Οι αλλαξοκωλιές της γαλάζιας οικογένειας Παπακώστα

Η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εξέπληξε πολλούς, όχι όμως και εμάς που πολύ καιρό πριν γράφαμε για το πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα έρθουν πολύ κοντά:

Στη Σιβιτανίδειο η εξαγγελία της συγκυβέρνησης από τον Ιερώνυμο

Ενώ η Κατερίνα Παπακώστα απολαμβάνει την άνεση της συριζαίικιας υπουργικής καρέκλας, ο σύζυγος και κομματάρχης της Παπακώστα ετοιμάζεται να κατέλθει στον εκλογικό στίβο με το (πρώην) κόμμα της συμβίας του.

Το ζεύγος Παπακώστα

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Κούλης Μητσοτάκης ανήγγειλε την τελική φάση της επιλογής στελεχών για το νεοδημοκρατικό μόρφωμα. Επίδοξα κομματόσκυλα είχαν σπεύσει να στείλουν το βιογραφικό τους στο κόμμα, ώστε από αυτά να αναδειχθούν τα νέα στελέχη που θα φανούν αντάξια της προδοτικής και καταστροφικής κληρονομίας της προηγούμενης φουρνιάς νεοδημοκρατών.

Για την διαδικασία, ο Κούλης Μητσοτάκης είχε προβεί και σε βαρυσήμαντες δηλώσεις:

“Σε πρόσφατη συνάντησή του με αυτά τα στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι επιδίωξή του είναι «μια ουσιαστική ώσμωση μεταξύ παλιών και καταξιωμένων στελεχών από τη μια και νέων ανθρώπων από την άλλη».

Όπως ανέφερε: «χρειαζόμαστε μια μεγάλη δημοκρατική επανάσταση νομιμοποίησης», τονίζοντας ότι σήμερα «τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία, κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση».”

Προκειμένου να δείξει πως το κώμα της ΝΔ δεν είναι κλειστός μηχανισμός όπου μετρούν οι προσωπικές γνωριμίες, ο Κούλης Μητσοτάκης αξιολόγησε τα επίδοξα στελέχη και αβίαστα ξεχώρισε από τα 1500 αρχικά βιογραφικά κάπου 30 “νέα πρόσωπα”, που σύμφωνα με τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σηματοδοτούσαν “το άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός των παραδοσιακών τειχών της”.

Τα κριτήρια επιλογής των στελεχών αυτών ήταν απόλυτα συνυφασμένα με την πολιτική γραμμή του κώματος. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του εκ Κορίνθου ορμώμενου νεαρού εκπαιδευτικού Δημήτρη Λούμπα, ο οποίος προξένησε δυνατή εντύπωση λόγω της προϋπηρεσίας του στις Δομές Υποδοχής Εποίκων Παίδων (ΔΥΕΠ)

Με τρόπο σίγουρα παράδοξο και απίθανο, όλη αυτή η αναζήτηση εκτός των παραδοσιακών τειχών του κώματος κατέληξε στον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, σύζυγο της Κατερίνας Παπακώστα και στενό συγγενή διαφόρων “στελεχών των ενόπλων δυνάμεων”. Σίγουρα από καθαρή σύμπτωση, καθώς ούτε που περνάει από το μυαλό μας η πιθανότητα αυτή η τυχαία συγκυρία να οφείλεται σε νεποτισμό και διαπλοκή.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΝΔ, αυτό που εντυπωσίασε τον Κούλη Μητσοτάκη ήταν πως ο Θεόδωρος Σιδηρόπουλος “…διετέλεσε Αν. Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Στο Επιτελείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (2004-2007) ήταν Διευθυντής Προγραμματισμού και Υποστήριξης. Διετέλεσε Διευθυντής Οικονομικού στην ΑΣΔΥΣ και στο ΓΕΕΘΑ”.

Φυσικά δεν πέρασε από το μυαλό του Κούλη πως αυτές τις θέσεις τις πήρε ακριβώς επειδή ήταν σύζυγος βουλευτίνας (ή μάλλον βουλεύτριας όπως λέγουν στο ΣΥΡΙΖΑ) της ΝΔ.

Πάντως ο Σιδηρόπουλος πρέπει να εντυπωσίασε ιδιαίτερα την ηγεσία της ΝΔ, καθώς έκτοτε προετοιμάζεται για την δυναμική του κάθοδο στον εκλογικό στοίβο της Βέροιας. Προκειμένου να δημιουργηθεί ρεύμα ψήφων, φρόντισε να ακουστεί το όνομά του όσο γίνεται περισσότερο, όπως για παράδειγμα με την βράβευσή του στην Βέροια για την προσφορά του στο τοπικό ποδόσφαιρο.

Καθώς σε όλες τις προηγούμενες εκλογές ο Σιδηρόπουλος εκτελούσε χρέη κομματάρχη της Παπακώστα και άοκνου εμψυχωτή της προεκλογικής της εκστρατείας (όπου και παρουσίαζε την συμβία του σαν θεματοφύλακα της συντηρητικής παράταξης και της εθνικοφροσύνης), η ταυτόχρονη πολιτική δραστηριοποίηση του ζεύγους σε υποτίθεται αντίπαλους πολιτικούς σχηματισμούς δημιουργεί ερωτήματα για το πως αυτές οι αντιφάσεις μπορούν και γεφυρώνονται χωρίς να προξενούν τριγμούς στον συζυγικό βίο. Όμως τέτοιες μικρές λεπτομέρειες δεν είναι σε θέση να διαταράξουν την αρμονία σε ένα μοντέρνο πολιτικό σκηνικό. Μήπως και ο Γιάννης Λυμπέρης, στενός πολιτικός φίλος της Κατερίνας με κοινά βιώματα στο ΙΕΚ Ξυνή, δεν απολαμβάνει την πολιτική κάλυψη ενός δεδηλωμένου αριστεριστή όπως ο Γαβρόγλου ενώ ταυτόχρονα εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις εκλογικές μάχες της δεξιάς παράταξης;

Εμείς πάντως θα κάνουμε μια πρόβλεψη, πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο η ανάμειξη της οικογένειας Παπακώστα στην πολιτική.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν την πορεία της Κατερίνας Παπακώστα μιμηθεί και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος επίσης διατηρεί θερμές σχέσεις με το μόρφωμα των ΑΝΘΕΛ. Μήπως ο μπατριώτης Πάνος Καμμένος φροντίσει για την ενίσχυση της κυβέρνησης με άλλη μια θεαματική μεταγραφή; Άλλωστε, η επιρροή του Φαήλου Κρανιδιώτη στην κοινωνία διευρύνεται όλο και περισσότερο. Αφού μέχρι πρότινος, η γειτονιά των γραφείων του δυνατού κόμματος της Νέας Δεξιάς ήταν γνωστή για τις εξωτικές γεύσεις που προσέφερε. Αλλά με την έλευση του Φαήλου Κρανιδιώτη, αίφνης άνοιξαν και παραδοσιακά σουβλατζίδικα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα πατροπαράδοτα γευστικά γούστα του αγνού εκφραστή του πατριωτισμού. Μήπως αυτή η ολοφάνερη δυναμική κάνει την κυβέρνηση, ίσως με κάποιο σκεπτικισμό όπου όμως σίγουρα θα βαρύνουν τα θετικά στοιχεία του εγχειρήματος, να δώσει και στον Φαήλο ένα υπουργείο;

Advertisements