Πως δυσυπολογίζεται η ανεργία

Με άρθρο του που αναδημοσιεύτηκε σε πολλά “εκπαιδευτικά portal”, ο γνωστός συνδικαλιστής Παληγιάννης Βασίλειος θέτει το πρόβλημα της ανεργίας στην εκπαίδευση:

“10.162 δάσκαλοι και 9.180 νηπιαγωγοί παραμένουν άνεργοι[…]

Απ’ αυτούς τους πίνακες έχουν προσληφθεί έως σήμερα 17/10/2016 3.048 (2.739 ΠΕ70 και 309 ΠΕ7050) δάσκαλοι και 1.892 (1.554 ΠΕ60 και 338 ΠΕ6050) νηπιαγωγοί.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία 10.162 δάσκαλοι και 9.180 νηπιαγωγοί ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. 19.342 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Το προσεχές διάστημα θα προσληφθούν αναπληρωτές για Ζ.Ε.Π., παράλληλη στήριξη, προσφυγικές δομές και για την κάλυψη των κενών στη γενική αγωγή. Προσλήψεις που δεν θα ξεπεράσουν τις 1.800.

Είναι αλήθεια πως χιλιάδες νέοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν τις σπουδές τους με όνειρα και ιδιαίτερα οι δάσκαλοι με τη σιγουριά της επαγγελματικής αποκατάστασης. Σήμερα ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Δυστυχώς οι ρυθμίσεις Φίλη σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό δε δίνουν ελπίδα για την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση.”

Επειδή οι συνδικαλιστές συνηθίζουν να δείχνουν το δέντρο και όχι το δάσος, καλό είναι να θυμίσουμε ορισμένα δεδομένα.

Η ανεργία του εκπαιδευτικού κλάδου δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί άνεργοι πτυχιούχοι δεν είναι μόνο όσοι κάνουν αίτηση για αναπληρωτές, ούτε το κράτος θα μπορούσε, σε οποιαδήποτε εποχή, να προσλαμβάνει όλους όσους κάνουν αίτηση αναπληρωτή όταν επικρατεί η αθρόα εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές και φυσικά και η αντίστοιχη αθρόα εξαγωγή πτυχιούχων.

Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση των δασκάλων και των νηπιαγωγών, θα θυμίσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια άλλοι γνωστοί συνδικαλιστές της εκπαίδευσης δήλωναν με έπαρση ότι φρόντισαν με συνεχείς πιέσεις να γίνουν μαζικοί διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών επιβάλλοντας την υποχρεωτική προσχολική αγωγή:

Οι συνδικαλιστάδες επαίρονται για το γεγονός της καθιέρωσης του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, χωρίς χαρτί του οποίου τα παιδιά δε μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό. Αυτό βέβαια την ίδια στιγμή που οι συνδικαλιστάδες επίσης πιέζουν για την εγγραφή στο σχολείο των παιδιών των λαθρομεταναστών χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο όνομα “της καταπολέμησης του ρατσισμού”.

Με χαρακτηριστική αφέλεια, οι συνδικαλιστές νόμιζαν ότι οι ίδιοι ρυθμοί προσλήψεων θα συνέχιζαν να παρατηρούνται, καμάρωναν για το επίτευγμά τους, παρουσίαζαν ως προσωπική επιτυχία τους μια ψευδή πραγματικότητα όπου όλοι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί θα διορίζονται την επομένη της αποφοίτησής τους. Αφού καλλιέργησαν αυτή την εικόνα, τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τα φυσιολογικά επακόλουθα του κορεσμού των προσλήψεων σε ένα υδροκέφαλο κράτος που παραπαίει οικονομικά εδώ και χρόνια.

Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι σε πολλούς κλάδους οι υποψήφιοι αναπληρωτές είναι στην πραγματικότητα θύματα της ανύπαρκτης βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που κατέληξαν να προσπαθούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση.

Μέσα σε όλα αυτά, οι συνδικαλιστές ρίχνουν το φταίξιμο στις ρυθμίσεις του Φίλη, στον οποίο δεν έχουμε χαριστεί αλλά δεν θα του αποδώσουμε και όλη την κακοδαιμονία της εκπαίδευσης. Για την κακοδαιμονία της αποχριστιανοποίησης και αποεθνικοποίησης της εκπαίδευσης από τον Φίλη κανένας συνδικαλιστής δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, αντίθετα περιμένουν πότε θα εισρεύσουν νέα λαθρόπουλα για να γίνουν περισσότεροι διορισμοί και να μοιραστούν καρέκλες!

Advertisements