Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη (Μέρος 3ο)

Άγγελος Λάσκαρης: Ο σύνδεσμος με την κυβέρνηση

Την περίοδο που συνέβαιναν όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα, που συνέδεαν την δεξιά ΝΔ με το αριστερό παρακράτος, ο Άγγελος Λάσκαρης εκτελούσε χρέη επικοινωνιολόγου στον δήμο Νέου Ηρακλείου. Θα ήταν δείγμα εθελοτυφλίας αν θεωρούσαμε πως ο δήμαρχος του Νέου Ηρακλείου και τα υπόλοιπα πρόσωπα της παράταξής του (με τα οποία θα ασχοληθούμε στην συνέχεια) χειρίστηκε επικοινωνιακά το όλο θέμα και προχώρησε σε δηλώσεις και συνεντεύξεις στην τηλεόραση χωρίς να ζητήσει την γνώμη του επικοινωνιολόγου που προσέλαβε.

Ο Άγγελος Λάσκαρης αποτελεί ένα σκοτεινό πρόσωπο της διακυβέρνησης Σαμαρά. Μαζί με τον Αθανάσιο Κυριαζή υπήρξαν η σκιά του υπουργού παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως ο Άγγελος Λάσκαρης ήταν ο πραγματικός υπουργός παιδείας. Πιο πριν όμως ο Άγγελος Λάσκαρης είχε συνδέσει το όνομά του και με έναν άλλο υπουργό παιδείας, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Ο Άγγελος Λάσκαρης έκανε το ντεμπούτο του στην δημοσιότητα από την εποχή της διεφθαρμένης κυβέρνησης Καραμανλή Β’, με το κουβάρι να ξετυλίγεται από τις υπηρεσίες του σαν επικοινωνιολόγου:

“Ωραίο και ενδιαφέρον το κουίζ που έβαλε η ηλεκτρονική «Παρέμβαση», αναδεικνύοντας το θέμα με τον γνωστό επικοινωνιολόγο του δημάρχου και τους 9 (παρακαλώ) μισθούς που απολαμβάνει από τον Δήμο Κομοτηνής και τις επιχειρήσεις του. Ο λόγος βέβαια για τον Άγγελο Λάσκαρη, ο οποίος εκτός των άλλων κατέχει την θέση του Διευθυντή του Τομέα Πολιτικής Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, του Συμβούλου Διοίκησης στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ευρωπαϊκή Προοπτική», ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει σε διάφορες έμμισθες κυβερνητικές θέσεις από το 2004 και μετά.
Ο Άγγελος Λάσκαρης λοιπόν εκτός από τις 130.000 ευρώ που λαμβάνει από τις διαδικασίες ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ του Δήμου Κομοτηνής προς τον ίδιο και τους συνεργάτες του για τεχνικές συμβουλές, παίρνει και 9 μισθούς των 1.496 ευρώ τον μήνα!!! Δηλαδή 13.444 ευρώ στο σύνολο!!! Είπε κανείς τίποτα;;;”

Εκτός όμως από καριέρα επικοινωνιολόγου, ο Άγγελος Λάσκαρης αναμείχθηκε σε ΜΚΟ και ΚΕΚ με αμφίβολα αντικείμενα, αλλά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εκατομμυρίων:

” Ο κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ γνωστός στο πανελλήνιο για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ “Ευρωπαϊκή Προοπτική” , μία από τις πλέον “χρυσοφόρες” οργανώσεις των τελευταίων 10 ετών καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μόνο την τριετία 2005-2007 -επί υφυπουργίας κ. Στυλιανίδη- έλαβε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ, αποφάσισε να “ασκήσει” και καθήκοντα Υπουργού Παιδείας. Το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι: Τι εξαρτήσεις μπορεί να έχει ένας Υπουργός για να έχει στο πλευρό του και μάλιστα ανεξέλεγκτο ένα άτομο εκατομμυριούχο με τέτοιο βιογραφικό και μάλιστα στις μέρες μας;

Οι δύο εταιρίες, ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική και η VOTE έχουν την ίδια διεύθυνση επικοινωνίας, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, ενώ παράλληλα ο Άγγελος Λάσκαρης είναι και πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Μη Κυβερνητική Προοπτική», στην οποία μετέχει και η VOTE! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο περίεργο σχήμα, όπου είχε χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα EQUAL πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (!!!), συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, αλλά και το ΚΕΚ «ΜΕΝΤΩΡ» της Κομοτηνής!

