Δημόσια ΙΕΚ και διοικητικοί υπάλληλοι

Αν η απαίτηση των δασκάλων να τοποθετούνται διευθυντές σε ΣΕΚ και ΙΕΚ αρκεί για να καταδείξει την ανυπαρξία σοβαρότητας στην εκπαίδευση, η επόμενη είδηση που αφορά την αντίστοιχη απαίτηση των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου παιδείας έρχεται να την επιβεβαιώσει πανηγυρικά. Σύμφωνα με όσα λέει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΥΠ:

“ΠΟΣΥΠ: Αίτηση ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα για την πλήρωση θέσεων με επιλογή υποδιευθυντών δημοσίων ΙΕΚ

Σήμερα κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα, κατά της υπ’ αριθ. Κ1/128260/2.8.2016 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πλήρωση Θέσεων με Επιλογή Υποδιευθυντών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης πράξης και παράλειψης συναφούς με την προαναφερόμενη πρόσκληση.

Η αίτηση κατατέθηκε από τον μόνιμο διοικητικό υπάλληλο, Αντώνη Μαζνέικο, κλάδου ΠΕ, που είχε διατελέσει υποδιευθυντής και διευθυντής σε ΙΕΚ και με την ανωτέρω πρόσκληση δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Επίσης κατά της πρόσκλησης κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης οι πρόεδροι, της ΠΟΣΥΠ Σάββας Φωτιάδης, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας Επαμεινώνδας Αθανασιάδης και της Ένωσης Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας Μακεδονίας Θράκης Γεωργία Κομψοπούλου, που εκπροσωπούν το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι εξαιρούνται από τις επίδικες κρίσεις, σε διοικητικές θέσεις ευθύνης στα ΔΙΕΚ.

Έχουμε προειδοποιήσει τη Πολιτική Ηγεσία ότι η εχθρική πολιτική της απέναντι στη διοίκηση της εκπαίδευσης δεν θα μείνει αναπάντητη, τόσο σε νομικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Σύντομα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό και η ρουσφετολογική – κομματική πολιτική των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς της διοίκησης, τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες προς υλοποίηση περισσότερες από 800 αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών στη διοίκηση, τις οποίες ο κ. Φίλης αγνοεί επιδεικτικά, για προφανείς πελατειακούς – κομματικούς λόγους.

Τέλος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, θα δώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση στην αλλοπρόσαλλη και επιζήμια πολιτική του Υπουργού, που πλήττει τη διοίκηση της εκπαίδευσης, τη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον.”

Για την ιστορία, ο Αντώνης Μαζνέικος υπήρξε διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Σερρών και ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠ ανήκει στην ΔΑΚΕ. Επίσης, οι ενστάσεις της ΠΟΣΥΠ δεν αφορούν μόνο τις τοποθετήσεις διευθυντών στα ΙΕΚ αλλά και στις άλλες δομές της εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων των ΣΔΕ(!).

Η έντονα αντιπολιτευτική πολεμική των διοικητικών υπαλλήλων που θέλουν και αυτοί μερίδιο από την πίτα των διευθυντικών θέσεων ξεχνά να αναφέρει ορισμένα πράγματα.

Πώς γίνεται να μιλά κάποιος για ρουσφέτια και πελατειακό κομματισμό όταν οι διευθυντικές θέσεις των διαφόρων δομών της εκπαίδευσης ήταν πάντα ρουσφετολογικές; Άραγε ο τέως διευθυντής του ΙΕΚ Σερρών που τώρα διαμαρτύρεται είχε πάει στη θέση αυτή με κάποια αξιοκρατικά κριτήρια ή με τα γνωστά κριτήρια της “μοριοδότησης” και της “συνέντευξης”;

Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στο μοίρασμα των θέσεων ήταν πάντα ρουσφετολογική. Στις σχετικές συνεντεύξεις υποψήφιων διευθυντών έβλεπε κανείς και δημόσιους υπαλλήλους με αξιόλογα προσόντα, εμφανείς ικανότητες και σημαντική εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση, που όμως κατρακυλούσαν στις τελευταίες θέσεις των υποτίθεται αξιολογικών πινάκων. Και αυτό γιατί η αξιολόγηση αφορούσε τα πολιτικά γραφεία που έσπρωχναν τις αιτήσεις των υποψήφιων και που πολλές φορές ταξινομούσαν “αξιολογικά” σύμφωνα με τα κριτήρια του μεγέθους του πολιτικού προσώπου οι ίδιοι διοικητικοί υπάλληλοι που τώρα υποκρίνονται πως δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο.

Επίσης είναι καλό να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν στη διοίκηση ΙΕΚ συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΕΕΚ (που τώρα έχουν μεταφερθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας) και οι οποίοι έδειξαν τις ικανότητές τους στη διοίκηση εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να θάψουν.

Αφού όλοι αυτοί οι διοικητικοί υπάλληλοι υπηρέτησαν το πελατειακό κομματικό κράτος με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους, συντάσσοντας λίστες “αξιολόγησης” για ρουσφέτια και βολεύοντας συγγενείς, τώρα ανακάλυψαν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο τους ανήκουν δικαιωματικά οι διευθυντικές θέσεις των εκπαιδευτικών μονάδων σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες τους.

Με άλλον έναν σκυλοκαυγά για τη μοιρασιά των θέσεων με κάθε πιθανό και απίθανο κλάδο, καταδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο ευτελισμός των διαδικασιών ανάδειξης διευθυντών σε ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΚΔΒΜ και ΣΔΕ, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναδείξει κάθε είδους λαμόγια και νούμερα. Όλοι αυτοί υποκρίνονται πως ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον όταν το μόνο που προωθείται από αυτές τις διαδικασίες είναι το προσωπικό τους συμφέρον και τίποτε άλλο.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι τα ΙΕΚ έχουν γίνει εστία διαφθοράς που καταφέρνει να εμπλέκει όλο και περισσότερους κλάδους πέραν του εκπαιδευτικού. Η μόνη λύση για να σταματήσει αυτό είναι η οριστική κατάργηση των ΙΕΚ και η μεταφορά των διεφθαρμένων διευθυντικών στελεχών στις κατώτερες θέσεις του κλάδου τους.