Το φακέλωμα συνεχίζεται στο Υπουργείο Παιδείας

Η παρακάτω είδηση προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους εκπαιδευτικούς, προξενώντας απορία για την αναγκαιότητα μιας ακόμα απογραφής:

<Την “ακτινογραφία” των σχολικών μονάδων ζητά από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης ο Διευθυντής Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Σταύρος Μποφυλάτος.

Ειδικότερα το υπ. Παιδείας ζητά ετήσια Έκθεση Λειτουργίας των σχολείων , για το σχολικό έτος 2015-2016, συγκεντρωτικά ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. αποκλειστικά και μόνο για θέματα που αφορούν στις παρακάτω ενότητες:

1.Tύποι σχολείων
2. Μαθητικό Δυναμικό
3. Αλλοδαποί, παλιννοστούντες. Λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων
4. Επίδοση μαθητών
5. Φοίτηση και Διαγωγή μαθητών
6. Βραβεύσεις μαθητών
7. Εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές
8. Μαθητικές κοινότητες
9. Αναχωροθετήσεις
10. Διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό
11. Διδακτικά βιβλία
12. Ιδιαιτερότητες περιοχής, ειδικά προβλήματα
13. Επισημάνσεις και προτάσεις σε θέματα:

-Οργάνωσης και Λειτουργίας σχολικών μονάδων
-Εκπαιδευτικού και Διοικητικού προσωπικού
-Λειτουργίας της Διεύθυνσης και συντονισμού με την Γεν. Γραμματεία Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
<

Θα ξεκινήσουμε με τους “δημοκρατικούς εκπαιδευτικούς” άλλων ετών που τώρα έχουν μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες εποχές χαλούσαν τον κόσμο όταν τέτοιες εντολές έφταναν στα σχολεία. Τότε φώναζαν με πάθος πως αυτές οι διαταγές του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να καταργηθούν στην πράξη και κανένας να μη δεχτεί την καταγραφή. Πως αποτελούν φακέλωμα και εξυπηρετούν σκοτεινούς σχεδιασμούς των υπουργικών γραφείων.

Τώρα αυτές οι κραυγές ξαφνικά σταμάτησαν να ακούγονται. Μήπως τώρα όλα αυτά που ζητάει το υπουργείο δεν αποτελούν φακέλωμα;

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, η κίνηση αυτή του υπουργείου είναι αμφίβολης σκοπιμότητας. Πολλά από τα στοιχεία αυτά το υπουργείο ήδη τα έχει μέσω του πληροφοριακού του συστήματος (ή τουλάχιστο νομίζει ότι τα έχει). Εκτός αν κάποιος αφελής πιστεύει ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση να ξέρει πόσα σχολεία και τι τύπου και με πόσους μαθητές υπάρχουν στη χώρα και περιμένει να ενημερωθεί τώρα από κάθε διεύθυνση για την περίπτωση που δημιουργήθηκε κρυφά κάποιο σχολείο και το κρύβουν.

Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια απογραφή αποκαλύπτει κάποια μικρή ή μεγάλη εκπαιδευτική κομπίνα, είναι επίσης αστείο να νομίζει κανείς ότι το υπουργείο ενδιαφέρεται να την ανακαλύψει και να τη διορθώσει. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο εδώ και χρόνια γνωρίζει για σημαντικά σκάνδαλα τύπου Άρτας, Σιβιτανιδείου, νυχτερινών σχολείων, πλασματικών τάξεων (για να αναφέρουμε μόνο λίγα) και το μόνο που κάνει είναι να τα συγκαλύπτει.

Ο πραγματικός λόγος που το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ επιζητά άλλη μια ανούσια απογραφή είναι για να φέρει σε δύσκολη θέση όσους νομίζουν ότι θα καταφέρουν να τακτοποιήσουν το προσωπικό τους βόλεμα χωρίς να έχουν λάβει άνωθεν έγκριση, για να μη νομίζει ο καθένας ότι μπορεί να κάνει μια παρατυπία επειδή μπορεί να την κάνει κάποιος που διαθέτει κρατική και παρακρατική στήριξη.

Αυτές οι απογραφές εξυπηρετούν μόνο την ικανοποίηση των καρεκλοκένταυρων που θέλουν να δείξουν πως διαθέτουν εξουσία

Advertisements