Ο Άγγελος Λάσκαρης βέβαια συνεχίζει απτόητος το «έργο» του στο Δήμο Κομοτηνής, εισπράττοντας το μήνα μισθό άνω των 10 χιλιάδων ευρώ!!!! Αν αναλογιστεί κανείς και τα αεροπορικά του εισιτήρια, business class Αθήνα – Αλεξανδρούπολη, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία όπου διαμένει με τους συνεργάτες του, τα φαγητά του στο εστιατόριο «Αδέλφια» και τα ποτάκια στα μπαρ της Κομοτηνής, τότε καταλαβαίνετε ότι το ποσό εκτοξεύεται!!! Και ποιος τα πληρώνει όλα αυτά;;; Σίγουρα όχι ο Κοτσάκης από την τσέπη του, αλλά ο απλός Κομοτηναίος δημότης!!!!!
=== ΥΓ: Είναι αλήθεια ότι ο Άγγελος Λάσκαρης έλεγε σε συνάδελφο του στην Αθήνα, ότι στην Κομοτηνή δεν ανέβηκε για ψίχουλα;;; Ότι θα βγάλει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ προτού φύγει;;;;;”

Οι μελέτες σε διδακτορικό επίπεδο του συστήματος διαφθοράς στην Ελλάδα φαίνεται πως ωφέλησαν ιδιαίτερα τον Άγγελο Λάσκαρη, που η πολυσχιδής ενασχόλησή του με ΜΚΟ του απέφερε σημαντικά κέρδη πολύ προτού οι ΜΚΟ γίνουν της μόδας:

“Ο Άγγελος Λάσκαρης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1968, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Διαχείριση και την Επικοινωνία, ενώ η διδακτορική του διατριβή είχε θέμα «Πολιτική διαφθορά στην Ελλάδα 1974 – 2000». Εργάστηκε τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως σύμβουλος Ανάπτυξης και Απασχόλησης για λογαριασμό ελληνικών και διακρατικών οργανισμών ανάπτυξης, όπως η Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, εργάστηκε ως συντονιστής σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αύξησης της απασχόλησης, ενσωμάτωσης κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθώς και σε μελέτες και εργαλεία διαχείρισης των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.
Από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε στέλεχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος και από το 2000 έως το 2003 διευθυντής Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ο Λάσκαρης και ο Αρβανιτόπουλος γνωρίζονται άριστα από την εποχή του Ινστιτούτου.
Αξιοσημείωτη πείρα σε διοικητικές θέσεις δεν φαίνεται να έχει. Είναι όμως αξιοσημείωτη η σύνδεσή του με τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική, στην οποία κατείχε θέση «συμβούλου διοίκησης». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ λάμβανε, μαζί με πολλές άλλες ΜΚΟ, χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική φαίνεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2005, να έχει αναλάβει προγράμματα σχεδόν 5.000.000 ευρώ!
Κι ας ήταν μόνο αυτή η ΜΚΟ. Μετά το σκάνδαλο ο Λάσκαρης φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη από τις ηλεκτρονικές σελίδες μιας αλυσίδας από ΜΚΟ στις οποίες πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, είχε αναπτύξει πριν μερικά χρόνια μία «ενδεδειγμένη» δραστηριότητα. Όντας πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Μη Κυβερνητική Προοπτική, ο Λάσκαρης έλαβε μέσω του προγράμματος «Equal» 1.000.000 ευρώ για δράσεις «αύξησης απασχολησιμότητας» με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, αλλά και του ΚΕΚ «Μέντωρ» της Κομοτηνής. Το ίδιο διάστημα η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάμβανε χρήματα από τα ταμεία του υπουργείου Εξωτερικών για δραστηριότητες όπως η «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», η «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο», αλλά και η «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν»! Δηλαδή μία ελληνική ΜΚΟ έκανε έργο… στο Πακιστάν με χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως μας λένε αξιόπιστες πηγές, τη στιγμή που… εμφανίστηκαν οι «τρύπες» από τις ΜΚΟ, ο κ. Λάσκαρης «εξαφανίστηκε» για μία εβδομάδα από το υπουργείο, γεγονός που προκάλεσε αρκετά ερωτήματα, ενώ ορισμένοι νόμιζαν πως ακολούθησε την… άγουσα για τα «αποδυτήρια» του Μαξίμου.
Ωστόσο, επέστρεψε κανονικά στη θέση του. Αυτήν του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αρβανιτόπουλου. Πλέον ο «Άγγελος» του υπουργείου είναι το «δεξί χέρι» του υπουργού Παιδείας, ο βασικός του… προπαγανδιστής και ο άνθρωπος από τον οποίο περνάνε όλα τα θέματα του υπουργείου πριν καν φτάσουν στον ίδιο τον υπουργό. Ο νούμερο ένα στο υπουργείο.
Άνθρωποι που τον γνωρίζουν λένε πως πρόκειται για εργασιομανή, με έντονο επαγγελματισμό, και πως χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του υπουργού, τον οποίο μπορεί να επηρεάσει για οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τον εξουσιοδοτεί να εμφανίζεται σε «θέματα που χρειάζονται ευαίσθητη διαχείριση ακόμη και από τον ίδιο τον υπουργό».
«Όποιο θέμα ξεκινάει από τον Λάσκαρη θα φτάσει μέχρι τέλους. Έτσι έγινε και με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Όταν η τρόικα ζήτησε μεταρρυθμίσεις, ο Άγγελος τις σχεδίασε» μας λένε αξιόπιστες πηγές. Η σχέση με τους στενούς συνεργάτες του είναι αρκετά καλή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα νευρικός και απότομος με ορισμένους από αυτούς, καθώς «λεπτά» θέματα, όπως αυτό των πανεπιστημίων και της διαθεσιμότητας των καθηγητών, τα οποία άπτονται της σκληρής πολιτικής γραμμής του ίδιου του υπουργού, «πέρασαν» από τα χέρια του.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι συνιστά μία καθαρά «προσωπική» επιλογή του Αρβανιτόπουλου. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, το «κόψιμο» του Λάσκαρη από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής το 2004, όταν κατείχε θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τραμ Α.Ε. Να θυμίσουμε πως τότε ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αρβανιτόπουλου είχε παραιτηθεί από τη θέση του μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, με αφορμή σωρεία προσλήψεων (γύρω στις 300) χωρίς… ΑΣΕΠ!

