Έφαγε παντόφλα ο Αριστείδης Μπαλτάς;

Αίσθηση προκάλεσε η πρσόφατη εμφάνιση του Μπαλτά στη βουλή με μπανταρισμένο κεφάλι. Οι ένθερμοι οπαδοί του ανησυχούσαν μήνες τώρα για την απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα. Μετά από εκείνο το επεισόδιο με τα παλλόμενα πέη στην Επίδαυρο που δεν εκτίμησαν καθόλου οι καθυστερημένοι ιθαγενείς, μειώθηκαν πολύ οι παρεμβάσεις του Αριστείδη. Μόνο στη Νέα Υόρκη για κάνα σουβλάκι στα γρήγορα πεταγόταν ο αειθαλής γέρων και μετά πάλι στη σιωπή.

mpaltas_filis_newyork_masa

Και όχι μόνο αυτό. Οι πεσμένες επιδόσεις του έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα, τον κάποτε φοιτητή του, να μη του δώσει υπουργείο. Μα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αριστείδη υπουργό, να στοχάζεται δυνατά απάνου στις κακοτοπιές του σοσιαλισμού και τις κρυφές ηδονές του μαρξισμού; Ενός μαρξισμού που τόσο καλά γνωρίζει όσο κανείς άλλος; Κι εκείνος να το δέχεται υποτονικά, σαν κάτι άλλο να απασχολεί το μυαλό του;

mpaltas_fabre-diabati

Φυσικό θα πει κανείς ένας τέτοιος φιλόσοφος να προτιμά τη σιωπή. Ίσως να εισήλθε σε μια νέα φιλοσοφική φάση, κουρασμένος μετά από τόσες δεκαετίες ακατανόητης μπουρδολογίας. Όμως όσοι τον ξέρουν καλά τον Αριστείδη δε δέχτηκαν με τόση ευκολία αυτή την εξήγηση. Όχι, είπαν. Πρέπει να υπάρχει κάποια βαθύτερη αιτία που απασχολεί τον Αριστείδη. Και σκέφτηκαν μήπως αυτή η σιωπή έχει να κάνει με την σύντροφο του λογιοτάτου υπουργού, τη Βαγγελιώ Περάκη-Μπαλτά.

Εδώ στο Education in Greece ξέρουμε καλά πως οι αναγνώστες μας ενδιαφέρονται πολύ για το πρόσωπο της Βαγγελιώς Περάκη-Μπαλτά. Αναρωτιούνται αν παίζει το ρόλο που πρέπει στο πλευρό του γηράσκοντος υπουργού. Και αυτή η εμφάνιση του Αριστείδη με το κεφάλι μπανταρισμένο προξένησε βαθιά ανησυχία. Μήπως ο λαοφιλής φιλόσοφος έφαγε παντόφλα;

mpaltas_padofla_vitsas

Ήταν προφανές από το σημείο του τραύματος ότι αυτό επήλθε από παντόφλα, και μάλιστα από πρόσωπο οικείο του Αριστείδη, που βρέθηκε κοντά του σε απόσταση βολής και του την άναψε. Και ποιός άλλος πιο ύποπτος εκτός από τη συμβία του; Αλλά ποιός να ήταν ο λόγος που μπορεί να εκτόνωσε την οργή της με τέτοιο τρόπο;

mpaltas_pantofla_2

Κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως οι λόγοι της επίθεσης ήταν σεξουαλικοί. Μήπως ο Αριστείδης, κουρασμένος από τα υπουργικά καθήκοντα, δεν ικανοποιεί όπως πρέπει την κατά πολύ νεότερή του Βαγγελιώ, η οποία μάλιστα είναι και στενή φίλη της Περιστέρας Μπαζιάνας από τον καιρό που ήταν φοιτήτριες. Η Περιστέρα είχε ήδη καπαρώσει το τεφαρίκι, και μάλιστα γιό μεγαλοεργολάβου της χούντας και ανιψιό του Παττακού, αλλά η Βαγγελιώ ήταν στο ψάξιμο για κανέναν ξέμπαρκο καθηγητή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλα της τα θέλω.

