Ανθρωποφαγία στα ΙΕΚ: Οι άνεργοι και ο πολυθεσίτης Παναγιώτης Βουγλάνης

Όταν άρχισε να μοριοδοτείται η ιδιότητα του ανέργου υποψήφιου εκπαιδευτή στα δημόσια ΙΕΚ (όσο αξιόπιστη μπορεί να θεωρηθεί η διαδικασία αυτής της μοριοδότησης), υπήρξε μια παρασκηνιακή αντίδραση: Κάποιοι άρχισαν να ισχυρίζονται πως όσοι προσλήφθηκαν το χειμερινό εξάμηνο ως άνεργοι δεν έχουν δικαίωμα να δηλώνουν άνεργοι στις αιτήσεις του εαρινού εξαμήνου, γιατί δήθεν το προηγούμενο εξάμηνο ήταν εργαζόμενοι(!).

Το ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία λογική βάση είναι φανερό σε οποιονδήποτε διαθέτει κάποια στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία. Ο προσληφθείς του χειμερινού εξαμήνου που δεν διαθέτει άλλη εργασία δεν μπορεί να δηλώσει πως δεν είναι άνεργος όταν η αίτησή του αφορά το ίδιο το ΙΕΚ στο οποίο εργάζεται, καθώς τότε θα είναι και τυπικά άνεργος εξαιτίας της δήλωσής του.

Κάποιοι όμως συνέχισαν να δημιουργούν ζήτημα γύρω από τους άνεργους, αποσκοπώντας στο να καταφέρνουν να τους εκδιώξουν και να έχουν οι ίδιοι προτεραιότητα στις προσλήψεις των ΙΕΚ.

Στο μεταξύ, κάποιοι έκαναν παρασκηνιακές επαφές με τους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και πέτυχαν οι αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτών να γίνονται μόνο μία φορά το χρόνο, καταργώντας έτσι τις αιτήσεις για το εαρινό εξάμηνο. Θυμίζουμε τι είχαμε γράψει για την ιστορία αυτή:

Αιτήσεις στα ΙΕΚ: Από το παρασκήνιο στον ΑΜΚΑ

[…]Ανάμεσα στους υπόλοιπους που ζήτησαν διάφορες αλλαγές ήταν και ένας νεόκοπος σύλλογος με τη βαρύγδουπη ονομασία “Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΙΕΚ”, που δεν εκπροσωπεί κανέναν εκτός από μία μικρή ομάδα επιτήδειων.

[…]Οι εκπρόσωποι του εν λόγω ψευτοσωματείου εμφανίζονται στο Υπουργείο Παιδείας ως προνομιακοί συνομιλητές για θέματα ΙΕΚ και προβάλλουν κάποιες απαιτήσεις που γίνονται δεκτές με ιδιαίτερη ευκολία. Αυτές αφορούν τη δημιουργία ενός ακόμα μητρώου, αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων, ζητήματα που αφορούν την ισχυροποίηση μίας συγκεκριμένης κλίκας στα δημόσια ΙΕΚ, και κατά περίεργο τρόπο και ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικά με το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

[…]Εντύπωση κάνει και το ότι ζητήθηκε οι αιτήσεις στα ΙΕΚ να γίνονται μία φορά το χρόνο και όχι κάθε εξάμηνο. Για κάποιο λόγο το υπουργείο είδε πολύ θετικά αυτή την πρόταση, παρά το γεγονός ότι τα διαφορετικά εξάμηνα έχουν και διαφορετικά μαθήματα και μία τέτοια πρόταση είναι το λιγότερο εκτός πραγματικότητας.

Αιτήσεις στα ΙΕΚ

Όπως έχουμε αποκαλύψει στο παρελθόν, κατά διαστήματα εμφανίζονται διάφορες οργανώσεις-σφραγίδες, οι οποίες εκπροσωπούν τα στενά συμφέροντα ολιγάριθμων ομάδων. Όμως οι οργανώσεις αυτές βρίσκονται να εκπροσωπούν ολόκληρους κλάδους σε προνομιακές συζητήσεις με ανώτερους παράγοντες ή και υπουργούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμφανίστηκε μία οργάνωση φάντασμα με την επωνυμία “Σωματείο Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΙΕΚ”, ή για συντομία ΣΕΕΚΙΕΚ. Το ψευτοσωματείο αυτό ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί όλους τους ωρομίσθιους των ΙΕΚ και προέβη σε προνομιακές συνομιλίες στο Υπουργείο Παιδείας, καταφέρνοντας να επιβάλλει ορισμένα περίεργα αιτήματα, όπως την υποβολή αιτήσεων μία φορά το χρόνο και για τα δύο εξάμηνα, την καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων μοριοδότησης, την προώθηση του μητρώου στα πρότυπα του ΕΚΕΠΙΣ αλλά και την ματαίωση της μεταστέγασης του ΙΕΚ Κορυδαλλού(!).

Τον τελευταίο καιρό διακινήθηκε μία επιστολή του ψευδοσωματείου ΣΕΕΚΙΕΚ που προσπαθούσε με νομικίστικο τρόπο να θεσμοθετήσει αυτή την ανθρωποφαγία στα ΙΕΚ εις βάρος των άνεργων υποψηφίων:

“Περγάμου 71 ΤΚ:14235 – Νέα Ιωνία
Τηλ : 6937919087 Φαξ : 2102799892
email: seekiek@gmail.com

ΑΘΗΝΑ : 29/1/2017
Αρ. Πρωτ: 094
ΠΡΟΣ : 1.ΔΙΕΚ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

ΚΟΙΝ :

Θέμα “Θέματα προσλήψεων ”

Έχει παρατηρηθεί ότι εκπαιδευτές που εργαζόντουσαν στο προηγούμενο εξάμηνο, προσλαμβάνονται σήμερα στο εξάμηνο 2017Α και λαμβάνουν 20 ώρες, δηλαδή αντιμετωπίζονται ως άνεργοι.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιότητα του ανέργου παύει με την πρόσληψη έστω και μίας ώρας.

Συνεπώς για το διάστημα που εργάζεται εκπαιδευτής στο ΔΙΕΚ δεν θεωρείται άνεργος και δεν λαμβάνει βεβαίωση ανεργίας ήτοι σε διαφορετική περίπτωση η βεβαίωση αποτελεί παράνομη διοικητική πράξη, και ανακαλείτε ελευθέρως και άνευ ουδεμίας δια το δημόσιο συνέπειας, τουλάχιστον εντός ευλόγου χρόνου. Χρόνος ίσης πενταετίας από την έκδοση της βεβαίωσης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη εύλογος για ανάκληση.

Επισημαίνουμε ότι οι ανακλήσεις δρούν αναδρομικώς και οι σχετικές βεβαιώσεις θεωρούνται ως μηδέποτε εκδοθείσες. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει σχετικώς ενημερωθεί για το ζήτημα και δόθηκε έμφαση στη μη καταβολή των χρημάτων για παραπάνω από 10 ώρες σε κάποιον που δεν έχει την ιδιότητα του ανέργου.

Παρακαλούμε για την ιδιαίτερη προσοχή στην ανάθεση ωρών σε όμοιες περιπτώσεις, διότι έτσι στερούνται οι πραγματικά άνεργοι το δικαίωμα αυτό.

Ο Πρόεδρος
ΒΟΥΓΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ”

Για όσους αναρωτιούνται γιατί την επιστολή υπογράφει μόνο ο Πρόεδρος Βουγλάνης Παναγιώτης και όχι και ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Παπαδόπουλος, ο λόγος είναι πως ο Μάριος Παπαδόπουλος παραιτήθηκε σχετικά πρόσφατα από τη θέση του Γενικού Γραμματέα και πλέον είναι μόνο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Υποθέτουμε πως η αντικατάστασή του δε θα είναι εύκολη, καθώς όλο το ψευδοσωματείο περιλαμβάνεται στην παρακάτω φωτογραφία:

Δεν απορούμε για τα ορθογραφικά λάθη του Παναγιώτη Βουγλάνη στο έγγραφό του, καθώς έχουμε ήδη αναφερθεί στην ένδεια του λόγου του.

Απορούμε όμως με το νέο όριο ανθρωποφαγίας που έφτασε με την επιστολή του αυτή, με την οποία ζητά όσοι προσλήφθηκαν στο χειμερινό εξάμηνο με την ιδιότητα του άνεργου και συνεχίζουν την εργασία τους κατά το εαρινό εξάμηνο να μη θεωρούνται άνεργοι για το ΙΕΚ επειδή εργάστηκαν το προηγούμενο εξάμηνο στο ΙΕΚ, οπότε αξιώνει να τους αφαιρεθούν ώρες από το ωράριό τους και χρήματα από τα ωρομίσθιά τους!

Και αφού επιδίδεται στο δίλλημα της κότας και του αυγού, στο τέλος ισχυρίζεται πως το κάνει από πόνο για τους άνεργους!

Εκείνο που ο Παναγιώτης Βουγλάνης ξέχασε να αναφέρει είναι πως ο ίδιος πήγε στο Υπουργείο Παιδείας και κανόνισε, μεταξύ άλλων συντεχνιακών απαιτήσεων, να γίνονται αιτήσεις μόνο μία φορά το χρόνο και να αντιμετωπίζονται τα δύο εξάμηνα σαν μία ενιαία περίοδος.

Όπως είχαμε τονίσει και τότε, το αίτημα αυτό στερείται λογικής, όμως το ψευδοσωματείο του Βουγλάνη, προβάλλοντας τον ψευδή ισχυρισμό πως δήθεν εκπροσωπεί 8.000 “ωρομίσθιους” και έχοντας παρασκηνιακά ερείσματα στην αυλή της εξουσίας, κατάφερε να περάσει με μεγάλη άνεση την αλλαγή αυτή. Αφού την πέρασε, τώρα διαμαρτύρεται επειδή τα δύο εξάμηνα αντιμετωπίζονται ενιαία!

Ο Γαβρόγλου αρκέστηκε σε μία “διορθωτική εγκύκλιο”, γιατί κανένας υπουργός παιδείας δεν έχει το σθένος να εξυγιάνει το χώρο αυτό καταργώντας τα ΙΕΚ, τα οποία έχουν μεταβληθεί και τυπικά πλέον σε πεδίο δράσης επιτήδειων διαδρομιστών με κύρια ευθύνη αυτή των παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας και των υπουργικών αυλών.

Όσο για τον Παναγιώτη Βουγλάνη, είχε το θράσος να απειλεί το Education in Greece που πρώτο αποκάλυψε το βρώμικο ρόλο των ψευδοσωματείων, αγνοώντας πως κάποιοι βρίσκονται απέναντι σε κάθε κέντρο εξουσίας και παραεξουσίας χωρίς να πτοούνται από απειλές.

Τα ΙΕΚ έχουν αποτύχει πλήρως στην υποτιθέμενη αποστολή τους. Υπάρχουν για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από την παροχή πραγματικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα κρούσματα ανθρωποφαγίας που λαμβάνουν χώρα σε αυτά δείχνουν πως δεν είναι απλώς επιζήμια, αλλά συντελούν ενεργά στον εκχυδαϊσμό της κοινωνίας και τον εξωστρακισμό της στοιχειώδους ανθρωπιάς. Μόνο η κατάργησή τους θα μπορέσει να σταματήσει αυτή την εικόνα που μάταια το κατεστημένο προσπαθεί να κρύψει.

Advertisements