Λίγα λόγια για την ΟΙΕΛΕ

Στο παρελθόν έχουμε πολλές φορές επαινέσει την ΟΙΕΛΕ για τη σθεναρή στάση της στην καταγγελία της διαφθοράς. Για πολλά χρόνια η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει εκπαιδευτικά σκάνδαλα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης την ώρα που αντίστοιχα σκάνδαλα στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης αγνοούνται επιδεικτικά από την ΟΛΜΕ.

Και θα συνεχίσουμε να επαινούμε την ΟΙΕΛΕ για την καταγγελία σκανδάλων, που κάποιες φορές έγινε σε δύσκολες περιστάσεις.

Αυτό όμως δε θα μας εμποδίσει να πούμε και ότι η στάση της ΟΙΕΛΕ πολλές φορές χαρακτηρίζεται από κομματικό πρόσημο. Και ότι πολλές φορές το πραγματικό κίνητρο δείχνει να είναι ιδεολογικό λόγω αριστερίστικης τοποθέτησης και όχι η ουσιαστική πάταξη της διαφθοράς.

Και πριν κάποιοι από την ΟΙΕΛΕ διαφωνήσουν σε αυτό, θα τους θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η ΟΙΕΛΕ έχει τοποθετηθεί δημόσια εναντία τόσο στο κόμμα της Χρυσής Αυγής όσο και στην εθνικιστική ιδεολογία χαρακτηρίζοντάς αμφότερα ανεπιθύμητα στα σχολεία, τα οποία την ίδια στιγμή μαστίζονται από τη λέπρα του αριστερισμού που στελέχη της ΟΙΕΛΕ υπηρετούν με μανία.

Επίσης θα θυμίσουμε ότι η στάση της ΟΙΕΛΕ απέναντι στην ΟΛΜΕ δεν είναι ξεκάθαρη. Και αυτό γιατί δείχνει να είναι φιλική, ενώ η ΟΛΜΕ έχει διαμετρικά αντίθετη στάση σιωπής και συγκάλυψης απέναντι στα σκάνδαλα που λαμβάνουν χώρα στο δικό της τομέα ευθύνης.

Επιπλέον, πολλές ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ δείχνουν ότι το πραγματικό ζήτημα που απασχολεί κάποια στελέχη της είναι η ίδια η ύπαρξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης την οποία αντιπαθούν λόγω στείρου αριστερισμού και ουσιαστικά θα ήθελαν πολύ την κατάργησή της και γιατί όχι τη μεταφορά των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση.

Αφορμή για τις επισημάνσεις αυτές είναι οι ανακοινώσεις για τον σκυλοκαυγά που έλαβε χώρα μεταξύ στελεχών της ΟΙΕΛΕ και του ΠΑΣΟΚ, και που όπως έδειξαν τα πράγματα είχε καθαρά κομματικό πρόσημο και από τις δύο πλευρές.

Θα ξεκινήσουμε με την άποψη της ΟΙΕΛΕ για τα γεγονότα (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

“Σοβαρό επεισόδιο στο γραφείο του τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτική εκπαίδευση
Η ΟΙΕΛΕ αποκαλύπτει τον διάλογο

Δημοσίευση: 31/07/2016
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στο γραφείο του τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλου, όταν το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ζήτησε εξηγήσεις για την αλλαγή στάσης του κόμματος επί των νέων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση που ο υπουργός Νίκος Φίλης κατέθεσε, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα η ΟΙΕΛΕ θεωρώντας φιλοεργοδοτική προσβλητική και ακραία για τους εργαζόμενους ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη ο Υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος και η οποία δημοσιεύτηκε στο esos.gr, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Κουρουτός και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χ. Σαρρής συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Δ. Κωνσταντόπουλο και το Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Π. Βεντήρη, πρώην Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ ζήτησαν εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης του κ. Κωνσταντόπουλου καθώς, λίγες εβδομάδες πριν, σε συνάντηση του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ο Τομέας Παιδείας είχε εκφράσει διαφορετική άποψη σχετικά με τα δίκαια αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, μετά από επικοινωνία που είχε με μέλη του Τομέα Παιδείας, διαπίστωσε ότι αυτά δεν συμφωνούσαν με την ανακοίνωση που εκδόθηκε!