Και ο Αριστείδης ήταν σίγουρα ο καταλληλότερος. Έτσι όπως του άρεζε να ρουφά ηδονικά το τσιγάρο του με τα αισθησιακά χείλια του, ενώ μίλαγε νωχελικά για τον Ντεριντά και τον Πόππερ και ανέλυε τις εκφάνσεις της επιστημολογίας στην πορεία της φιλοσοφίας, γοήτευε τα μάλα τις φοιτητριούλες που πάλευαν για την προσοχή του καθώς ο γλαφυρός λόγος του τους προξενούσε πρωτόγνωρα ερωτικά σκιρτήματα. Μόλις τους έλεγε για την εκτενή βιβλιοθήκη φιλοσοφίας που είχε στο σπίτι του, εμπλουτισμένη με πολλά βιβλία για την Αριστερά και το μαρξισμό, εκείνες πάθαιναν κάτι απροσδιόριστο, ένιωθαν σα να τις καλούσε στη σκηνή του ο Σεΐχης όπως τον ενσάρκωσε ο Ροδόλφο Βαλεντίνο, ήθελαν να του δοθούν ολοκληρωτικά ώστε σε αντάλλαγμα να πάρουν κάτι από την αριστερή σοφία του.

rodolfo_valentino_son_of_the_sheik

Η Βαγγελιώ, φοιτήτρια στο απαιτητικό δίχως άλλο πεδίο που λέγεται Πολιτικές Επιστήμες, δε μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Βούτηξε στη βιβλιοθήκη και όχι μόνο του επιφανούς πανεπιστημιακού και πήρε τη θέση της δίπλα του. Ιδιαίτερο σημείο της πνευματικής επαφής τους η ανάλυση της μαιευτικής μεθόδου, καθώς ο Αριστείδης είχε πάθος και με τους αρχαίους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, και φυσικά τον Σωκράτη. Ίσως έβλεπε και τον εαυτό του σαν έναν αριστερόφρονα Σωκράτη, που δια της μαιευτικής μεθόδου εξήγαγε τις αριστερές αλήθειες από το μυαλό της κατά πολύ νεότερης συντρόφου του.

Πώς όμως έφτασε αυτός ο έρωτας στην παντόφλα; Μήπως η καθιστική ζωή, τα πολλά πιτόγυρα και το κάπνισμα, σε συνδυασμό πάντα με τα υπουργικά καθήκοντα και τη σκληρή κριτική του τύπου στο θέμα των παλλόμενων πεών της Επιδαύρου, επηρέασαν τη σεξουαλική απόδοση του γίγαντα της φιλοσοφίας του Πόππερ και δε μπορούσε πλέον να προσφέρει δυνατη ικανοποίηση στη Βαγγελιώ;

mpaltas_kapnizei_avgi

Ή μήπως ήταν το αντίθετο; Δηλαδή ο Αριστείδης παραστράτησε και παραδόθηκε στους πειρασμούς της εξουσίας, φυστικώνοντας γερά πεταχτούλες γραμματείς και ζωηρές συριζαίες, προξενώντας την οργή της συντρόφου του που δεν άντεξε να τον μοιράζεται χωρίς να κατανοεί πως δε μπορεί πλέον να μονοπωλεί το σφρίγος του υπουργού; Που δίχως άλλο χρειάζεται και τις απαραίτητες συγκινήσεις προκειμένου να στοχαστεί πάνω στο σοσιαλιστικό προτσές, μιμούμενος δίχως άλλο το ίνδαλμα των νεανικών του χρόνων, τον Μεγάλο Τιμονιέρη Μάο;

Ή μήπως πάλι δεν έκανε όσα θα έπρεπε για την προώθηση της καριέρας της Βαγγελιώς; Τώρα που προχωράει το σοσιαλιστικό προτσές, δε πρέπει κι αυτή να προβληθεί σα στέλεχος γερό του ΤΣΥΡΙΖΑ; Γιατί να αφήνεται το πεδίο αυτό μόνο στη Δούρου και την Κουτσονίκου;

Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν λοιπόν στην υπουργική κατοικία. Ας δούμε τι έγραφε πριν από λίγους μήνες ένας δίχως άλλο βαθύς γνώστης τόσο της φιλοσοφίας όσο και του ίδιου του Αριστείδη:

“Αριστείδης Μπαλτάς: «Να μου προσέχετε τη Βαγγελιώ!»

Η εξουσία δεν σκληραίνει, όπως λένε, τον άνθρωπο σ’ όλες τις περιπτώσεις. Αντίθετα, κάποιες φορές φαίνεται και να τον μαλακώνει. Σίγουρα, πάντως, κάτι τέτοιο συμβαίνει με την περίπτωση του Αριστείδη Μπαλτά – όσο κι αν τα φαινόμενα (εξ επόψεως εμφανίσεως του ανδρός) απατούν. «Θέλω να μου προσέχετε τη Βαγγελιώ!» λέει, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, από τότε που αναμείχτηκε με την πολιτική κι απόχτησε εξουσία, ο Αριστείδης, ο διανοούμενος, ο πολιτικός, ο άνθρωπος. Και κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Βάνοντας κάτω από τις (γέρικες) φτερούγες του την περί ης και πιέζοντας, πιέζοντας δυνατά, μιας κι ο λόγος του (parole – όχι discours) αξιώνει να εισακούεται. «Έχει εκτιμήσει τα προσόντα της ο Αριστείδης! Και δεν φείδεται προσπαθειών για την προώθησή της!» υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας. «Ο Μπαλτάς, να ξέρεις, είναι πολύ αυστηρός στα θέματα επιστημονικής επάρκειας – ένας επαρκέστατος επιστήμονας ο ίδιος. Κι η Βαγγελιώ, που να πάρει, είναι μια εξαιρετικά κατηρτισμένη επιστημόνισσα» συμπληρώνει.