«Όσα λέει αυτός ισχύουν»
Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την περίοδο των συγχωνεύσεων δεκάδων ΤΕΙ, είχε γίνει συνάντηση στη Χαλκίδα βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων με τον υπουργό Παιδείας. Τότε οι φοιτητές ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό, αλλά εκείνος εξουσιοδότησε τον Λάσκαρη να τους συναντήσει.
Ο άτυπος σύμβουλος, όπως κατήγγειλαν φοιτητές του ΤΕΙ Χαλκίδας, σε ερώτηση φοιτήτριας για το τι θα γίνει με τα πτυχία τους, φέρεται να της απάντησε: «Σε αυτό το μπουρδέλο που πέρασες, δεν αξίζει το πτυχίο σου, γλυκιά μου».
«Όταν του είπαμε πως μας ενημέρωσαν για τα τελείως αντίθετα, τσαντίστηκε και απάντησε ότι δεν κατάλαβαν καλά: ισχύουν αυτά που λέει αυτός. Σε ερώτησή μας για το τι συζήτησαν με τους αρμόδιους, απάντησε χαρακτηριστικά: “Στ’ αρχ… σας το τι συζητήσαμε”» είχαν καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2013 οι φοιτητές.”

Προφανώς ο Άγγελος Λάσκαρης θεώρησε πως η Πάντειος όπου φοίτησε ο ίδιος δεν ήταν “μπουρδέλο”, οπότε και το πτυχίο που εξασφάλισε ήταν ανάλογο των εκατομμυρίων που μάζεψε από την ανάμειξή του σε όλες αυτές τις βρώμικες υποθέσεις.

Το 2014, η υπόθεση των ΜΚΟ του Σκλιά και της σύνδεσής τους με Στυλιανίδη και Λάσκαρη ήρθε για μια τελευταία φορά στο προσκήνιο, προτού περάσει πλέον στην σφαίρα της ατιμωρησίας. Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας χειρίστηκαν επικοινωνιακά(…) την εμπλοκή τους και αυτό φάνηκε πως ήταν αρκετό για να εξαφανιστεί, με μασωνικό θα έλεγε κανείς τρόπο, αυτή η ιστορία από το βιογραφικό τους:

“Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο αγώνα απεμπλοκής του ονόματός του από τη χρηματοδότηση ημετέρων που κάποτε αποτελούσαν προνομιακούς επισκέπτες του υπουργικού του γραφείου, αλλά και του πολιτικού του γραφείου στην Κομοτηνή. Πρόσωπα βγαλμένα από το γαλάζιο φυτώριο της ΟΝΝΕΔ, που από το 2005 και μετά εζήλωσαν τη δόξα και το χρήμα των «πράσινων» ανθρωπιστών και ανέλαβαν το έργο της εξαγωγής ανθρωπιστικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου και των Βαλκανίων. Η οργάνωση Ευρωπαϊκή Προοπτική, δημιούργημα του Παντελή Σκλιά, στενού φίλου και συνεργάτη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για τις ΜΚΟ Ευριπίδη Στυλιανίδη, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια.

Κεντρικό πρόσωπο για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν ο σημερινός σύμβουλος και εξ απορρήτων του υπουργού Παιδείας Άγγελος Λάσκαρης. Έχοντας καταλάβει πλέον την άτυπη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κων. Αρβανιτόπουλου ο Άγγ. Λάσκαρης έχει φροντίσει να «εξαφανίσει» τα ίχνη του από τις ηλεκτρονικές σελίδες μιας αλυσίδας ΜΚΟ στις οποίες πρωτοστάτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Προοπτική ο κ. Λάσκαρης είχε αναπτύξει αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα και στην εκλογική περιφέρεια του Ευριπίδη Στυλιανίδη τα χρόνια της υπουργίας του τελευταίου. Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Μη Κυβερνητική Προοπτική, ο Άγγ. Λάσκαρης είχε χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα EQUAL με 1.000.000 ευρώ για δράσεις «αύξησης απασχολησιμότητας» με τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, αλλά και του ΚΕΚ «Μέντωρ» της Κομοτηνής. Την ίδια εποχή η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική απορροφούσε αφειδώς χρήματα από τα ταμεία του ΥΠΕΞ για διάφορα έργα, όπως «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο», αλλά και «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν».

Μόνο το 2005 η Ευρωπαϊκή Προοπτική εισέπραξε 1.297.000 ευρώ για «ανακατασκευές κτηρίων στο Ιράκ και στο Ιράν, αύξηση της ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών φορέων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, επίσης για βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο». Ήταν η εποχή που ο σημερινός ισχυρός άνδρας του υπουργείου Παιδείας είχε την έδρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, μισθώνοντας γραφεία για τις οργανώσεις του στην Κομοτηνή, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ως επικοινωνιολόγος στον δήμαρχο της πόλης.

Αν κάποιος αναζητήσει στο Διαδίκτυο στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του Άγγελου Λάσκαρη θα βρει πληθώρα ντοκουμέντων για τις θέσεις, που εργάσθηκε, όπως το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αλλά και σε δήμους ως επικοινωνιολόγος όπως σε αυτούς της Κομοτηνής, της Ν. Ιωνίας, του Ν. Ηρακλείου, και της Μάνδρας – Ειδυλλίας μέσω της εταιρείας του Consulting House. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι «μη κυβερνητικές δραστηριότητες» του κ. Λάσκαρη συνέπιπταν τοπικά και με την ανάλογη παροχή επικοινωνιακών υπηρεσιών του στους εκάστοτε δημάρχους. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεργασία του με τον Δήμο Νέας Ιωνίας συμπίπτει με τη δράση της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική που είχε την έδρα της στην ίδια περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πέρασμα του πολυδιάστατου Άγγελου Λάσκαρη και από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τραμ Α.Ε. το 2004, από όπου παραιτήθηκε μετά την κόντρα με τον πολιτικό του προϊστάμενο στο υπουργείο Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη με αφορμή αθρόες προσλήψεις προσωπικού, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του στην επιχείρηση έγιναν περίπου 300 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, για τις περισσότερες από τις οποίες τον πρώτο λόγο είχε ο Άγγ. Λάσκαρης. Στην Τραμ Α.Ε. είχε τοποθετηθεί αφού μετά από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. ο κ. Λάσκαρης είχε κοπεί από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής το 2004.”

Ο Άγγελος Λάσκαρης υπήρξε ο σκιώδης υπουργός παιδείας την περίοδο του Αρβανιτόπουλου. Με θρασύτητα και έπαρση είχε την βεβαιότητα πως ποτέ δεν θα χρειαστεί να λογοδοτήσει. Ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να αναλάβει να υποστηρίξει επικοινωνιακά τον βρώμικο ρόλο του Παντελή Βλασσόπουλου.

Το 2014 τον βρήκε δίπλα στον Μώραλη και τον Μαρινάκη. Η ανακήρυξη του Μώραλη σε δήμαρχο Πειραιά βρήκε τον Μώραλη να χαιρετά ναζιστικά και τον Άγγελο Λάσκαρη να στέκεται πίσω του.

Advertisements