Προέκυπτε λοιπόν, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, το ερώτημα πώς εκδόθηκε τέτοια ανακοίνωση από τον Υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας χωρίς να συμφωνούν με αυτή τα μέλη του!

Ο ΕΠΙΜΑΧΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, εκτυλίχθηκαν τα εξής απίστευτα:

Ο κ. Κωνσταντόπουλος διάβαζε ταυτόχρονα την ανακοίνωση που εκείνος εξέδωσε καθώς και εκείνη που δημοσίευσε το esos.gr και διαπίστωνε ότι επρόκειτο για άλλη ανακοίνωση!

Στο σημείο αυτό πήρε πάνω του την υπόθεση ο κ. Βεντήρης ο οποίος , σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, φέρεται να είπε τα εξής: «Εγώ έφτιαξα την ανακοίνωση με το Κόμμα. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε να την υποστηρίξουμε διότι έτσι θα στηρίξουμε το Φίλη, ο οποίος πρέπει να φύγει!!».

Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, φέρεται να είπε: «Κι εσύ με αυτά που κάνεις προσπαθώντας να προωθήσεις τα εργασιακά σου, στηρίζεις το Φίλη!!».

Ο κ. Κουρουτός, ιδιαίτερα εκνευρισμένος του απάντησε: «Δηλαδή να αφήσω τους συναδέλφους μου στον Καιάδα που τους έριξε ο Αρβανιτόπουλος για να μην φανεί καλός ο Φίλης; Πώς τολμάς και τα λες αυτά;».

Η συνάντηση διεκόπη με ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ και τον Π. Βεντήρη ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος προσπαθούσε να ισορροπήσει την κατάσταση.

Σχετικά με το επεισόδιο η ΟΙΕΛΕ τονίζει στην ανακοίνωση:

«Τα παραπάνω δεν αναδεικνύουν μόνο μια παραθεσμική λειτουργία. Δείχνουν και τη νοοτροπία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αν οι εργαζόμενοι απολύονται αναιτιολόγητα και ζουν σε καθεστώς εργασιακής γαλέρας. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αν η ιδιωτική εκπαίδευση μαστίζεται από μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αν το Δημόσιο αγαθό της Εκπαίδευσης νοθεύεται και ποδοπατείται βάναυσα από ορισμένους ιδιοκτήτες που πωλούν τίτλους σπουδών σαν να πωλούν ραπανάκια στον πάγκο της λαϊκής. Τους ενδιαφέρει μόνο να ξαναβρεθούν στην εξουσία. Όχι βέβαια για να βοηθήσουν το λαό. Αυτό τους είναι αδιάφορο όπως είδαμε. Τους συναρπάζει μόνο η εξουσία και τα προνόμιά της.

Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Κι όσο για το αν το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ιδού η Ρόδος: τη Δευτέρα ξεκινά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Θα τη στηρίξει; Ή θα προτιμήσει να ταχθεί στο πλευρό της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης συντεχνίας του εργοδοτικού χώρου, αυτής των επιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης;».”

Στη συνέχεια εκθέτει τα γεγονότα και η “αντίπαλη” πλευρά:

“Π. Βεντίρης προς ΟΙΕΛΕ: Επιλεκτική και διαστρεβλωτική μεταφορά τμημάτων του διαλόγου από το γραφείο του τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ
Ο έλεγχος και η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτή την άποψη υποστήριζα ως διοίκηση, αυτή συνεχίζω να υποστηρίζω.

Ειδικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση του Π. Βεντίρη, έχει ως εξής:

Κρινόμαστε από τα έργα, τις θέσεις και τη στάση μας.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ με υποχρεώνει να θυμίσω στον Πρόεδρό της τα παρακάτω:

1) Ως Πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ Β΄ΑΘΗΝΑΣ & του ΚΥΣΠΕ χειριστήκαμε από κοινού στα συμβούλια πολλά και δύσκολα θέματα που αφορούσαν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Εμείς ως διοίκηση και οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ ως αιρετοί ουδέποτε διαφωνήσαμε . Γνωρίζει ο κ. Πρόεδρος ο οποίος συμμετείχε στις συνεδριάσεις και του ΠΥΣΠΕ και του ΚΥΣΠΕ, ότι μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τις κατατάξεις , το μισθολόγιο , τις αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας , τις καταγγελίες και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, το συμβούλιο μας και εγώ προσωπικά τις αντιμετωπίσαμε με διαφάνεια , συναδελφική αλληλεγγύη και νομιμότητα στις αποφάσεις μας.

Δεν είχαμε ούτε μια ένσταση από το 2010 έως το 2016 από κανέναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό ,σε μια Διεύθυνση που έχει το μεγαλύτερο μέρος των Ιδιωτικών Σχολείων. Γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ΟΙΕΛΕ τη στάση μου όλα αυτά τα χρόνια που είχα την ευθύνη της Διοίκησης.

Άρα, μακριά από εμένα θέσεις και απόψεις που αμφισβητούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα!

2) Είχα την τύχη να δουλέψω στην Ιδιωτική εκπαίδευση , να συμμετάσχω στην απεργία του 1985, με κίνδυνο να απολυθώ . Γνώρισα από κοντά τους συνδικαλιστές της εποχής εκείνης και ένιωσα την αγωνία και το δίκαιο των αιτημάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν στα ιδιωτικά σχολεία.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση ενός δίκαιου ρυθμιστικού πλαισίου, που διασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Με τους νόμους 1531/83 -1566/85-2986/2002 & 3848/2010 άλλαξε όλο το εργασιακό καθεστώς των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ενισχύθηκε η διαφάνεια και ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Αυτό υποστήριξα στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, προβάλλοντας επιχειρήματα και επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία.

3) Σήμερα πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα.

Ο έλεγχος και η εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

Αυτή την άποψη υποστήριζα ως διοίκηση, αυτή συνεχίζω να υποστηρίζω.

4) Η επιλεκτική και εν πολλοίς διαστρεβλωτική μεταφορά τμημάτων του διάλογου που έγινε στην άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο και το μέλος της ΟΙΕΛΕ θεωρώ ότι δεν συνάδει με το ήθος που πρέπει διακρίνει συνδικαλιστές πρώτης γραμμής και αντίκειται στη συνδικαλιστική δεοντολογία.

5) Χαίρομαι που ο κ. Πρόεδρος με εγκαλεί για τη συνέπειά μου , να ανήκω στο χώρο από τον οποίο πολιτικά και ιδεολογικά ξεκίνησα , άλλωστε για πολλά χρόνια και μέχρι πριν λίγο καιρό συμπορευόμασταν.”

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Ότι συνδικαλιστές διαφορετικών προελεύσεων αλλά κοινής ιδεολογικής ταυτότητας τα έβρισκαν μεταξύ τους για πολλά χρόνια, αλλά η σούπα έκοψε απότομα όταν μπήκε στη μέση ένα διαφορετικό συμφέρον. Ο Βεντήρης ως γνήσιος πρασινοφρουρός ισχυρίζεται (και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε στο θέμα αυτό) ότι υπήρχε απόλυτη ταύτιση με τους συνδικαλιστές της ΟΙΕΛΕ. Και η ταύτιση αυτή δεν είχε να κάνει με τίποτε άλλο παρά με το ποιός ήταν ο εργοδότης. Και αυτό γιατί αυθαιρεσία και αδιαφάνεια σε όλες τις μορφές τους υπήρχαν και υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά επειδή εκεί ο εργοδότης είναι το δημόσιο και οι διευθυντικές και συνδικαλιστικές κλίκες που το αποτελούν τα πράγματα αλλάζουν: Τόσο ο κάθε Βεντήρης όσο και η ΟΙΕΛΕ προβάλουν ως πανάκεια το “δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης” τυφλωμένοι από στείρα ιδεολογήματα.

