Η σφαγή των αμνών

Διαχρονικά υπάρχουν κάποιοι που πεισματικά ισχυρίζονται πως ο Χριστιανισμός πρέπει να ταυτίζεται με την παθητικότητα όταν πρόκειται για σύγκρουση με τους ισχυρούς. Και φροντίζουν για την επιβολή της ισχύος τους στους αδύναμους, θα συμπληρώναμε εμείς.

Όπως και να έχει, η νοοτροπία αυτή δεν είναι νεοφανής, και μοιραία έχει οδηγήσει αρκετούς σε αποκήρυξη του Χριστιανισμού ακριβώς επειδή δε μπορούν να δεχτούν τη μοιρολατρεία, την οποία εντέχνως οι πρώτοι προσπαθούν να επιβάλλουν ως δήθεν προαπαιτούμενο του Χριστιανικού φρονήματος.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε μια αναζωπύρωση του ζητήματος της επιβολής στην Κάρτα του Πολίτη, η οποία αποτελεί διακομματικό στόχο σχεδόν όλων των κομμάτων, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής που έχει πολλές φορές εκδηλώσει την κάθετη αντίθεσή της.

Το θέμα φυσικά δεν είναι καθόλου καινούριο. Ενδεικτικά θυμίζουμε την επιβολή του ΑΜΚΑ στους υποψήφιους ωρομίσθιους του Υπουργείου Αντεθνικής Παιδείας, όπως επίσης και τα όσα αναφέραμε για διάφορους “πανεπιστημιακούς” που κατά διαστήματα το σύστημα ανασύρει προκειμένου να προχωρήσει η ιδέα των αποκλειστικά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Θυμίζουμε επίσης πρόσφατη αναφορά μας στο θέμα:

Η πραγματική αποστολή του Κούλη Μητσοτάκη

Ενώ ο ολοκληρωτισμός του ιουδαιοκρατικού καθεστώτος πλησιάζει όλο και πιο κοντά, εμφανίζονται διάφοροι θεολογούντες και με στόμφο κηρύττουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας(!). Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι πάρα πολλοί οι Ινδοί και οι Κινέζοι, και δεν υπάρχει υποδομή για την ένταξή τους στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε έχουμε καιρό μέχρι τότε(!).

Θα υπάρξει εκτενής αναφορά του Education in Greece στο θέμα αυτό, όμως προς το παρόν θα πούμε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αστείοι, καθώς ήδη στις χώρες αυτές υπάρχει σχετική προετοιμασία για ένα συνολικό σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου του πληθυσμού. Ιδιαίτερα στην Ινδία, αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα χωρίς καμία αντίσταση ένα τεράστιο πρόγραμμα πρωτοφανούς μαζικού ηλεκτρονικού φακελώματος του συνόλου του πληθυσμού. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει ήδη θεωρηθεί ανασφαλές και επικίνδυνο για την ιδιωτικότητα του ατόμου, με τις αρχές να προχωρούν στην υλοποίησή του ταυτόχρονα με τον περιορισμό των χαρτονομισμάτων. Ταυτόχρονα, στην Κίνα ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα αυτόματης ηλεκτρονικής βαθμολόγησης του φρονήματος του πολίτη, από το οποίο θα εξαρτάται η αντιμετώπισή του από το κράτος.

Στους παραπάνω ισχυρισμούς συμπληρώνουν και πως “αν δεν έλθουν οι δύο προφήτες της Αποκαλύψεως δεν έχουμε να φοβώμεθα τίποτε”. Δηλαδή μέχρι τότε η θεολογική άποψη είναι να παραμένει ο κόσμος αδιάφορος για όσα συμβαίνουν, και αν δει τους προφήτες τότε να αρχίσει να φοβάται(!). Με άλλα λόγια, το μόνο που προσφέρει αυτή η θεολογία είναι το δίλλημα μεταξύ παθητικότητας και φόβου.

Αυτού του είδους η θεολογία αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς η σιωπή σε όσα συμβαίνουν και η παθητική αποδοχή των σχεδίων της εξουσίας μπορεί να βολεύει την ίδια την εξουσία αλλά δεν μπορεί να αποτελεί θρησκευτικό δόγμα για οποιοδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο. Και σίγουρα τα Ευαγγέλια βρίθουν παραδειγμάτων αντίθεσης προς την εξουσία και όχι παθητικής αποδοχής της.

Όμως είναι γεγονός πως όταν τα τείχη είναι έτοιμα να πέσουν, κάποιοι θεωρούν πως είναι καλή ευκαιρία να στραφούν στο μοναχισμό.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε να προχωρά με ταχύ βήμα το ηλεκτρονικό φακέλλωμα των μαθητών. Θα περίμενε κανείς πως το σύνολο των ΟΛΜΕδων που άλλοτε κόπτεται για τα “δικαιώματα των παιδιών” θα αντιδρούσε, όμως είδαμε ακόμα και την αριστεροκρατούμενη ΟΙΕΛΕ να επαινεί την κυβερνητική πολιτική.

Οι μαθητές αυτοί στο μέλλον θα υποχρεωθούν να λάβουν την Κάρτα του Πολίτη, και μέσα στο γενικότερο κλίμα παθητικότητας στο οποίο συνεισφέρουν οι συγκεκριμένοι θεολογούντες θα αποδεχθούν εύκολα τις επόμενες “πρωτοβουλίες του κράτους για τον εκσυγχρονισμό”. Που βρίσκεται η ευθύνη των εκπαιδευτικών απέναντι στους σημερινούς μαθητές αν υιοθετούν τέτοιες προσεγγίσεις που προαγάγουν τη μοιρολατρεία και την παθητικότητα;

Και για όσους θεωρήσουν πως αυτές οι αντιλήψεις εκφράζουν πραγματικά το Χριστιανικό πνεύμα και αναζητήσουν αλλού απαντήσεις, μη αποδεχόμενοι την παθητική αποδοχή των όσων συμβαίνουν, ποιά θα είναι η ευθύνη των θεολογούντων του “δε βαριέσαι, έχουμε καιρό ακόμα”;

Πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια στα σχέδια της διεφθαρμένης εξουσίας, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι τόσο εμφανή και στοχεύουν στην πλήρη στέρηση της ελεύθερης βούλησης του ατόμου, στερώντας του ακόμα και τον έλεγχο των χρημάτων του.

Advertisements