Η δημοκρατία του δεκαπενταμελούς

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του πολλές χαρακτηριστικές στιγμές. Πλήθος γραφικών παρέλασαν στην πασαρέλα της αριστερής αισθητικής, χαρίζοντάς μας πολλά στιγμιότυπα γελοιότητας.

synedrio_syriza_kammenos_tsipras_sex

Όπως για παράδειγμα τον εκπρόσωπο των αγράμματων της εκπαίδευσης Θέμη Κοτσιφάκη να τα λέει με τον Τσουκαλά, με τον οποίο υποσχόμαστε να ασχοληθούμε στο μέλλον.

synedrio_syriza_kotsifakis_tsoukalas

Ή τον γραφικό Ζουράρη να τραβάει τα βυζιά του προκειμένου να αποκτήσει κι αυτός μία υπουργική καρέκλα.

synedrio_syriza_zouraris_vizia

Ή τον Χατζηδάκη να μεταφέρει μήνυμα αρρενωπότητας στο κόμμα που μαζί ψήφισαν το σύμφωνο λουγκροβίωσης.

synedrio_syriza_hatzidakis_antraklas

Ή τον Τσίπρα με την παρέα του να απολαμβάνουν έναν καλό μπάφο.

synedrio_syriza_tsipras_mpafos

Ή ακόμα και τον Καμμένο να προσφωνεί τους “συντρόφους” με πάθος που σίγουρα τον βοήθησε να κάψει μερικές θερμίδες.

sinedrio_syriza_kammenos_tsipras

Όμως η πιο αντιπροσωπευτική σκηνή ήταν όταν έξαλλος ο Τσίπρας σηκώθηκε, διέκοψε τη διαδικασία και έδωσε την άποψή του για το τι είναι δημοκρατία:

-Το καταλάβατε ότι ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου; Να επαναληφθεί η διαδικασία!

Όταν οι “συντροφοι” το άκουσαν, έσπευσαν να διορθώσουν την ψήφο τους, επαναφέροντας το χαμόγελο στην πρησμένη φάτσα του χαρωπού σταλινίσκου.

Ο Τσίπρας εφαρμόζει αυτά που έμαθε στο δεκαπενταμελές, όπου ο κάθε εξυπνάκιας ξερόλας επιβάλλει την κοτσάνα του στους υπόλοιπους. Κι αν δεν κατάλαβαν με ποιόν έχουν να κάνουν, χτυπιέται ζητώντας επανάληψη της ψηφοφορίας μέχρι το αποτέλεσμα να τον δικαιώσει.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπαίνει στο παιχνίδι και η κνίτισα γκόμενά του ουρλιάζοντας σα μαινάδα.

Ο γιός του μεγαλοεργολάβου της Χούντας είναι μαθημένος σε μια δημοκρατία όπου το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας εξαρτάται από το ποιός κάνει την πρόταση, και όχι από το περιεχόμενό της. Με αυτή την νοοτροπία κακομαθημένου σκατόπαιδου, που όταν κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία επιστρατεύει το φόβητρο της εξουσίας του προτού προχωρήσει στη χρήση κλακαδόρων και πραιτώρων, κυβερνάται ο λαός πιστεύοντας ότι η δημοκρατία είναι το μόνο που του χρειάζεται προκειμένου να εκφράζει την άποψή του σύμφωνα με όσα του υποδεικνύουν. Κι αν δεν καταλάβει την υπόδειξη με την πρώτη, θα ακολουθήσει μια αυστηρή σύσταση και μετά η επίσκεψη των τραμπούκων, άλλοτε με πολιτικά και άλλοτε με στολή, η στέρηση της εργασίας του ή της ελευθερίας του, και αν συνεχίσει να επιμένει υπάρχουν και οι δολοφόνοι που θα παραμείνουν άγνωστοι.

Το μεταπολιτευτικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι με την καθιέρωση των πενταμελών και δεκαπενταμελών θα καλλιεργούσε το πνεύμα της δημοκρατίας στα παιδιά. Στην πράξη κανένας δεν ακούει τα δεκαπενταμελή όταν οι μαθητές έχουν κάτι πραγματικά σοβαρό να πουν. Αντίθετα, ενθαρρύνονται στο να αναδεικνύουν προσωπικότητες τύπου Τσίπρα και να τις αποδέχονται σαν πρόβατα.

Ο Τσίπρας δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε στο δεκαπενταμελές. Αυτό είναι το καθεστώς της δημοκρατίας σήμερα, η προσκόλληση σε ένα εφηβικό στάδιο ξερολίασης και εξυπνακισμού όπου οι κανόνες επαναδιατυπώνονται μέχρις ότου να βολεύουν τον “δημοκρατικό ηγέτη”.

Advertisements