Στρουθοκαμηλισμός για τα ΕΠΑΛ

Ένας αφελής αναπληρωτής παρουσιάστηκε σε επαρχιακό ΕΠΑΛ και ήρθε αντιμέτωπος με μία ζοφερή πραγματικότητα: Η αλητεία βασίλευε παντού, οι «μαθητές» του επιτέθηκαν απροκάλυπτα κάνοντας την σύντομη παρουσία του μαρτύριο, η διεύθυνση του σχολείου με συγκαταβατικότητα του υπέδειξε πως πρέπει να προσαρμοστεί, τα διάφορα στελέχη της εκπαίδευσης έδειξαν την συνηθισμένη αδιαφορία. Φτάνοντας πολύ κοντά στον ξυλοδαρμό και έχοντας υποστεί σωρεία λεκτικών επιθέσεων και απειλών, παραιτήθηκε.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία συνηθισμένη ιστορία ενός τυχαίου αναπληρωτή. Όμως ο συγκεκριμένος αναπληρωτής δεν αρκέστηκε στην παραίτηση. Με λεπτομερή επιστολή του περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν. Και μπορεί οι εκπαιδευτικοί να είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες ιστορίες, όμως ο υπόλοιπος κόσμος έχει ακόμα την εντύπωση πως στα ΕΠΑΛ (και στα υπόλοιπα σχολεία) γίνεται κάποιο σοβαρό εκπαιδευτικό έργο. Η δημοσιότητα που δόθηκε ανάγκασε τον εκπαιδευτικό κόσμο και την πολιτική ηγεσία να προβούν σε δηλώσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τουλάχιστον μέχρι να ξεχαστεί τα θέμα.

Βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πως ο συγκεκριμένος αναπληρωτής ήταν άξιος της τύχης του, καθώς στην επιστολή του δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες για την κατάντια του εκπαιδευτικού συστήματος στον «φασισμό» και στην «ακροδεξιά». Προφανώς του διαφεύγει πως αν υπήρχε «φασισμός» στο σχολείο, το πιθανότερο είναι πως θα επικρατούσε τάξη και πως τα όσα περιγράφει αποτελούν συνήθως ένδειξη αντιφασιστικών επιρροών. Και πως τα ΕΠΑΛ, με την όποια ονομασία τους, αποτελούν προϊόν του ΠΑΣΟΚ όπου τα στελέχη των κομμουνιστικών οργανώσεων θεωρούν πως έχουν αποκλειστικό δικαίωμα ιδεολογικής κατήχησης και τα γαλάζια λαμόγια αποκτούν διευθυντικές καρέκλες κάνοντας τα στραβά μάτια.

Τα όσα ακολούθησαν είναι ενδεικτικά της παθογένειας του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και κατ’επέκταση της ίδιας της Ελληνικής κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ δεν ήταν η πρώτη φορά που αποτελούσε εστία προβλημάτων. Αντίθετα, η κατάσταση είναι η ίδια εδώ και χρόνια:

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα όσα αναφέρει στην παραίτηση του αναπληρωτής καθηγητής ΕΠΑΛ.Η παραίτησή του έγινε γιατί δεν ανέχθηκε τον διαρκή εκφοβισμό από μαθητές του ΕΠΑΛ, στο οποίο είχε πάει να διδάξει, αλλά και από εξωσχολικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πρόκειται για το 1ο ΕΠΑΛ Αργοστολίου – Λάσσης στην Κεφαλονιά στο οποίο καθηγητές αδυνατούν να ασκήσουν τα καθηκόντά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άτομα του ΕΠΑΛ είχαν εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Μάρτιο οπότε και κάηκε ζωντανός 17χρονος μαθητής του ΕΠΑΛ όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα τρία άτομα από το ΕΠΑΛ εξετράπη της πορείας του πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και προσέκρουσε στα σιδερένια κολονάκια πεζοδρομίου. Το παραπάνω γεγονός αναφέρει μεταξύ άλλων και στο έγγραφο της παράιτησής του ο καθηγητής ο οποίος αναφέρεται σε οργανωμένη συμμορία αποτελούμενη από μαθητές και εξωσχολικούς του σχολείου.

