Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Άραγε η επανάληψη αυτή συνιστά φάρσα ή δράμα;

Πόσες δεκαετίες πίσω πηγαίνουν αυτές οι σκηνές; Και οι διαμαρτυρόμενοι του μακρινού χθες που βρίσκονται σήμερα;

Η πρόσφατη πρυτανική σύνοδος σημαδεύτηκε από σκηνές που διαχρονικά χαρακτηρίζουν την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

“Mε μεγάλη ένταση ξεκίνησε η 82η Σύνοδος Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με περίπου 80 φοιτητές να εισβάλουν στον χώρο της Συνόδου.

Μάλιστα οι φοιτητές από τους συλλόγους των τμημάτων χημείας, φιλολογίας, ψυχολογίας και αρχιτεκτονικής εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φώναζαν συνθήματα και κρατώντας πανό εναντιώθηκαν κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, αναφορικά με την υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένο να γίνει υπό την προεδρία της αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία ωστόσο μετά τις εξελίξεις δεν αναμένεται να προσέλθει στο ξενοδοχείο λόγω της μεγάλης έντασης.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης που έχει και την οργανωτική ευθύνη, προσπάθησε να μιλήσει με τους φοιτητές, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό μιας και υπήρχε μεγάλη ένταση. Μάλιστα έγραψε σε ένα χαρτί «Ζητώ να ακουστώ για δέκα δευτερόλεπτα», δείχνοντας το στις κάμερες προκαλώντας την οργή των φοιτητών, που του άρπαξαν βίαια το χαρτί, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο.”

Κεντρικό σημείο αναφοράς το πανό που κρατούν οι φοιτητές με το σύνθημα “θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα πτυχία”.

Εδώ και δεκαετίες τα πτυχία είναι συνυφασμένα με την ανεργία και την ετεροαπασχόληση. Είναι αστείο η υποβάθμιση των πτυχίων να αποδίδεται τόσο εμφατικά στον Φίλη, όταν αυτή έχει συντελεστεί εδώ και χρόνια.

Απλώς ο Φίλης με τους πειραματισμούς του της έδωσε άλλη μια γερή ώθηση, και το αστείο είναι πως το έκανε υλοποιώντας την αριστερή πολιτική που οι περισσότεροι από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές βάζουμε στοίχημα ότι ασπάζονται.

Η υποβάθμιση των πτυχίων επήλθε γιατί από τη μία η Ελληνική κοινωνία είχε μάθει να βλέπει την γνώση με απαξίωση, αλλά από την άλλη πίεζε να δοθούν πτυχία σε όσο το δυνατό περισσότερους. Αυτά ακριβώς που πρεσβεύει διαχρονικά η αριστερά και υλοποιεί επίσης διαχρονικά η δεξιά.

Η υποβάθμιση των πτυχίων φαίνεται και από τις παρακάτω χαρακτηριστικές σκηνές, με τις τσαούσες πασιονάριες γύρω από τον φοβισμένο πρύτανη (ας σημειωθεί ότι η μία μοιάζει με την Σπυράκη στα νιάτα της).

Προκειμένου ο πρύτανης να αναδείξει και τη δική του συμβολή στην υποβάθμιση, πόζαρε στο φακό χαμογελώντας μπροστά στο πανό.

Η Σία Αναγνωστοπούλου υποτίθεται ότι θα παρευρισκόταν στη σύνοδο, προτίμησε όμως να αποφύγει επιμελώς τη δύσκολη στιγμή. Με κουτοπονηριά μοίρασε στον τύπο την επίσημη εκδοχή για τα γεγονότα:

“Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι:

-Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, συναντήθηκε με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και συζήτησαν για ζητήματα που αφορούν τη Σύνοδο, καθώς και το Σχέδιο Νόμου για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικές Σπουδές που έχει τεθεί προς διαβούλευση.

-Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων επέστρεψε στην Αθήνα και δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.”

Αντί η προβατότριχη υπουργός να βγει να πει ότι είδε τι γινόταν και προτίμησε να κάνει κοπάνα, επέλεξε τον εύκολο δρόμο των ασαφών “ανειλημμένων υποχρεώσεων” που την ανάγκασαν να επιστρέψει άπρακτη στην Αθήνα στην προστασία των ΜΑΤ και των λοιπών πραιτώρων.

Η Αναγνωστοπούλου άλλοτε έβγαζε δεκαρικούς για το δικαίωμα των φοιτητών να προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες. Τώρα που ως υπουργός όφειλε να τις αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο, επέλεξε το δρόμο της φυγής. Όταν συνέλθει από την τρομάρα, θα αρχίσει πάλι να λέει πως πρέπει να στηρίζουμε τέτοιες κινητοποιήσεις, αρκεί να μην αφορούν την ίδια.

Για να σταματήσει η υποβάθμιση της παιδείας θα πρέπει να αλλάξουν οι υπουργοί, οι πανεπιστημιακοί και μεγάλο μέρος των φοιτητών. Επειδή όμως η λύση αυτή δε συμφέρει κανέναν τους, προτιμούν οι μεν φοιτητές να κραυγάζουν συνθήματα που δεν καταλαβαίνουν, οι δε πρυτάνεις να υπομένουν με στωικότητα και με χαμόγελο, και η υπουργός να απολαμβάνει την ασφάλεια της φρουράς της.

Advertisements