ΑΜΚΑ και εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Τους τελευταίους μήνες είδαμε μία έντονη αντίδραση των συνδικαληστάδων αλλά και διαφόρων “στελεχών” της τεχνικής εκπαίδευσης στα σχέδια του υπουργείου παιδείας να απαιτείται αριθμός ΑΜΚΑ για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑΛ. Με ιδιαίτερη επιθετικότητα μίλησαν για φακέλωμα των μαθητών και παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι υπουργικές αποφάσεις κρύβουν σκοπιμότητα, όμως το ερώτημα είναι γιατί οι συνδικαληστές δεν αντέδρασαν με την ίδια σφοδρότητα για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικατασταθεί το μαθητικό και φοιτητικό πάσο με ηλεκτρονική κάρτα, για την έκδοση της οποίας επίσης θα απαιτείται ο αριθμός ΑΜΚΑ.

Επίσης δεν είδαμε καμία αντίδραση των συνδικαληστών τα προηγούμενα χρόνια, όταν η κατοχή αριθμού ΑΜΚΑ επιβλήθηκε σαν προαπαιτούμενο για να μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση στα ΙΕΚ. Και τότε σημειώναμε την επιδεικτική σιωπή των συνδικαληστών, οι οποίοι ήταν απασχολημένοι με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Το πραγματικό πρόβλημα των συνδικαληστών δεν είναι τα προσωπικά δεδομένα και το φακέλωμα των μαθητών ή των υποψήφιων συμβασιούχων, όπως ισχυρίζονται, διαφορετικά θα έδειχναν κάποια αντίδραση σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Το πρόβλημά τους είναι ότι αν η εγγραφή στα ΕΠΑΛ γίνει πιο γραφειοκρατική τότε μπορεί να αποθαρρυνθούν υποψήφιοι μαθητές και να κλείσουν κάποια τμήματα λόγω έλλειψης μαθητών.

Όλες οι αντιδράσεις των συνδικαληστών είναι επιλεκτικές και υποκριτικές και υπαγορεύονται από το συμφέρον. Ας μην προξενεί λοιπόν καμία κατάπληξη η συμπόρευσή τους με την εξουσία όταν δεν θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα!

Advertisements