«Ποια η ειδικότητά της, μωρέ συνάνθρωπε; Μήπως είναι καμιά φιλόσοφος; Ίσως καμιά κοινωνιολόγα; Μήπως άραγε καμιά στοχάστρια;» ρωτούμε, έχοντας κατά νου τα υψηλόφρονα ενδιαφέροντα του Αριστείδη. «Όχι, τίποτε από τούτα τα μεγαλόπνοα. Πρόκειται για μια απλή, αλλά θαυμάσια μαία. Που ξέρει όσο λίγες την επιστήμη της μαιευτικής!» έρχεται η απάντηση. Πράγμα που δείχνει έμπρακτα, ότι ο Μπαλτάς ο Αριστείδης ό,τι διακηρύσσει το εφαρμόζει κιόλας. Αποδείχνοντας ότι είναι δημοκρατικός πέρα για πέρα – όχι μονάχα στη θεωρία μα και στην πράξη. Αφού δεν κοιτά αφ’ υψηλού τις επιστημονικές ιδιότητες κι ανοίγει τις αγκάλες του σε όλες τις επαγγελματικές ενασχολήσεις, χωρίς σνομπίστικες απορρίψεις. Αρκεί, βέβαια, να πληρούται το κριτήριο της αξιοκρατίας· το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούται δυνατά. Πέραν του ότι η υιοθέτηση αυτή δεικνύει και μιαν ακραία ανιδιοτέλεια να υπάρχει στον Μπαλτάδικο λόγο (discours – όχι parole), καθαρά αριστερού χαρακτήρα, αφού ο διανοούμενος / πολιτικός μπορεί και βοηθά χωρίς να αξιώνει ανταλλάγματα – κι αυτό πρέπει να του πιστωθεί.

Άλλωστε, έχει πάθος με τη γέννα ο Αριστείδης. Η σημασία που αποδίδει στο γεγονός της γέννας είναι παροιμιώδης. Πρώτον, γιατί κι ο ίδιος γεννήθηκε κάποτε (στο πολύ μακρινό παρελθόν) – κι αυτό δεν το ξεχνά. Και δεύτερον, γιατί (μπαίνοντας στα χωράφια της κοσμολογίας) ιδιαίτατη σημασία στη γέννηση, και μάλιστα στη γέννηση του κόσμου, αποδίδει και το ίνδαλμα του Αριστείδη, ο ντεκονστρουξιονιστής Derrida· όταν, λ.χ., στο μνημειώδες σύγγραμμά του Πλάτωνος Φαρμακεία αναφέρει ότι «ο κόσμος γεννήθηκε από ένα αυγό. Αλλά καθώς ο Άμμων Ρα είναι η προέλευση του παντός, είναι επίσης και η προέλευση του αυγού»!

mpaltas_remvazei

Γέννα και μαιευτική. Μαία και Μπαλτάς. Σπρώχνει, λοιπόν, τη Βαγγελιώ τη μαία ο Αριστείδης – και την σπρώχνει όσο και όπως μπορεί. Την βοηθά, την προωθεί – με νύχια και με δόντια. Στη βάση, βέβαια, μιας απεριόριστης αξιοκρατίας. Και δεδομένης της ανιδιοτέλειας. Με όλα τούτα, κι άλλα ακόμα, να καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ακόμη και οι ίσως κάπως δυσειδείς, σαν τον Αριστείδη τον Μπαλτά, την ομορφιά και τη γλυκύτητα που τους λείπει στην εμφάνιση μπορούν να την αναπληρώνουν με πολλήν ομορφιά στην ψυχή και ανυστερόβουλη προσφορά.”

mpaltas_filosofei

Εμείς πάλι θα περιμένουμε να αναρρώσει ο Αριστείδης από τη γερή παντοφλιά. Τότε δίχως άλλο θα επιστρέψει δυναμικά και στα πολιτιστικά δρώμενα, σίγουρα στο ίδιο μοτίβο που τον απασχολεί φιλοσοφικά τελευταία, δηλαδή τα παλλόμενα πέη, αλλά προπάντων στα πολιτικά δρώμενα, όπου θα αναλύσει το προτσές του σοσιαλισμού που έρχεται. Μπορεί να αργεί λίγο ο ερχομός του αλλά με δυνατά στελέχη σαν τον Αριστείδη και τη Βαγγελιώ σίγουρα θα φανεί στον ορίζοντα.

mpaltas_agorevei_me_kouraki

Advertisements