Οι ίδιες πληροφορίες συνδέουν και την επίθεση που είχε πραγματοποηθεί τον Οκτώβριο του 2021 στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όταν 20 κουκουλοφόροι εισήλθαν στη Σχολή και ο αξιωματικός υπηρεσίας αναγκάστηκε να πυροβολήσει για εκφοβισμό.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας τα άτομα κρατούσαν ξύλα και πέτρες και επιτέθηκαν στον διοικητή, ενώ «ο αξιωματικός Υπηρεσίας, στην προσπάθειά του να αμυνθεί, να απεγκλωβίσει τον Διοικητή και να προστατεύσει την ακεραιότητα των σπουδαστών και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των υλικών της Σχολής, πυροβόλησε προειδοποιητικά σε ασφαλή τομέα». Γονείς και καθηγητές παρά τις εκκλήσεις τους στους αρμόδιους φορείς δεν μπορούν να βρουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο συγκεκριμένο σχολείο εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια.

Άρα η δικαιολογία πως κάποιοι «υπεύθυνοι» δεν ήξεραν είναι φανερό πως δεν ευσταθεί. Και η ίδια κατάσταση επικρατεί σε αμέτρητα σχολεία σε όλη τη χώρα, και οι εκπαιδευτικοί υποκρίνονται πως πέφτουν από τα σύννεφα κάθε φορά που βγαίνουν στη δημοσιότητα τα όσα πραγματικά γίνονται μέσα στο σαθρό Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι πρώτοι που υποκρίθηκαν πως δεν ξέρουν τίποτα για την κατάσταση ήταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που ισχυρίστηκαν πως δεν έλαβαν την επιστολή και δεν φταίνε οι ίδιοι αλλά ο ίδιος ο αναπληρωτής που παραιτήθηκε χωρίς να τους προειδοποιήσει. Η ίδια η Κεραμέως δικαίως έκανε την ανήξερη, γιατί στον κύκλο της δεν υπάρχουν ΕΠΑΛ και όταν επισκέπτεται σχολεία συναντιέται με τα τοπικά κομματόσκυλα που έχουν φροντίσει να της παρουσιάσουν την καλύτερη εικόνα. Η απάντησή της ήταν μερικοί γενικόλογοι αφορισμοί για τις «μεγάλες αλλαγές» και την αριστεία στην οποία είναι γνωστό πως διαπρέπει το κόμμα της:

Όπως τονίζει ο ίδιος, έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή στη δευτεροβάθμια της περιοχής, στον εισαγγελέα, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας.

Ερωτηθείσα για την παραίτηση και την καταγγελία του καθηγητή, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: “Τη διάβασα την επιστολή, διερευνήσαμε, δεν υπήρχε καμία γραπτή ενημέρωση, δώσαμε εντολή διερεύνησης, είναι υπό διερεύνηση. Εχουν γίνει μεγάλες αλλαγές, αλλά είναι χώρος που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Για πρώτη φορά έχουμε πρότυπα επαγγελματικά λύκεια που μπαίνεις ανάλογα με τον βαθμό σου- και στα επαλ υπάρχει η αριστεία. Πηγαίνω σε όλη τη χώρα, σε δημόσια σχολεία, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Υπήρχε η νοοτροπία που αντιμετώπιζε την επαγγελματική εκπαίδευση όχι ως ισότιμο της γενικής. Αυτό είναι βαθιά λάθος. Ανακοινώσαμε σχολές για τεχνικές ειδικότητες, στο επίπεδο μετά το Γυμνάσιο. Ξεκινούν οι δύο πρώτες τέτοιες σχολές, είναι για δύο χρόνια με θεωρητική διδασκαλία και αμοιβόμενη πρακτική”.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η απάντηση του Κόπτση, που αφού δήλωσε ανήξερος αναφέρθηκε και σε κάποιες ασαφείς θεσμικές παρεμβάσεις και παιδαγωγικά μέτρα:

