Οι επιτήδειοι πληροφορικάριοι τώρα και ειδικοί στην αιολική ενέργεια

Ενώ οι πληροφορικάριοι σκούζουν αδιαλείπτως για τη μοναδικότητα του κλάδου τους πως τα δικαιώματά τους καταπατούνται από αποφοίτους παρεμφερών ειδικοτήτων, κατάφεραν να περάσει απαρατήρητη η είδηση της μετονομασίας της Σχολής HMMY του Πολυτεχνείου Κρήτης σε Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μετονομάζεται η Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και το ομώνυμο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Σχετικά με τη μετονομασία της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανακοίνωσε τα εξής:

«Η μετονομασία αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Σχολής ΗΜΜΥ και του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2008, καθώς τα ενεργειακά θέματα έχουν σήμερα εθνικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ από το 2010 η Σχολή είχε ήδη εντάξει μαθήματα Ενέργειας ως υποχρεωτικά στο πρόγραμμα σπουδών της. Επίσης, στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δημιουργηθεί από το 2013 Πόλος Αριστείας στην Ενέργεια (Energy Cluster), η σημαντική ερευνητική δραστηριότητα του οποίου έχει αναδείξει το Ίδρυμα πρωτοπόρο σε περιφερειακό επίπεδο στον τομέα της Ενέργειας.

Η διδασκαλία και η έρευνα του μετονομαζόμενου Τμήματος ΗΜΜΥ περιλαμβάνει πλέον και την επιστημονική περιοχή των Ηλεκτρολογικών Συστημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα συστήματα για την παραγωγή από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, έλεγχο, χρησιμοποίηση και εξοικονόμηση κάθε μορφής ενέργειας καθώς και την μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση κάθε είδους ηλεκτρολογικού έργου.

Η Σχολή και το ομώνυμο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης εξομοιώνονται πλήρως και ως προς κάθε συνέπεια με τα ομότιτλα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι διπλωματούχοι του μετονομαζόμενου Τμήματος ορίζονται εφεξής ως Διπλωματούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών και θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών όπως αυτά προβλέπονται στις κείμενες σχετικές διατάξεις.

Οι νέοι φοιτητές που θα εισαχθούν στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2016 θα λάβουν τον τίτλο σπουδών του νέου Τμήματος, δηλαδή θα αποφοιτήσουν ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών. Το ίδιο ισχύει και για τους εν ενεργεία φοιτητές του Τμήματος, εφόσον παρακολουθήσουν και ολοκληρώσουν επιτυχώς τα υποχρεωτικά μαθήματα της περιοχής των Ηλεκτρολογικών Συστημάτων».

Με άλλα λόγια, η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης μας λέει ότι, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα το συγκεκριμένο τμήμα και επειδή είδαν ότι τα ενεργειακά θέματα έχουν γίνει της μόδας, πρόσθεσαν ξεκάρφωτα κάποια μαθήματα και με τους γνωστούς τρόπους με τους οποίους τέτοιες μεθοδεύσεις περνούν στα ΦΕΚ εξασφάλισαν τους δικούς τους αποφοίτους σε βάρος αποφοίτων άλλων σχολών.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, ένας πληροφορικάριος θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και γεννητριών!

Την ίδια ώρα, οι πληροφορικάριοι συνεχίζουν να καταφέρονται εναντίον μαθηματικών και μηχανικών γιατί δήθεν τους υφαρπάζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Άραγε αν ένα μαθηματικό τμήμα αποφάσιζε να προσθέσει τον τίτλο του προγραμματιστή στους αποφοίτους του οι πληροφορικάριοι πως θα αντιδρούσαν;

Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια πληροφορικάριοι υφαρπάζουν εκπαιδευτικές θέσεις άλλων κλάδων έχοντας κομματική κάλυψη.

(Πάντως υπάρχει στα χρονικά μια περίπτωση που συνέβη το αντίστροφο όταν ο Λυκουρέντζος εξασφάλισε στους αποφοίτους ΤΕΙ Αυτοματισμών επαγγελματικά δικαιώματα πληροφορικάριου στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι χαμηλού επιπέδου απόφοιτοι αυτοματιστές να καταλήξουν να παριστάνουν τους εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση αυτή υπήρξε μια ιδιαίτερα χλιαρή αντίδραση από τη μεριά των πληροφορικάριων, την οποία όμως έκαμψε η κομματική γραμμή του Λυκουρέντζου)

Όσο για τους Μηχανικούς Υπολογιστών, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικό εργασιακό αντικείμενο για αυτούς. Η Ελλάδα ούτε διέθετε ούτε διαθέτει αντίστοιχη βιομηχανία που θα μπορούσαν να απασχοληθούν, και όπως έδειξε η ιστορία ούτε και οι ίδιοι οι Μηχανικοί Υπολογιστών ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα τόσες δεκαετίες να δημιουργήσουν βιομηχανία επάνω στο αντικείμενό τους, αλλά προτίμησαν να απαιτήσουν θέσεις στην εκπαίδευση όπως συνηθίζεται στην Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Αυτά σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ανελλιπώς εδώ και χρόνια ότι η δημιουργία νέων τμημάτων Πληροφορικής θα φέρει την ανάπτυξη και την τεχνολογία.

Σε μια από τις πολλές στρεβλώσεις της Ελληνικής πραγματικότητας, τώρα θα δούμε και πληροφορικάριους να παριστάνουν τους ειδικούς στην αιολική ενέργεια!

Advertisements