιο τρόπο τις αντιδράσεις. Αντίστοιχες αλλαγές αναμένονται από βδομάδα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς το «πηλίκο» είναι κοινό: το μνημόνιο δεν επιτρέπει τις απαιτούμενες προσλήψεις στην εκπαίδευση και η κυβέρνηση που το εφαρμόζει, προσπαθεί να βρει τον πιο κεκαλυμμένο τρόπο να επιτύχει τις περικοπές.

Πολλά ενδιαφέροντα και αναλυτικά επ’ αυτών, ακούστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στο 1ο Γυμνάσιο χτες Τετάρτη, με ομιλητές τον Χρήστο Κάτσικα, ερευνητή, καθηγητή και αιρετό στο ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο και τον Βαγγέλη Μπουντουλούλη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η σχεδόν διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο ομιλητές, στην ουσία του θέματος, διάσταση που δεν είναι παράλογη καθώς ο κ. Μπουντουλούλης είναι εκλεγμένος με την παράταξη στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ότι προσπάθησε να περιγράψει αλλιώς την κατάσταση, αλλά σίγουρα, επιχείρησε να εξωραΐσει ένα κομμάτι των επερχόμενων αλλαγών.”

Δηλαδή η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αποφάσισε να κάνει μια θερινή εκδήλωση ειδικά για το θέμα των αναπληρωτών και στο πως δε θα μπορέσουν φέτος να γίνουν αρκετές προσλήψεις ώστε να προσληφθούν ξανά οι ίδιοι που προσλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, και που σε σημαντικό αν όχι συντριπτικό ποσοστό αποτελούν προϊόν συνδιαλλαγής κάποιας μορφής με το εκπαιδευτικό και πολιτικό κατεστημένο.

Το ενδιαφέρον των συνδικαλιστάδων για τους αναπληρωτές δεν είναι καθόλου ανιδιοτελές. Από τη μία ενδιαφέρονται για να βολευτούν αναπληρωτές που έγιναν αναπληρωτές ακριβώς εξαιτίας της προσωπικής και συγγενικής τους σχέσης με μονίμους, και από την άλλη φοβούνται ότι αν δεν υπάρχουν αρκετοί αναπληρωτές θα επιβαρυνθούν με περισσότερες εργασίες.

Υπενθυμίζουμε παλαιότερες αναφορές μας:

Οι υποκριτές ΟΛΜΕδες και οι αδιόριστοι

Αναπληρωτές, μόνιμοι, και οι συνδικαλιστάδες Καλομοίρης και Φιρτινίδης

Ενδιαφέρον όμως έχει και η επιλογή των ομιλητών, τους οποίους η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ανέβασε από την Αθήνα για να την ενημερώσουν για τον αριθμό των αναπληρωτών. Και οι δύο αποτελούν εκπροσώπους του πολιτικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν να κάνουν περιοδεία στην επαρχία για να προωθήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους.

Άραγε στα Ιωάννινα δεν ενημερώνονται επαρκώς από το site του Κάτσικα και χρειάστηκε να τους μεταβιβάσει αυτοπροσώπως την νανώδη πολιτική σκέψη του;

Από πάντα ο αριθμός των αναπληρωτών ήταν κυμαινόμενος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που λέγονται αναπληρωτές. Βλέπουμε τους διάφορους συνδικαλιστές να μιλούν επιτήδεια για “ανεργία των αναπληρωτών” τη στιγμή που ολόκληροι επιστημονικοί κλάδοι μαστίζονται από την ανεργία και μικρός αριθμός εκπροσώπων αυτών των κλάδων έχουν καταφέρει να μετατραπούν σε “αναπληρωτές” χάρη σε πελατειακές σχέσεις που οι συνδικαλιστές συλλήβδην υλοποίησαν και εξέθρεψαν.

Η ύπαρξη του καθεστώτος των αναπληρωτών έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό παιχνίδι. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να αποσυνδεθεί η αναπλήρωση από τον διορισμό με την επαναφορά της επετηρίδας με βάση το χρόνο κτήσης πτυχίου και την αλλαγή του τρόπου επιλογής των αναπληρωτών.

Advertisements