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη παραίτηση του καθηγητή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «διαβάσαμε τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται από τον καθηγητή και διερευνούμε όλα αυτά που περιγράφονται. Πάντως, δεν υπάρχει ούτε μια γραπτή αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο». Ανάλογη δήλωσε έκανε και ο γ.γ του υπουργείου παιδείας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ο οποίος τόνισε ότι «πληροφορηθήκαμε ένα τετελεσμένο γεγονός, αυτό της παραίτησης εκπαιδευτικού χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Διερευνήσαμε τα περιγραφόμενα συμβάντα αλλά δεν διαπιστώσαμε καμία γραπτή ενημέρωση από περιφερειακή υπηρεσία – ούτε από κάποιο στέλεχος εκπαίδευσης. Επικοινωνήσαμε άμεσα, τόσο με τον Διευθυντή του σχολείου όσο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να αντλήσουμε πληροφορίες. Δώσαμε εντολή διερεύνησης κάθε πτυχής του θέματος και να είστε σίγουροι πως, αν και όπου διαπιστωθούν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο. Παράλληλα, είναι ενεργοί και λειτουργούν όλοι οι αντισταθμιστικοί φορείς για κάθε είδους παιδαγωγική αντιμετώπιση. Δε θα αφήσουμε τη βία να μείνει ατιμώρητη, από όπου και αν προέρχεται αυτή, κάτι που αποδεικνύουμε από τις συνεχείς θεσμικές παρεμβάσεις μας. Και επιπλέον, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε παιδαγωγικά μέτρα τα οποία είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Οριοθετώντας τον παχυδερμισμό ακόμα πιο πέρα, ο πρωταθλητής παχύδερμο Νίκος Φίλης δήλωσε πως χρειάζεται ένα παιδαγωγικά τεκμηριωμένο σχέδιο. Το ερώτημα είναι γιατί ο ίδιος σαν υπουργός δεν υλοποίησε το σχέδιο αυτό, που φυσικά δεν είναι σχέδιο αλλά ένα νεφελώδες ιδεολόγημα των ανεγκέφαλων αριστερών.

Αν οι τοποθετήσεις των επισήμων αποτελούν τυπικό δείγμα πολιτικαντισμού, οι τοποθετήσεις του αριστερίζοντος συνδικαληταριού της εκπαίδευσης αποτελούν τυπικό δείγμα του πως η Αριστερά είναι ταυτόχρονα και με το θύμα και με τον θύτη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, πρώτα μίλησαν για δήθεν στοχοποίηση της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης (η περιγραφή της πραγματικότητας είναι στοχοποίηση για τους μαρξιστές), μετά έριξαν τις ευθύνες για την παραβατικότητα των «μαθητών» στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που δήθεν «κάνουν μάθημα με τα μπροστινά θρανία και δεν ασχολούνται με τη γαλαρία» και που αφήνουν «τα παιδιά» με κενά οπότε αυτά επειδή έχουν κενά το ρίχνουν στην αλητεία, και φυσικά συνδύασαν την κατάσταση στα ΕΠΑΛ με την Χρυσή Αυγή.

Το τελευταίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κομμουνιστικής προπαγάνδας, καθώς εκείνο που αντικρύζει κανείς στο σύνολο των ΕΠΑΛ είναι κομμουνιστικό προπαγανδιστικό υλικό (αφίσες, συνθήματα στους τοίχους, φυλλάδια που διακινούνται από τους ίδιους τους αλητοεκπαιδευτικούς) και αρκετές φορές τα διάφορα αριστερά γκρουπούσκουλα αξιώνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στα σχολεία κρατώντας στυλιάρια και μοιράζοντας φυλλάδια.

