Ο βρώμικος ρόλος του ΣΑΕΠ και η υποκρισία του νεοδημοκρατικού μορφώματος

Με κάποια καθυστέρηση, οι βουλευτές του τομέα παιδείας του νεοδημοκρατικού μορφώματος ανακάλυψαν πως το ΣΑΕΠ δεν επιτελεί τον ρόλο που υποτίθεται πως έχει, αλλά υποχρεώνει τους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολλεγίων σε πολύμηνη αναμονή:

“Στη Βουλή οι καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων από το ΣΑΕΠ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Μεγάλες καθυστερήσεις στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή για την απόκτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Τόσο οι εξαγγελίες σας περί χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας στους πτυχιούχους κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων εντός 40 ημερών από την κατάθεση της αίτησης του ενδιαφερομένου, όσο και η απάντησή σας σε κοινοβουλευτική ερώτησή μας για το ίδιο θέμα πριν περίπου έναν χρόνο, έδιναν ελπίδες στους χιλιάδες αποφοίτους για βελτίωση της κατάστασης.

Συγκεκριμένα, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 138499/Φ1/21-8-2017 απάντησή σας αναφέρατε ότι το άρθρο 80 του Ν. 4485/2017 θα συνέδραμε σημαντικά στην επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων και έκδοσης σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Παιδείας, το ΣΑΕΠ.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, με το χρόνο αναμονής για ορισμένες κατηγορίες αποφοίτων να αγγίζει τον έναν χρόνο. Χιλιάδες αιτήσεις αποφοίτων παραμένουν σε εκκρεμότητα και οι ίδιοι δέσμιοι αυτής της ολιγωρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις σας για σύντμηση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μέσω του ΣΑΕΠ;
Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος και αν ναι, με ποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκη Κεραμέως, Επικρατείας

Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας

Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς

Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας”

Οι διαβεβαιώσεις του γελοίου Γαβρόγλου για χορήγηση επαγγελματικής ισοδυναμίας εντός 40 ημερών ήταν φυσικό να είναι ψευδείς, καθώς το κόμμα του έχει σαν κύρια θέση να σαμποτάρει την διαδικασία με κάθε τρόπο. Το περίεργο όμως είναι πως η Αμερικανική πρεσβεία, που υποτίθεται πως έχει ένα ενδιαφέρον να πιέσει στο θέμα αυτό που αφορά πολλά Αμερικανικά κολλέγια, προτιμά να σφυρίζει αδιάφορα, όπως είχαμε επισημάνει αρκετούς μήνες πριν.

Αν το θέμα είναι ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ την τήρηση των νόμων όταν δεν συμφωνεί μαζί τους, είναι επίσης ενδεικτικό και της σχιζοφρένειας που χαρακτηρίζει το νεοδημοκρατικό μόρφωμα. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα το ΣΑΕΠ δεν καθυστερεί μόνο μερικούς μήνες, αλλά καθυστερεί αρκετά χρόνια, σε σημείο που είναι αμφίβολο αν έχει εκδόσει μέχρι τώρα κάποια πράξη χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας. Και η απαρχή αυτής της τακτικής δεν βρίσκεται στις διάφορες αμερικανόφιλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην ίδια την ΝΔ.

Γιατί λοιπόν οι βο(υ)λευτές της ΝΔ δεν ελέγχουν πρώτα τον Στυλιανίδη, που σαν υπουργός παιδείας νομοθέτησε με πονηρή πρόθεση έτσι ώστε το ελλαδικό κράτος να παρουσιαστεί μεν σαν σύμπλεο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να αποδέχεται κάποια αναγνώριση των πτυχίων αυτών; Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η (Χ)άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έδειξε την ίδια εχθρότητα απέναντι στα πτυχία αυτά χωρίς να υποστεί κάποιον έλεγχο από το κώμα της ΝΔ. Αντίθετα, βλέπουμε να διατηρεί ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με την ηγεσία της ΝΔ, βολιδοσκοπώντας πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή ώστε να ενταχθεί και επίσημα στο νεοδημοκρατικό μόρφωμα. Και αν κρίνουμε από την ευλάβεια που διατηρούν τα νεοδημοκρατικά στελέχη για τις θέσεις της Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πλήρη ταύτιση.

Η πραγματικότητα είναι πως σκληρά συντεχνιακά συμφέροντα έχουν διαμηνύσει σε όλα τα κόμματα πως δεν αποδέχονται την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία αυτά, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που διατηρούν τα Ελληνικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι ανήκουν με την σειρά τους σε κομματικούς μηχανισμούς, αποφεύγουν τη σύγκρουση με τα συμφέροντα αυτά αδιαφορώντας για το συμφέρον των φοιτητών τους.

Η ερώτηση των νεοδημοκρατών βουλευτών είναι μέρος του θεάτρου που διαχρονικά στήνεται στην βουλή για πολλά θέματα για τα οποία υπάρχει παρασκηνιακή διακομματική συμφωνία, χωρίς όμως αυτό να ομολογείται δημόσια. Και με την Χρυσή Αυγή να είναι φορέας μίας αντίστοιχης ιδεοληψίας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι κάτοχοι των πτυχίων αυτών είναι ουσιαστικά μόνοι τους.

Επιστρέφοντας όμως στην ΝΔ, άραγε αν η ΝΔ γινόταν κυβέρνηση θα έλυνε το θέμα του ΣΑΕΠ ή τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τα οποία αρνήθηκε να λύσει στα τόσα χρόνια που κυβέρνησε; Και όχι μόνο αρνήθηκε να λύσει αλλά φρόντισε με κάθε δυνατό τρόπο να σαμποτάρει την επίλυσή τους;

Οι οργανισμοί τύπου ΣΑΕΠ (που με τη σειρά του σχετίζεται με τον αμαρτωλό ΟΕΕΚ) στελεχώνονται διαχρονικά από “στελέχη” με σημαντική προϋπηρεσία στο βρώμικο παρασκήνιο και την διαφθορά, τα οποία τυγχάνουν διακομματικής αποδοχής. Είναι λοιπόν αφελές να νομίζει κάποιος πως στον ΣΑΕΠ δρουν αυτόνομα χωρίς την έγκριση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΘΕΛ αλλά και των άλλων κομμάτων και ιδίως της ΝΔ. Αντίθετα, η πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε ΣΑΕΠ αποτελεί προϊόν κοινής παρασκηνιακής συμφωνίας των κομμάτων και θα συνεχίζεται να εφαρμόζεται από την ΝΔ αν καταφέρει να αναλάβει την εξουσία.

Advertisements