Τώρα όμως η ΟΙΕΛΕ είδε ότι είναι πιο κοντά ιδεολογικά στον Φίλη, ο οποίος ταυτόχρονα κατέχει και την εξουσία, οπότε και είχε την απαίτηση από τους πρώην συντρόφους να αφήσουν στην άκρη τις δικές τους εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Αλλά και οι πρώην σύντροφοι είχαν την απαίτηση η ΟΙΕΛΕ να τους συνδράμει στα παιχνίδια εξουσίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μαλλιοτραβηχτούν τόσο μεταφορικώς όσο και κυριολεκτικώς.

Και πριν κάποιος από την ΟΙΕΛΕ μας πει ότι στην ΟΙΕΛΕ δεν παίζουν κομματικά παιχνίδια, η ΟΙΕΛΕ εκδίδει ανακοινώσεις κατά της Χρυσής Αυγής και κατά της εθνικιστικής ιδεολογίας, και ταυτόχρονα συσκέπτεται με διάφορους παράγοντες τύπου Βεντήρη σε κομματικά γραφεία, με αποκορύφωμα το παρακάτω συμβάν:

“2.8.16
Στις λεπτομέρειες…
Οταν θέλεις να κάνεις κάτι στη ζούλα, προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια. Κανόνας. Στο υπουργείο Παιδείας όμως φαίνεται ότι είτε δεν τον ξέρουν ή είναι τραγικά απρόσεκτοι. Η πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση έχει φουντώσει και το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για να καταγγείλει, όπως το συνηθίζουν οι Συριζαίοι, «ψεύδη και ανακρίβειες».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ανοίγοντας το αρχείο και αναζητώντας την ψηφιακή ταυτότητά του προκύπτει μια μεγάλη έκπληξη! Ο συγγραφέας είναι η «oieΛe», δηλαδή, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Να υποθέσω ότι λόγω αδειών δεν υπήρχαν στις θέσεις τους υπάλληλοι και προσέτρεξε κοτζάμ υπουργείο στους συνδικαλιστές γιατί αν υπονοήσει κανείς ότι υπαγορεύουν τις αποφάσεις θα είναι μεγάλη κακία…”

Προτού κάποιοι πουν ότι αυτό είναι πρωτάκουστο, θα τονίσουμε ότι στην πραγματικότητα αποτελεί καθιερωμένη πρακτική κάποιοι να δίνουν έτοιμες τροπολογίες και οι εκάστοτε υπουργοί να τις υιοθετούν. Ποιοί είναι αυτοί που το κάνουν; Οι αμέτρητοι επαγγελματίες διαδρομιστές και μικροί και μεγάλοι συνδικαλιστές και τα διάφορα λαμόγια που με κάποιο μυστηριώδη τρόπο καταφέρνουν να επιζούν ακόμα και επί αντίπαλων κυβερνήσεων που υποτίθεται πως τους κυνηγούν. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, το να δώσει η ΟΙΕΛΕ μια έτοιμη τροπολογία αποτελεί μικρή λεπτομέρεια που όπως είδαμε δεν δημιούργησε ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, την έθιξε καίρια στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Κιλκίς της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας:

“…η διαμάχη γίνεται σε ξένο αχυρώνα όχι για το καλό των παιδιών αλλά για το ποιός θα κάνει τα κουμάντα, αν θα τα κάνουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ή αν θα το κάνουν οι ιδιοκτήτες…”

Αυτά προς το παρόν γιατί το θέμα σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον.


%d bloggers like this: