Η ΝΔ για τους διευθυντές των ΙΕΚ

Οι θέσεις των διευθυντών και υποδιευθυντών των ΙΕΚ είναι κομματικά μοιρασμένα οφίτσια που στο παρελθόν άλλαζαν χέρια με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή ακόμα και με κάθε ανασχηματισμό. Όμως τα τελευταία χρόνια επήλθε μία νέα κατάσταση, που το σύστημα αναζήτησε μία ευρύτερη συναίνεση στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος συγκυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν το σύστημα να αναγνωρίσει τα κεκτημένα των λαμογιών που το υπηρέτησαν καλά και να θεσμοθετηθεί άτυπα μία μονιμότητα των θέσεων αυτών.

Από την άλλη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να δέχεται την ανάγκη “αξιοποίησης” των καλών λαμογιών, αλλά δεν παύει να θέλει να βολέψει και καινούρια λαμόγια, οπότε επόμενο είναι να δημιουργούνται και γκρίνιες.

Κάπως έτσι φτάσαμε και στην παρακάτω ερώτηση στη βουλή την οποία κατέθεσε το μόρφωμα της ΝΔ, αλλά χωρίς να επιδιώξει (για ευνόητους λόγους) να δώσει συνέχεια:

“ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΙΕΚ

Με την Κ1/62088/12-4-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης – Νέας Γενιάς ορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης για την επιλογή Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο στόχος της διαδικασίας είναι η επιλογή των πλέον άξιων στις θέσεις των Διευθυντών ή η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Συγκεκριμένα:

Ο καθοριζόμενος από την παραπάνω Απόφαση τρόπος μοριοδότησης απαξιώνει τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών έναντι των επιμορφωτικών σεμιναρίων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων συγκεκριμένων αντικειμένων και, ταυτόχρονα, προσμετρώνται αθροιστικά μόρια σε όσους έχουν παρακολουθήσει αυτά τα προγράμματα επιμόρφωσης, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε όσους έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα ίδια αντικείμενα. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Υποψήφιος που έχει παρακολουθήσει δύο σεμινάρια στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων λαμβάνει 8 μόρια, ενώ υποψήφιος που κατέχει τα δύο αντίστοιχα μεταπτυχιακά λαμβάνει 6 μόρια.

Κάτοχος διδακτορικού με αντικείμενο την επαγγελματική κατάρτιση και την επιμόρφωση ενηλίκων που κατέχει και μεταπτυχιακό στη διοίκηση της εκπαίδευσης λαμβάνει λιγότερα μόρια από υποψήφιο που έχει παρακολουθήσει τρία σεμινάρια επιμόρφωσης με αντίστοιχη θεματολογία.

Η διοικητική εμπειρία του Υποδιευθυντή ΙΕΚ μοριοδοτείται με 0,5 μόρια ανά έτος, ενώ η διοικητική εμπειρία Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας μοριοδοτείται με 1 μόριο ανά έτος. Δηλαδή, θεωρείται περισσότερο σημαντική για την επιλογή των Διευθυντών των ΙΕΚ, η εμπειρία στην τυπική εκπαίδευση παρά στα ΙΕΚ.

Η διοικητική εμπειρία, σε θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή προσμετράται λιγότερο από τη διδακτική εμπειρία, παρόλο που η επιλογή αφορά σε θέση Διευθυντή η οποία περιλαμβάνει καθαρά διοικητικά καθήκοντα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να γίνει με αυτονόητα αξιοκρατικά μοριοδοτούμενα κριτήρια η επιλογή Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και να αποκατασταθούν οι προαναφερόμενες αδικίες και αστοχίες της τρέχουσας διαδικασίας;

Αθήνα, 20 Απριλίου 2016

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μάξιμος Χαρακόπουλος
Κωνσταντίνος Τσιάρας
Θεόδωρος Φορτσάκης
Μαρία Αντωνίου
Άννα Καραμανλή
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
Ιωάννης Αντωνιάδης
Κωνσταντίνος Βλάσης
Κωνσταντίνος Κοντογεώργος
Γεώργιος Στύλιος
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
Μάνος Κόνσολας”

Το να μιλά η ΝΔ για αξιοκρατικά κριτήρια ξεπερνά τα όρια του γελοίου, καθώς είναι γνωστό το όργιο αναξιοκρατίας που χαρακτήρισε κάθε περίοδο νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Αφού όμως οι συγκεκριμένοι βολευτές θεώρησαν καλό να αναφερθούν σε συγκεκριμένα κριτήρια δε θα μπορούσαμε να μη τα σχολιάσουμε.

Η ύπαρξη πληθώρας τίτλων επιμόρφωσης οφείλεται στο ότι κάποιοι όλα αυτά τα χρόνια έστησαν μια αντίστοιχη βιομηχανία τέτοιων τίτλων, και σε ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό όσοι τους συγκέντρωσαν ανήκαν σε κλειστές ομάδες με βλέψεις στην εξουσία. Καλό είναι να θυμούνται στη ΝΔ πως από τα κομματικά γραφεία έφευγαν ειδοποιήσεις και κατευθύνσεις για συμμετοχή σε “επιμορφώσεις” όπου μοιράζονταν αφειδώς τίτλοι χωρίς αντίκρυσμα.

Όσο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που αναφέρονται, είναι αμφισβητήσιμο αν αφορούν παραδεκτά επιστημονικά αντικείμενα. Η σχετική βιομηχανία τέτοιων τίτλων άνθισε όταν την ανακάλυψαν οι εξουσιομανείς, επιτήδειοι και υπερφιλόδοξοι που αναζητούσαν εύκολα αντικείμενα προκειμένου να μαζεύουν μόρια. Φυσικά αν κάποιος ήθελε έναν τίτλο μόνο και μόνο για να πουλήσει μούρη κοπιάζοντας όσο γίνεται λιγότερο δε θα πήγαινε να κάνει μεταπτυχιακό στην χημεία των πολυμερών ή διδακτορικό στα αρχαιολογικά ευρήματα της προϊστορικής περιόδου της Σιβηρίας, αλλά στη διοίκηση της εκπαίδευσης και την εκπαίδευση ενηλίκων.

Για το κατά πόσο βελτίωσαν την εκπαίδευση οι αθρόες κατακτήσεις τέτοιων αστείων τίτλων σπουδών, η σημερινή εικόνα των ΙΕΚ μιλάει από μόνη της, για να μην πάμε και στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αυτά τα αντικείμενα “σπουδών” θα έπρεπε να αποτελούν τίτλους σεμιναρίων και όχι μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

Οι βολευτές της ΝΔ αναρωτιούνται και για τη μοριοδότηση της διοικητικής εμπειρίας. Άραγε πώς αποκτήθηκε αυτή η διοικητική εμπειρία όταν οι τοποθετήσεις στις σχετικές θέσεις περνούσαν απαραίτητα από τα κομματικά γραφεία; Και πως εξηγείται η ύπαρξη κάποιων ατόμων που ποτέ τους δεν άσκησαν διδακτικά καθήκοντα, αλλά αντίθετα από τη στιγμή του διορισμού τους στη δημόσια εκπαίδευση βρέθηκαν κατευθείαν σε διευθυντικές θέσεις στα ΙΕΚ;

Ανάμεσα στους βολευτές που κατέθεσαν την ερώτηση αυτή βρίσκουμε και αρκετούς που πέρασαν από το Υπουργείο Παιδείας, όπως τον Κουκοδήμο, το Στύλιο και τον Γκιουλέκα. Όλοι αυτοί άραγε δε γνωρίζουν τίποτα για τη βιομηχανία επιμορφώσεων και μεταπτυχιακών ή για το πως αποκτήθηκε η διοικητική προϋπηρεσία και πως τοποθετούνταν (και τοποθετούνται) οι διευθυντές των ΙΕΚ;

Με τη γραφική Μαρία Αντωνίου, που μαθαίνουμε πως διατηρεί εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις με όψιμη χρυσαυγίτισσα πολιτεύτρια, θα ασχοληθούμε κάποια άλλη φορά. Όσο για τον Χαρακόπουλο, είναι αστείο να μιλάει για αξιοκρατία και αδικίες όταν δε χάνει ευκαιρία να εναγκαλίζεται με τους συνδικαληστές της ΔΑΚΕ.

Advertisements