Διδακτορικά για …όλους

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο πολιτικών και λοιπών παραγόντων να φροντίζουν να εξασφαλίζουν διάφορους τίτλους σπουδών προκειμένου να αποδείξουν με κάποιο τρόπο στο εξίσου ανεγκέφαλο κοινό τους πως δεν είναι ανεγκέφαλοι αλλά μεγάλοι επιστήμονες.

Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, ή μάλλον δεκαετίες, αλλά τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούρια φουρνιά εκκολαπτόμενων διδακτόρων που σιωπηλά και με σεμνότητα (όπως θα έλεγε ο ταβερνιάρης της Ραφήνας) ετοιμάζουν δυνατά την κάθοδό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή προκειμένου να παίξουν το ρόλο που θα τους ανατεθεί. Από την προετοιμασία αυτή δε θα μπορούσε να απουσιάζει ένας διδακτορικός τίτλος προκειμένου να προσδώσει κύρος στις γραφικές αυτές προσωπικότητες.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και πρόσωπο που το όνομά του προξενεί έκπληξη. Ο φιλόδοξος και αμφιλεγόμενος βαψομαλλιάς εξασφάλισε το διδακτορικό του από επαρχιακό πανεπιστήμιο προκειμένου να μην προκαλέσει θόρυβο. Το ποιός συγγράφει τη διατριβή του είναι μικρής σημασίας, πάντως ο επίδοξος διδάκτορας δε διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, που για την πλέμπα θεωρείται απαραίτητος για να γίνει κάποιος δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας, και για κάποιους δε διαθέτει ούτε και πτυχίο. Αυτές οι λεπτομέρειες όμως δεν πτοούν τον επερχόμενο σωτήρα, ο οποίος με το διδακτορικό αυτό θα αποδείξει σε όσους τον αμφισβητούν ότι δεν είναι μια προσωπικότητα του σαββατοκύριακου, αλλά μια προσωπικότητα για όλες τις ημέρες του ημερολογίου.

Από κοντά οδεύει στην εξασφάλιση του διδακτορικού και ο εκκολαπτόμενος γόνος, που όμως προτίμησε να επιλέξει ίδρυμα της πρωτευούσης για τις διδακτορικές του ανησυχίες. Φυσικά με πιασάρικο πλην όμως εύκολο αντικείμενο που σίγουρα θα παρουσιάσει σαν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη που θα αλλάξει το πρόσωπο της χώρας. Αν μη τι άλλο η φιλοδοξία δεν απουσιάζει από τον φέρελπι νέο, που άλλωστε έχει εντυπωσιάσει και ίδρυμα πέραν του Ατλαντικού που χρηματοδοτεί τα εγχειρήματά του.

Άραγε τα διδακτορικά αυτά θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση κεντρικού βιβλιοπωλείου με εκλεκτούς εκπροσώπους της πατριωτικής μασωνίας στο ακροατήριο;

Advertisements