Ιερά Μονή Εσφιγμένου και “αδελφότητες θεολόγων”: Αδυσώπητες συγκρίσεις

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, θα κάνουμε κάποιες συγκρίσεις που θα έπρεπε να έχουν ακουστεί πολλά χρόνια πριν.

Η Ι.Μ.Εσφιγμένου πήρε κάποτε την απόφαση να μην ακολουθήσει τις κακοδοξίες του μασσώνου (33ου βαθμού) οικουμενιστή Αθηναγόρα. Για την απόφαση αυτή δέχτηκε συνεχείς επιθέσεις και αφόρητες πιέσεις, χωρίς όμως να υποκύψει. Οι πιέσεις αυτές έφτασαν μέχρι του σημείου να εμποδίζεται η επικοινωνία με τον έξω κόσμο και ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα. Παρά τις στερήσεις, οι Εσφιγμενίτες παρέμειναν σταθεροί χωρίς να τους δελεάσουν τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ. Παρέμειναν σταθεροί ακόμα και όταν το σύστημα επιστράτευσε την μασσωνοκρατούμενη δικαστική εξουσία και τα ένστολα σκυλιά του.

Μέσα σε όλες αυτές τις δυσκολίες, η Ι.Μ.Εσφιγμένου παρέμεινε προπύργιο πνευματικής αντίστασης, πρωτοστατώντας στην αντίδραση ενάντια στην Κάρτα του Πολίτη και το ηλεκτρονικό χρήμα και αποτελώντας ένα συνεχές αγκάθι στα πλευρά του συστήματος που έχει μάθει να συνδιαλλέγεται με αντάλλαγμα χρήμα και οφίτσια.

Όταν οι διώξεις κορυφώθηκαν με την υποκινούμενη δικαστική δίωξη και πρωτοφανή καταδίκη σε 20 έτη(!) φυλάκισης για τον ηγούμενο της Μονής, κάποιοι αντέδρασαν οργανώνοντας με πενιχρά μέσα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και την Ουρανόπουλη, όπου πλήθος απλού και εν πολλοίς φτωχού κόσμου προσέτρεξε:

“Ένα δραματικό μήνυμα του Γέροντα Μεθόδιου, ηγούμενου της διωκόμενης Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, του μοναδικού μοναστηριού που αντιστέκεται στην επέλαση του Οικουμενισμού, για την συγκέντρωση συμπαράστασης στην καταδίκη του με 20 χρόνια κάθειρξης που έγινε έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο την 1/2/2017.”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη Χαλιδικής, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017. ΚΑΤΩ τα ΧΕΡΙΑ από τον Γέροντα Μεθόδιο και την Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Η επίσημη εκκλησία του νέου ημερολογίου δυσκολεύτηκε να κρύψει την χαρά της για τις διώξεις κατά της Ι.Μ.Εσφιγμένου, ενώ η εκκλησία του παλαιού ημερολογίου αρκέστηκε σε κάποια χλιαρή ανακοίνωση που μάλλον δημιούργησε περισσότερες απορίες από όσες έλυσε.

Στο σημείο αυτό θα γυρίσουμε πίσω στο χρόνο.

Για τους νεώτερους στο χώρο της εκπαίδευσης, υπήρχε κάποτε μια εποχή που στη θέση των διαφόρων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ήταν κάποιες “αδελφότητες θεολόγων”. Σε αυτές δεν ανήκαν μόνο θεολόγοι, αλλά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, παρέμειναν όμως γνωστές ως “αδελφότητες θεολόγων”. Και μπορεί επιφανειακά να είχαν διαφορετικό χαρακτήρα από τα σημερινά εκπαιδευτικά αδελφάτα, η ουσία όμως παρέμενε ίδια: Με πρόσχημα κάποια ιδεώδη, διαπλεκόμμενες ομάδες οργάνωναν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και έλυναν και έδεναν. Τα πλαίσια της ιδεολογικής τρομοκρατίας που επέβαλαν ήταν διαφορετικά από τα αντίστοιχα σημερινά, όμως ήταν κάτι παραπάνω από υπαρκτά, καθώς σε κάθε εποχή υπάρχουν τρόποι να στιγματιστούν με διάφορες κατηγορίες όσοι αντιδρούν στο φατριασμό και την αναξιοκρατία.

Οι παραεκκλησιαστικές αυτές οργανώσεις, δρώντας σεκταριστικά, δημιούργησαν στεγανά προτεσταντικού, ή μάλλον χιλιαστικού τύπου, παγίωσαν παράλληλες παραεκκλησιαστικές δομές και δικτυώθηκαν με διάφορες μορφές εξουσίας.

Η δικαιολογία για όλες αυτές τις υπερβολές που συχνά περνούσαν στα όρια της αίρεσης ήταν πως ήθελαν δήθεν να διατηρήσουν τον πραγματικό χαρακτήρα του Χριστιανισμού, να υπερασπιστούν τις Χριστιανικές αρχές και να αντισταθούν σε ξένες επιρροές. Χρηματοδότησαν τις σπουδές κάποιων ώστε να μπορούν μετά να τους ελέγχουν και όσες φορές ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στις πρακτικές τους, αυτές δεν βρήκαν απήχηση από τους θεσμούς.

Το αν αυτές οι οργανώσεις είχαν όντως σκοπό να αντισταθούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα του Χριστιανισμού φάνηκε από αρκετά νωρίς, και ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια: Γρήγορα πέρασαν στη στήριξη του οικουμενιστή Αθηναγόρα και στην ταύτιση με την καραμανλική και μασσωνική ΝΔ, συναγωνίστηκαν αρχιερείς στην καθιέρωση του “αντιρατσισμού” και παρουσίασαν καινοφανείς αιρετικές δοξασίες ως δήθεν Ορθόδοξες.

Με την κάλυψη ανώτατων δικαστικών λειτουργών, συνέχισαν ανενόχλητα τη δράση τους φτάνοντας στο σήμερα, όπου ξεκοκαλλίζουν τις κληρονομιές αφελών και διάγουν άνετο νομοταγή βίο, ενώ μέλη τους τολμούν να παρουσιάζονται στον πατριωτικό χώρο ως “αγωνιστές” και “πατριωτικώς πολιτευόμενοι” για να μαζεύουν ψήφους από όσους στερούνται ορθής πολιτικής διαίσθησης.

Ενώ ο απλός κόσμος παλεύει με την οικονομική κρίση, αυτοί έχουν εξασφαλίσει τη διαβίωσή τους και επιδίδονται σε κοσμικές δεξιώσεις. Και το κυριότερο, ενώ ο Χριστιανισμός βρίσκεται υπό διωγμό, αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα και προσπαθούν να οδηγήσουν τον κόσμο που δυστυχώς επηρεάζουν στην αποστασιοποίηση.

Και πως θα μπορούσε να είναι άραγε διαφορετικά, όταν για δεκαετίες έδρασαν κάτω από την προστατευτική σκιά του πολιτικού καθεστώτος, και το 1972 μέλη τους υπήρξαν μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του Ορθοδόξου Τύπου επειδή ο Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος στηλίτευε τον οικουμενισμό και το από τότε σχεδιαζόμενο πλάνο της πανθρησκείας;

Επόμενο ήταν να απουσιάζουν από κάθε αγώνα του σήμερα, αλλά αντίθετα να ασχολούνται με την συγκέντρωση ενίσχυσης για τους “πρόσφυγες”.

Οι δύσκολοι καιροί δείχνουν την πραγματικότητα και αποκαλύπτουν ποιοί είναι πραγματικοί και ποιοί είναι σαθροί.

Advertisements