Φίλης: “Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός”

Μια από τις πολλές δηλώσεις του Φίδη που προξένησαν αίσθηση αφορούσε την πολιτική του καριέρα:

““Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, όταν σήμερα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ εάν ισχύουν αυτά που γράφονται ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσει από τη θέση του υπουργείου.

Υπουργός: Δεν θα ήθελα να ενοχλώ . Θα ήθελα με παραγωγικό τρόπο να προσφέρω στην αλλαγή της εκπαίδευσης. Τα μηνύματα που έχουμε από τα σχολεία, από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι θετικά για το έργο που έχουμε κάνει αυτή τη χρονιά και από τώρα. Εργο που αφορά την δημοκρατική αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αρχίζοντας από τα κάτω προς τα πάνω.

Δημοσιογράφος:Εσείς λέτε να μείνετε;

Υπουργός: Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός . Υπάρχει έργο της Κυβέρνησης που έχω αναλάβει στο χώρο της εκπαίδευσης για να γίνει. Από κει και πέρα ουδείς αναντικατάστατος . Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Δεν παίζω προσωπικό παιχνίδι. Είναι σαφές αυτό. Εχουμε έργο. Εχει αναγνωρισθεί το έργο μας. Για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους . “

(Βέβαια όταν έφυγε από το υπουργείο δεν τα είπε ακριβώς έτσι αλλά ας μην επιμένουμε σε λεπτομέρειες.)

Τα μόνα μηνύματα που το παχύδερμο αυτό λαμβάνει είναι αυτά που του είναι αρεστά, καθώς πλήθος γονέων και μαθητών αντιδρούν στις προσπάθειές του να επιβάλλει τις ιδεολογικές εμμονές του. Και ακόμα και από τους εκπαιδευτικούς, όπου υπάρχει ο φόβος των διώξεων κάθε είδους από τις συμμορίες του αντισυνταγματικού τόξου, υπάρχει έμπρακτη αντίσταση.

Αν ο Φίλης εννοούσε πραγματικά αυτά που λέει για δημοκρατική αναβάθμιση αρχίζοντας από κάτω προς τα πάνω, τότε δεν θα έκανε δηλώσεις σαν την παρακάτω:

“Όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς πρέπει να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις[…]

Έχουμε κράτος που αποφασίζει για τους όρους εγκατάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας στους πρόσφυγες. Δεν τίθεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών ή των σχολικών συμβουλίων αν τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο το απόγευμα.”

Επομένως το μόνο επίτευγμα που έχει να παρουσιάσει ο Φίλης είναι πως κατάφερε να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, αυτό δηλαδή που θεωρείται αυτονόητο σε κάθε κράτος.

Όμως ο Φίλης είπε και μια αλήθεια. Πως δεν θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο και επαγγελματία πολιτικό.

Πράγματι, ο Φίλης ξέρει πως του έχει ανατεθεί ένας ρόλος και μία αποστολή και πως από τη στιγμή που του δοθεί η εντολή θα πρέπει να κάνει στην άκρη χωρίς αντιρρήσεις. Αυτοί που τον πήραν από την αφάνεια και τον καλοτάισαν προκειμένου τη δεδομένη στιγμή να καθήσει στην καρέκλα του υπουργού και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του έχουν πολλούς σαν αυτόν. Πιόνια που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, έχοντας εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα μια σίγουρη και άνετη ζωή με εξασφαλισμένο μέλλον. Ένα χέρι τους αρπάζει σαν μαριονέτες και τους στήνει στην παράσταση όπου εκτελούν τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Όταν αυτός ολοκληρωθεί, επιστρέφουν υπάκουα πίσω και περιμένουν να εισπράξουν τα επίχειρα της προδοσίας τους, προστατευμένοι από μια αόρατη ασυλία.

Τυπικό παράδειγμα ο Γαβρόγλου. Κάποιοι τον φύτεψαν στο ΕΜΠ να παριστάνει τον ειδικό στην ιστορία παρέα με τον Μπαλτά, και μετά από μια εξασφαλισμένη και άνετη ζωή ήρθε ο καιρός να παίξει κι αυτός το ρόλο του αντικαθιστώντας τον Φίλη όταν αυτός υπερεκτέθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Φίλης όντως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός. Αλλά επαγγελματίας ηθοποιός. Όταν τελειώσει η αποστολή του, θα το ρίξει με την άνεσή του στο φαϊ σαν τον κουρασμένο της Ραφήνας.

Advertisements