Οι καταλήψεις στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Για το έθιμο των καταλήψεων και τη συμβολή της Αριστεράς γενικότερα και του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα όλοι γνωρίζουν. Πολλοί είχαν ενδόμυχα την απορία τι θα γινόταν με την κρατική αντιμετώπιση του φαινόμένου τώρα που το ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ ήρθε στην εξουσία.

Βέβαια η απάντηση είναι προφανής: στα κομμουνιστικά καθεστώτα κανείς δεν τολμούσε να κάνει κατάληψη. Στα πλαίσια αυτά, η ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛική κυβέρνηση έπραξε ανάλογα:

“Αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα κύκλωσαν σχολικό συγκρότημα στην Λαμία στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 6ο Λύκειο, σταμάτησαν την κατάληψη, προσήγαγαν 10 μαθητές και έναν γονιό και τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας, για το Νυχτερινό Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου προσήγαγαν τέσσερις μαθητές.

Έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας συγκεντρώθηκαν γονείς των μαθητών και περίμεναν τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, με παρέμβαση εισαγγελέα, έληξε η κατάληψη στο πρώτο ΕΠΑΛ της Λαμίας.”

Ενδιαφέρον έχει και η σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ που επιτίθεται με μανία στους συντρόφους του ΚΚεσ:

“ΚΝΕ: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απαντάει με ΜΑΤ, κλούβες και αυταρχισμό στους δίκαιους αγώνες των μαθητών!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι χτες, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αστυνομικές δυνάμεις κατόπιν εντολής εισαγγελέα πραγματοποίησαν έφοδο (χρησιμοποιώντας ακόμα και κλούβες, λες και είχαν απέναντί τους τον Πάμπλο Εσκομπάρ!) στο 5ο και 6ο Λύκειο Λαμίας, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο Νυχτερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας, συλλαμβάνοντας μαθητές που βρίσκονταν στα σχολεία τους, περιφρουρώντας τον αγώνα τους, ενώ πέρασαν χειροπέδες και σε έναν από τους γονείς που συμπαραστέκονταν στο δίκαιο αγώνα των παιδιών τους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση κάθε φορά που στρέφεται κατά των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων να κρύβεται πίσω από τις απαράδεκτες και αυταρχικές ενέργειες και συμπεριφορές αστυνομικών και εισαγγελέων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του εισαγγελέα Νικήτα Θεολογίτη.

Μαζεύονται πολλά για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο αγώνας των μαθητών της Λαμίας που αντιμετωπίστηκε με αυταρχισμό δεν είναι οι μόνος. Έχουν προηγηθεί η Κεφαλονιά, τα Γρεβενά και το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι κενό γράμμα για τους μαθητές τα πανηγύρια του υπουργού για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού στην πράξη (και με τις χειρότερες μεθόδους) η συγκυβέρνηση στήνει νέα «μαθητοδικεία».

Οι μαθητές της Λαμίας (στους οποίους άνοιξαν δικογραφία και στέρησαν την επικοινωνία με δικηγόρο), σύμφωνα με την κυβέρνηση, διέπραξαν μεγάλα “αδικήματα”! Διεκδικούσαν ουσιαστική, ολόπλευρη μόρφωση για όλους, ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ απαιτούσαν να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων τους, βιβλία και σύγχρονες υποδομές. Αυτά τα αιτήματα προσπαθεί να «γελοιοποιήσει» η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αλλά και όσοι θέλουν να βάλουν στον «πάγο» τους αγώνες των μαθητών, θα πρέπει να έχουν στο νου τους – όπως αναφέρουν και οι μαθητές σε ψήφισμα καταδίκης των όσων έγιναν χτες στη Λαμία – ότι «δε μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε».

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την ποινικοποίηση του οργανωμένου αγώνα! Καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό αποτελεί ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους μαθητές και το γονιό για το δίκαιο αγώνα τους!

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ”

Την ίδια ώρα, μια άλλη κατάληψη αντιμετωπιζόταν πολύ διαφορετικά από το κράτος:

“ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1940! ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ…ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!!! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ!
Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ ή τουλάχιστον δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί ποτέ στον Χολαργό! Οι μαθητές-μαθήτριες του 1ου Λυκείου Χολαργού αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην μαθητική παρέλαση για να τιμήσουν τους ήρωες του 1940 που αντιστάθηκαν στους κατακτητές Ιταλούς-Γερμανούς και έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, προτίμησαν να συνεχίσουν την κατάληψη στο σχολείο η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 3-4 μέρες. Δεν έκαναν δηλαδή εξαίρεση για την ημέρα της παρέλασης και η απουσία τους έγινε αντικείμενο σχολίων από τους παρευρισκόμενους κατοίκους-δημότες στη σημερινή παρέλαση του Χολαργού.

Έτσι, όπως αποδεικνύουν και οι φωτγογραφίες από το 1ο Λύκειο, οι καταληψίες μαθητές συνέχισαν την κατάληψη και αντί τις παρέλασης προτίμησαν με τον τρόπο τους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες! Το παράδοξο είναι ότι ενώ, όπως λένε κάνουν αντίσταση στην αυθαιρεσία της εξουσίας (προ ημερών είχαν αναρτήσει και σχετικό πανό στην πύλη του σχολείου, το οποίο ωστόσο κατέβασαν), από την άλλη συμπορεύονται απόλυτα με την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία επίσης εκφράζει απόλυτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!”

1o-lykeioa-katalipsi

Στη φωτογραφία από το υπό κατάληψη σχολείο φαίνονται και τα αιτήματα των μαθητών: ΠΑΟ, Θύρα 13 και αλληλεγγύη στους λαθροέποικους. Φαίνεται πως αυτά τα αιτήματα άγγιξαν την ευαίσθητη ψυχή του Τσίπρα και του Φίλη, οπότε οι καταληψίες αφέθηκαν ελεύθεροι να εκφράσουν τις βαθυστόχαστες ανησυχίες τους.

Όσο για την αυθαιρεσία της εξουσίας που υποτίθεται πως αντιμάχονται οι ηλίθιοι μαθητίσκοι, η εξουσία αυτή τη στιγμή επιβάλλει στους ιθαγενείς να παραδώσουν τη χώρα τους στους λαθροέποικους και να αρνηθούν την ιστορία τους για να μη θίγονται οι μωαμεθανοί εισβολείς και οι εβραίοι που υποκινούν την λαθρομετανάστευση. Αν λοιπόν οι νεαροί καταληψίες θέλουν όντως να αντιταχθούν στην αυθαιρεσία της εξουσίας, δεν έχουν παρά να αντιταχθούν στην αλλοίωση του γηγενούς πληθυσμού και την αρπαγή της γης αυτής από τους προδότες πολιτικούς που επιζητούν να την χαρίσουν στους λαθροεισβολείς.

Τέτοια περιστατικά δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της νεομπολσεβικικής κυβέρνησης που συνδυάζει με διεστραμμένο τρόπο ακροαριστερά και ακροδεξιά στοιχεία σε ένα προδοτικό σύμπλεγμα. Όποιες καταλήψεις δεν είναι αρεστές στο καθεστώς θα πατάσσονται άμεσα με τα γνωστά μέσα των ΜΑΤ και των δικαστικών διώξεων, ενώ όποιες καταλήψεις προβάλουν την κυβερνητική πολιτική θα έχουν πλήρη ελευθερία χωρίς να ενοχλείται κανένας “υπεύθυνος”.

Advertisements