Και χαρακτηριστική της αριστερής υποκρισίας είναι και η τοποθέτηση του αρχιερέα της νεομαρξιστικής συνδικαλητείας Χρήστου Κάτσικα, που δήλωσε συγκλονισμένος από τα όσα περιγράφει ο αναπληρωτής. Συμπτωματικά, στο ίδρυμα όπου σιτίζεται η συμβία του το γνωστό διαχρονικό λαμόγιο της Σιβιτανιδείου Γεώργιος Κοτονιάς είχε θεσπίσει επίσημα πως αν οι μαθητές βρίσκουν αυστηρό έναν αναπληρωτή, αυτός θα απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες. Υποθέτουμε πως ο Κάτσικας δεν έχει ακούσει ποτέ του για την τακτική αυτή που συμβαίνει κυριολεκτικά δίπλα του, οπότε το γεγονός πως σε ένα επαρχιακό ΕΠΑΛ οι μαθητές απειλούν ευθέως έναν αναπληρωτή του είναι πρωτάκουστο.

Σαν επιστέγασμα της υποκρισίας των εκπαιδευτικών, εμφανίστηκε και η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων για να δηλώσει πως ήρθε η ώρα να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί. Πέρα από το ότι οι διευθυντές των σχολείων στο σύνολό τους δεν χαρακτηρίζονται από επιστημονικό αλλά από πολιτικό περιεχόμενο, η κατάσταση στα ΕΠΑΛ αποτελεί αποτέλεσμα της γενικής πολιτικής των διευθυντών που θέλουν να έχουν την μεγάλη μάζα των μαθητών ευχαριστημένη με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ οι αναλώσιμοι αναπληρωτές είναι τα εύκολα θύματα της υπόθεσης.

Τα όσα συμβαίνουν στα ΕΠΑΛ (και όχι μόνο) έχουν συγκεκριμένη αφετηρία και υπεύθυνους. Ο Απόστολος Κακλαμάνης σαν υπουργός παιδείας είχε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν τον ενδιαφέρει τα τεχνικά σχολεία να είναι χώροι εκπαίδευσης, αλλά χώροι όπου θα μαζεύονται «μαθητές» που διαφορετικά θα περιφέρονταν στους δρόμους. Οι αριστεροί έσπευσαν να δηλώσουν πως ο χώρος των τεχνικών σχολείων τους ανήκει και προσεταιρίστηκαν τους χαμηλού πνευματικού επιπέδου μαθητές λέγοντάς τους αυτά που ήθελαν να ακούσουν, πως δηλαδή έχουν δικαιώματα αλλά όχι και υποχρεώσεις. Οι αλητοεκπαιδευτικοί βολεύτηκαν με την κατάσταση αυτή, γιατί πολλοί από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών ήταν και είναι αστοιχείωτοι που απλά περίμεναν να περάσει η ημέρα και δεν ήθελαν να κουράζονται κάνοντας μάθημα. Οι διευθυντές ενδιαφέρονταν μόνο για την διατήρηση της θέσης τους, οπότε πουλούσαν εκδούλευση και έκαναν ρουσφέτια στους μαθητές.

Και φυσικά κανένας δεν τολμάει να πει πως το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑΛ σκόπιμα χαρίζει τους βαθμούς και κάνει τα στραβά μάτια ώστε να διατηρείται ψηλά ο αριθμός των μαθητών και να δημιουργούνται θέσεις για το βόλεμα περισσότερων «εκπαιδευτικών».

Με άλλα λόγια, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση και όλοι υποκρίνονται πως δεν ξέρουν τίποτα, τη στιγμή που πίσω από τα πρόσκαιρα φώτα της δημοσιότητας όλοι τους συμμετέχουν στη διεφθαρμένη πραγματικότητα. Προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως δήθεν το πρόβλημα είναι τοπικό και πρόσκαιρο ώστε να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί όπως και πριν. Η πραγματικότητα είναι πως όλα τα ΕΠΑΛ που παρουσιάζονται με βαρύγδουπους τίτλους σε διάφορα δημοσιεύματα δεν είναι παρά μέρη όπου προσβάλεται βίαια κάθε έννοια εκπαίδευσης με ευθύνη των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Η αναβάθμιση του ΕΠΑΛ…
…και τα αποτελέσματα της αναβάθμισης

%d bloggers like this: