Συντάξεις και ασφαλιστικό

Με αφορμή την διαρκή αγωνία για τις συντάξεις και την πορεία του ασφαλιστικού, θα θυμηθούμε τι έγραφε ο Γιάννης Πανάρετος το 2007:

“6 Απριλίου, 2007

Τσιτουρίδης, Συντάξεις και Ασφαλιστικά Ταμεία
Εδώ και καιρό ο Υπουργός απασχόλησης διακηρύττει ότι θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας χωρίς να αυξήσει τα όρια ηλικίας, χωρίς να αυξήσει τις εισφορές των ασφαλισμένων και χωρίς να μειώσει τις συντάξεις.
Προ έτους και πλέον, είχα παρακολουθήσει μαι ημερίδα στο πανεπιστήμιο του Berkeley για την κοινωνική ασφάλιση σε σχέση με τις τότε προτάσεις Bush. Στο πάνελ, μεταξύ των άλλων καθηγητών και ειδικών, ήταν και τρεις νομπελίστες στα Οικονομικά. Το πρώτο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν είναι ότι το ασφαλιστικό δεν αντιμετωπίζεται χωρίς αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή αύξηση των εισφορών, η συνδυασμό των δύο. Ο κ. Τσιτουρίδης, από όσα γνωρίζω, δεν έχει παρουσιάσει κάποια νέα οικονομική θεωρία (και σίγουρα,έστω και αν το έχει κάνει και δεν το ξέρω, δεν έχει κερδίσει Νομπελ γι’αυτήν).
Αυτό και μόνο θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωσή του ως αξιόπιστου πολιτικού. Και όμως….
ΥΓ. Αν θυμάμαι καλά, είχε ισχυρισθεί ότι θα λύσει το ασφαλιστικό με καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων!”

Για όσους δεν θυμούνται, το 2007 διάφοροι απατεώνες του νεοδημοκρατικού μορφώματος έβγαιναν και με περισπούδαστο ύφος διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις, αναφέροντας ταυτόχρονα και τις σχετικές σπουδές τους ώστε να δείξουν πως δεν λένε ανοησίες, αλλά αντίθετα βασίζονται επάνω σε γερές επιστημονικές βάσεις.

Είχε προηγηθεί η καταλήστευση των ταμείων από τις καραμανλικές ακρίδες, οι οποίες είχαν καλέσει και πράσινες και κόκκινες ακρίδες ώστε να έχουν βοήθεια στο φαγοπότι. Στα χρόνια που ακολούθησαν, μια διακομματική σιωπή έφερε την λήθη στο σκάνδαλο των ασφαλιστικών ταμείων που κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να θυμηθεί.

Οι διαπιστώσεις του Πανάρετου παραμένουν επίκαιρες για αρκετούς λόγους, και ένας από αυτούς είναι η μεθοδευόμενη επιστροφή του Τσιτουρίδη στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτή τη φορά στα πλαίσια του “πατριωτικού χώρου”, με γνωστά νούμερα να επιθυμούν την αξιοποίηση του “πατριωτικού κεφαλαίου”(!) που δήθεν αποτελούν ο Τσιτουρίδης και η κομματική ομάδα του.

Όσο για τις συντάξεις, αμέτρητοι από όσους σήμερα θίγονται άμεσα από τις σχετικές εξελίξεις τότε έσπευδαν στα διεφθαρμένα κόμματα προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την υποταγή τους με διάφορα ανταλλάγματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ φυσικά και δεν σκοπεύει να αναζητήσει τους υπεύθυνους για την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και για τις αμέτρητες συντάξεις που μοιράστηκαν σε διάφορους επιτήδειους, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις που δόθηκαν στους “αντιστασιακούς” και στους συμμορίτες εγκληματίες που επέστρεψαν από την Σοβιετία.

Όσο για την τωρινή αντιμετώπιση του ασφαλιστικού, η λύση που ακολουθείται είναι η διαχρονικά προσφιλής στους μπολσεβίκους, δηλαδή η αφαίμαξη των ιδιωτών. Με τον τρόπο αυτό αποθαρρύνονται όλο και περισσότεροι από το να επιδιώξουν την αυτοτελή εργασία, δημιουργώντας μια νέα γενιά προθύμων να εργαστούν για ψίχουλα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Με την χώρα να κυριαρχείται από αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάποια στιγμή και αυτή η αγελάδα άντλησης εισφορών θα ψοφήσει. Οι συνταξιούχοι, που για χρόνια επιθυμούσαν την σφαγή των νεοτέρων προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι, θα αντιληφθούν πως πλέον δεν έμεινε άλλος για σφαγή και πως ήρθε η σειρά τους. Αν σήμερα γελούν ειρωνικά με όσους μιλούν για το Υπερμνημόνιο, τότε θα αντιληφθούν πως με την εκπλήρωση των υπολοίπων όρων του Υπερμνημονίου ήρθε και η σειρά των όρων που αναφέρονται στους συνταξιούχους. Τότε όμως θα έχει προχωρήσει και το σχέδιο της αντικατάστασης των γηγενών πληθυσμών και όλοι αυτοί θα βρεθούν μόνοι τους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Μιλώντας όμως για την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος και την διακομματική σιωπή για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, θα θυμίσουμε μια ακόμα παλιά ιστορία που κάποιοι θέλουν να ξεχαστεί, και αφορά ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που “χάθηκαν”:

Οι εισφορές του προσωπικού της Σιβιτανιδείου: Σκάνδαλο με πολλές προεκτάσεις

Η άρση ασυλίας του Ταμήλου και η Σιβιτανίδειος

Όσο για τους πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου ασφαλιστικού σκανδάλου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το που κατέληξαν:

– Ο Ιωάννης Λυμπέρης παρέμεινε διευθυντής δημοσίων ΙΕΚ, ενώ στην πορεία προσπάθησε να γίνει και πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας προσκομίζοντας πλαστό Πακιστανικό πτυχίο

– Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έγινε αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Δωρίδας

– Ο Ευάγγελος Μπαρμπάκος έγινε αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Καλλιθέας

– Ο Γεώργιος Κοτονιάς έγινε πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Σιβιτανιδείου που πρόσφατα φωτογραφήθηκε (και) με τον Γαβρόγλου

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά και δύο αρχιεπισκόπους που επέλεξαν να συγκαλύψουν τους απατεώνες.

Μέχρι τώρα κανένας δεν τιμωρήθηκε. Ούτε αναζητήθηκε που πήγαν αυτά τα 2,5 εκατομμύρια.

Advertisements